Irány a kert!

Szikra Renáta

Ha hétvégén felkerekedünk, hogy megnézzünk valami szép helyet, az majdnem mindig kastélytúrát jelent, amiből szerencsére – ha felújított, ha romos – bőven akad az országban.

 

Felütjük a „Genthont” [zsantont] vagy valamelyik kései utódját, rábökünk a térképre és útnak indulunk. Hogy a kastélyokat, kúriákat többnyire park övezi, azt természetesnek vesszük, de nem látjuk a fától a kertet. Kertet olvasni ugyanis kevesen tudnak idehaza – így mi az Artmagazinban azon vagyunk, hogy a Magyarországon jószerével ismeretlen kertturizmus fogalmát megismertessük a művészetkedvelőkkel. Ajánlottunk már ebben a lapszámban művészkerteket Európa-szerte (4. o.), most pedig hazai barangolásra csábító kertkalauzra hívjuk fel olvasóink figyelmét. A Kertörökségünk. Történeti kertek Magyarországon, dr. Szikra Éva, Remeczki Rita, Farkas Ágota hiánypótló kézikönyve nemcsak a kerttörténeti korszakokat ismerteti, hanem 150 kiemelt jelentőségű hazai történeti kertről közöl szakértő elemzést fotókkal és archív anyagokkal, amit GPS-koordinátáktól a látogathatóságig számos piktogramban kódolt hasznos információ egészít ki. Az útvonal-összeállítást megkönnyítendő a kalauz az országot öt nagy területre osztja, az egyes fejezeteken belül pedig praktikusan ábécé sorrendben tárgyalja a történeti kerteket. Dobjuk a kesztyűtartóba, hogy eztán mindig kéznél legyen!

Kertörökségünk. Történeti kertek Magyarországon. Szerk. Dr. Szikra Éva. MNM Nemzeti Örökségvédelmi Központ és a Civertan Bt., 2011. 192 oldal, 2600 Ft