Fridvalszki Márk egyéni kiállítása a Chimera Projektben

A Chimera Projektben – a galéria és az alkotó közti együttműködés kick offjaként – kispénteken nyílik a Fridvalszki Márk munkáit bemutató New, Grey, Polished Chrome. A kortárs fotográfia eszköztárával zsonglőrködő művész a grid-tájak, CAD-modellek és retrofuturizmus mestere. A Xerox-printek pimaszságát és az imaginárius tájak fennköltségét a FOR hanginstallációja fogja kiegészíteni.

Megnyitó: 2016. március 24. (csütörtök), 19.00

A kiállítást megnyitja: Tillman A. József

A jelenleg Lipcsében alkotó művész első kiállítása a Chimera Projectben egy új együttműködés kezdete a galériával. A tárlat újabb mérföldkövet jelent a művész közelmúltbeli kiállításainak sorában, melyek közt olyan ismert befogadóintézmények és művészeti fesztiválok találhatóak, mint az Off Biennale Budapest (T+U), az Xchange Art Week Berlin 2015, a pozsonyi HIT Gallery, a stuttgarti Akademie Schloss Solitude (T+U), a berlini Vorspiel Transmediale 2016 (T+U), a budapesti Kisterem és hamarosan a prágai Meetfactory.

Kép forrása: facebook.hu

Miklósvölgyi Zsolt a kurátori munka mellett a következő kísérőszövegben azt a Fridvalszkira jellemző, az utóbbi években kialakított jellegzetes esztétikai világot és precíz művészi gyakorlatot vizsgálja, melyet az egyéni kiállítás összegez:

Új, szürke, polírozott króm felületek. Gradiensek, grid-tájak, CAD modellek parametrikus hálói és a hadi aviatika fenséges-idegenszerű geometriái. Vagy méginkább: ezen eszmék materiális romjai. Fragmentumok tehát, térben és időben szétszórodott részletei egy olyan elmúlt, vagy talán sohasem volt jövőnek, amivel kapcsolatban ugyanakkor az embernek könnyen támadhat nosztalgiája. Ez a fajta retrofuturisztikus hangoltság nem csupán felbontja a kulturálisan rögzült, lineáris időképzeteket, hanem, miként azt Gaston Bachelard írja, egy olyan tér lehetőségét nyitja meg, amelynek “ezernyi méhsejtjében sűrített idő tárolódik”. 
Fridvalszki Márk ezeket a sajátos, techno-archeológiai ihletettségű eszétikai kódokat vizsgálja, amelyek képzeletbeli földrajzában a Perzsa-öböl sivatagi klímája, a homok, olaj és oxdidálódó fémek molekuláris szférája, a számítástechnika hajnalának steril, mérnöki fantáziáival keveredik. A ‘New, Grey, Polished Chrome’ sorozat művei továbbá a képzeletbeli és valós, digitális és fizikai, régmúlt és távoli jövő, technológia és művészet közötti látszólagos ellentétek feloldását teszik meg céltárgyuknak. Ezzel párhuzamosan a felületek, minták, alakzatok rendjét a “láthatatlan geometriája” iránti kíváncsiság inspirálják, amelynek forrásvidékét ugyanakkor nem a “látható” kultúrtörténetének inverzében, hanem az “eltűnés”, “lopakodás” és “gyorsulás” technikáinak alárendelt utilitárius dizájnban érdemes keresni. Egy olyan formatanban tehát, amely nem közvetlenül a konstruktivizmus és geometrikus absztakció művészettörténeti referenciáiból táplálkozik, hanem amelyet az ipari formatervezés, az aerodinamika, valamint a korai 3D modellező szoftverek látványvilága inspirál. 
Anyaghasználatukat tekintve azonban ezek a képek egy olyan esztétikai stratégiát követnek, amelyek irritálni, sőt provokálni kívánják a kortárs képkultúránkat látszólag uraló, szintetikus fantáziarezsimeket. Helyükbe egy olyan új-anyagiság eszméjét állítják, amely ugyannakkor nagyon is tudatában van saját digitális “megelőzöttségének”. Ez a vizuális tudatosság a szürke tónusú xerox printek által imitált, fémes anyagfelületek szkeumorf csillanásában éppúgy tetten érhető, miként a digitális “glitch” és a kalkulált nyomtatási hiba köztes terében létrejövő robusztusság nyomaiban. 
Ahogyan a “Bagdad Szelleme” kiszabadul a 80-as évek digitális szimulákrumából, öntött fémbe zárva egy pillanatra a “Magasságos Technológia” zenitjévé válik, majd alámerül a sivatag változó halmazállapotú “alantas anyagába”, éppúgy a jelen kiállítás művei is a képszerkesztő szoftverek higiénikus teréből, az ózondús fénymásolatok rusztikumán át, egyenesen a képtér érzéki materialitása felé törnek utat maguknak.

Kurátor: Miklósvölgyi Zsolt
Hanginstallació: FOR.
Köszönet: Christian Julien Siroyt, INTERTECHNIKA Kft.