Kiírták a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj 2017-es pályázatát

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, a jelentős kortárs művészeti elismerést 2011-ben alapította az ír házaspár, Mary McLoughlin és John Ward, akik műgyűjtőkként és műtárgyszállítási szakemberekként kerültek kapcsolatba a hazai képzőművészettel. 

A díj összege tízezer euró, amit az elismerésen túl egy külföldi kiállítás finanszírozására használ fel a mindenkori győztes. A névadó figura James Joyce világhírű regényének főhőse, a magyar felmenőkkel rendelkező Leopold Bloom, s a díj az Ulysses és általában a művészet értékeit is szimbolizálja: a nemzetköziséget, a függetlenséget, a kulturális kapcsolatokat. A díjra korhatár nélkül pályázhatnak a hazai színtéren alkotó képzőművészek, a pályázatokat a nemzetközi művészeti élet neves szereplőiből álló háromtagú zsűri értékeli, ők állítják össze a döntősök listáját, akik egy közös díjátadó kiállításon szerepelnek. A végső döntést a zsűri személyes találkozások, műteremlátogatások után hirdeti ki a finalisták kiállításmegnyitóján, ami egyúttal az ünnepélyes díjátadó gála is.

A díjátadó időpontja 2017. szeptember 22., helyszíne: Új Budapest Galéria (Bálna)
A díjátadó és a kiállítás szervezője a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány.

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:
1.    Angol nyelvű, aktualizált szakmai önéletrajzot
2.    Angol nyelvű digitális portfóliót (a benne szereplő művek adataival: cím, év, technika, méret, egyéb szükséges információk)
3.    Angol nyelvű statement-et.
4.    Legfeljebb kétoldalas, angol nyelvű, a pályázó alkotásait bemutató külföldi kiállítás szöveges koncepcióját. A koncepció egyaránt vonatkozhat egyéni kiállításra vagy a pályázó csoportos kiállításon való szereplésére. Az utóbbi esetben a csoportos kiállítás teljes koncepciója, valamint a többi kiállító művész listája is csatolandó.
5.    Legalább négy, legfeljebb nyolc alkotásnak a reprodukcióját (cím, év, technika, méret, egyéb információk), melyet a pályázó az ősz folyamán megrendezendő díjátadó kiállításra történő beválogatása esetén bemutatásra szán.
6. A külföldi kiállítóhely szándéknyilatkozatát a kiállítás befogadásáról.

Részvételi feltételek:
●      A díjra korhatár nélkül, ingyenesen pályázhatnak Magyarországon alkotó, illetve a hazai szcénában markánsan jelenlevő művészek.
●      A pályázók vállalják az alapítóval és a szervezővel való együttműködést, a szükséges információk rendelkezésre bocsátását, a határidők betartását.
●      A pályázók elfogadják a szakmai zsűri döntését, illetve azt, hogy a zsűri a sikertelen pályázatokra vonatkozó döntését nem indokolja. A pályázók a zsűrit a válogatás során nem befolyásolhatják
●      Amennyiben a pályázót a zsűri beválogatja a díjátadó kiállításba, úgy a művész tudomásul veszi és vállalja, hogy:
-       további díjazás nélkül rendelkezésre bocsátja a pályázati anyagban megjelölt és a zsűri által kiválasztott műveit a kiállítás idejére. A műtárgyak biztosítását a kiállítás idejére a szervező vállalja.
-       kiállított műveit a szervező a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjjal kapcsolatos kommunikációban korlátlanul és díjtalanul felhasználhatja, amennyiben a megjelenés nem sérti a művész reputációját.
●      A díj nyertese vállalja, hogy:
-       a pályázati anyagban ismertetett kiállítást megvalósítja
-       a külföldi kiállításról a megvalósítást (zárási dátum) követő egy hónapon belül rövid beszámolót készít angol és magyar nyelven, ezt és a kiállításról készült fotó-és videoanyagot megküldi a Szervező részére.
-       a díj kifizetéséről és az együttműködés részleteiről külön írásos megállapodás készül
●      A pályázók elfogadják, hogy adatszolgáltatásuk önkéntes és pályázatuk beadásával hozzájárulnak, hogy  a szervező személyes adataikat kezeli  a pályázat elbírálásának ideje alatt.
●      A pályázók részvételükkel elismerik és tudomásul veszik a részvételi feltételeket. Ezek megszegése a pályázatból való kizárást vonhatja maga után.

A döntés:
A pályázatokat az alábbi szakemberek értékelik:
Audrey Illouz , műkritikus, független kurátor, a párizsi IESA (Institut Supérieur des Arts) oktatója,
Woodrow Kernohan  (elnök), a southamptoni John Hansard Gallery igazgatója, az EVA International kortárs ír biennále leköszönő igazgatója,
Dr. Doris Krystof, az NRW Kunstsammlung, K21, Düsseldorf kurátora

A zsűri tagjai a következő szempontok alapján hozzák meg döntésüket: a beadott portfólió és kiállítási koncepció és a művész munkáinak nemzetközi aktualitása.

A szervezők a döntősök névsorát 2017. június 24-én teszik nyilvánossá, majd a zsűritagok a szeptemberi díjátadó előtt személyesen felkeresik a művészek műtermeit.
Az eredményt az ünnepélyes díjátadón és kiállításmegnyitón hirdetjük ki.

A külföldi kiállítás:
A kiállítási helyszín kiválasztásának fontos szempontja, hogy olyan tér legyen, melynek közönsége, hagyományai, stílusa kapcsolódik a győztes munkáinak műfajához és segíti a művész külföldi karrierépítését.  A helyszín kiválasztását követően a szervező felveszi a kapcsolatot a megjelölt kiállítóhellyel és előkészíti a kiállítást. A művek szállítását és biztosítását a Maurice Ward Art Handling Kft intézi.

Kapcsolat:
Kukla Krisztián (projektvezető)
E-mail: [email protected][email protected]

www.leopoldbloomaward.com

Pályázatok benyújtása:
Határidő: 2017. május 21. éjfél
A határidő után beérkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.
A pályázatokat kizárólag digitális formában várjuk a https://www.works.io/organizations/leopold-bloom-art-award oldalon.