Ezt nézd! – A tél első hete

A héten tagadhatatlanul megkezdődik a tél, de talán megnyugtató tény, hogy a kulturális élet nem hibernálódik teljesen, hanem megszokott medrében folyik tovább. Lesznek a héten megnyitók, tárlatvezetések és kiadvány-bemutatók is, az egyetlen kérdés csupán az, mennyire hagyjuk, hogy a művészet terjesztésén tevékenykedők keze elérjen minket is?

Szerdán 18:00-kor az Ari Kupsus Galériában nyílik Orr Máté Titok című kiállítása. A fiatal festő a ködös Albion atmoszféráját szürrealitással párosítja. Zoológusokat meghazudtoló állatábrázolásai és a csücskeiből kiforgatott valóság legfrissebb darabjai debütálnak szerdán.


Hubert Czerepok: Nemzeti Tájképek (trailer)   Forrás: Trafó Gallery Facebook

Csütörtökön 18:00-tól Bencsik Barnabás tart tárlatvezetést Hubert Czerepok Nemzeti Tájképek című kiállításán. A lengyel képzőművész nem először jár Budapesten, most a Trafóban kiállított művei tájakat ábrázoló film-nyersanyagokat remixelnek, így vizsgálva az egy nemzethez tartozóként otthonosnak érzett tájképek nemzeti ideológiában betöltött szerepét. Valóban kulturális és ideológiai jelentésekkel töltjük fel a minket körülvevő természetet? A gondolatokon Bencsik Barna kalauzol végig minket a művészet-mediációs szempontból szimpatikusan ingyenes tárlatvezetésén.

Ugyanezen az estén 19:00-kor az Art+Text Budapest termeiben nemzetközi csoportos nyílik TRANSITIONING SPACES címmel. A három bécsi művész Hugo Canoilas, Christoph Meier és Simon Mullan munkái a kiállítás helyszínére, a galériának otthont adó Bedő-rezidencia történeti és építészeti hátterére is reflektáló helyspecifikus, friss munkáit nézhetjük meg. A kortárs installációs művészetre jellemző három különböző attitűdöt képviselő művész állít ki egy térben.

20.00-kor is lesz még kult célpont: a Képíró utcai Labor Galériában Albert Ádám és Zilahi Anna Taxográfia című kiállítása. Műveik a XIX. századi nagy földrajzi felfedezések záró évtizedei és a kialakuló nemzetállamok korának kultúrtörténeti információiból indulnak ki. Újragondolt használati tárgyakon, kapcsolódó zeneműveken és művészeti alkotásokon keresztül kérdeznek rá a rendszeralkotás ideológiai konstruáltságára.

Pénteken 18:00-tól az FKSE rezidencia programján résztvevő, Szlovákiából érzekő Koszorús Rita kiállítása nyílik az FKSE 2-es műtermében. A Vacuum a több hónapos pesti tartózkodás gyümölcsét mutatja be, szóval rezidencia programok iránt érdeklődőknek kötelező!


Barakonyi Szabolcs Kösz, jól! sorozatából   Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ugyanígy pénteken debütál Barakonyi Szabolcs Kösz, jól! című fotókönyve 19 órakor a könyv kiadójának helyszínén, a Capa Központban. Amellett, hogy a bemutatón kedvezményes, 3000 forintos áron vásárolható meg a könyv, kerekasztal beszélgetés is lesz Topor Tünde és Szily László részvételével. A „kettős ügynökként” – fotóriporterként és képszerkesztőként, valamint fotóművészként is – ismertté vált Barakonyi Szabolcs a magyarok milyenségén morfondírozik a hozzá legközelebb álló médium, a fotó segítségével.