Kaptár

Artanzix

Sz. R.

Minden horrorisztikus felhangtól mentes, már-már falusi idillt sugárzó kép a Műcsarnok hátsó teraszán kéklő kaptárok döngicsélő méhraja.

A frankfurti finger művészcsoport, Florian Haas és Andreas Wolf és a magyar Közösségi Méz program társadalmi-művészeti akciójának keretében, mézkóstolóval egybekötött tárlatvezetéssel mutatkozott be nyár végén Budapest és az ország első közösségi méhészete. A bevizsgált és kiváló minőségűnek találtatott városi méz – egyben ehető műtárgy – nyersanyagát jórész a Városliget gyepén tenyésző vöröshere és a környék japán akácai szolgáltatták. A méhek számára pedig a hagyományos antik templomot plexiben megidéző minimúzeumokat nyitottak a kaptárok tetején, melyeket a szorgos bentlakók (nyilván csakis munkaidő után) a kaptárból felrepülve, mi többiek kintről tekinthetünk meg. A tematikus kiállítások a méhek és az emberi társadalom összefüggéseit vázolják különös tekintettel az ENSZ fenntartható fejlődés érdekében rovarevést propagáló kampányára és a közösségi méhészet lehetőségeire, de még inkább a méhek példaértékű demokratikus döntéshozatalára és rajintelligenciájára. Így talán nem meglepő, hogy egyelőre csak a méhek kapnak múzeumot a Városligetbe tervezett majdani Múzeumi Negyed helyén.

Új Múzeum Méheknek.
Műcsarnok, 2013. szeptember 30-ig látogatható minden héten, csütörtöktől vasárnapig 14 és 18 óra közöttfinger group (Florian Haas, Andreas Wolf): Új Múzeum Méheknek, 2013 © Fotó. finger group
finger group (Florian Haas, Andreas Wolf): Új Múzeum Méheknek, 2013 © Fotó. finger group