ÉLET A KÉPBEN PODCAST II. – NEW YORK LÉPTÉKE ÉS NYITRA MADÁRKÁI BUDAPESTEN

LAJTA BÉLA ÉLETMŰVE A KISCELLIBEN

Topor Tünde – Winkler Nóra

Íme az ÉLET A KÉPBEN podcast friss epizódja! Topor Tünde és Winkler Nóra a 20. század egyik legeredetibb építészéről, Lajta Béláról beszélget, bejárva a Kiscelli múzeumban látható életműkiállítást.

Ebben az epizódban az építész Lajta Béláért rajongunk és persze szóba kerül közege is; vállalkozó szellemű nagy családja, dolgozószobájának válogatott tárgyai, szellemi köre és korának Budapestje, a mindent-lehet lendületével. Lajtában az nyűgöz le minket, mennyi európai és egzotikus helyről és hányféle kultúra, látvány, városélmény és népművészet találkozik harmonikusan a kezei alatt. Fantasztikus, milyen természetességgel válik nála egy nagyvárosi épület modern díszévé egy szlovák ingen látott hímzett madárka-motívum, aminek színeihez kis dél-amerikai vibrálást kever. A Kiscelli múzeum soktermes kiállításában abszolút átélhető, mekkora erővel bír egy jó tanár, hogyan ad humorával, szellemiségével, műveltségével irányt egy egész életre. Tündét erős és meghatározó személyes élmények kötik Lajta tereihez, ezekről is mesél, meg Rómáról, sőt egy ponton hűtőszekrény dobozokról is. Szóba kerülnek a szabadkőműves páholyok titokzatos kapcsolatrendszerei, Berlin, mint metropolisz és építészeti iskola, és az imádott, szívtépő Palermo is. A Lajta 150-nel szomszédos kiállítótérben a múzeum gyűjteményébe frissen bekerült és Budapesttel foglalkozó műveket is megnézzük, kiemelve kedvenceinket. 

Tartsanak velük, és iratkozzanak fel az ÉLET A KÉPBEN csatornára, hogy a további epizódok is megtalálják önöket!  Jó szórakozást!

Lajta Béla 150 április 28-ig.


eletakepben01.jpg
ÉLET A KÉPBEN podcast I. – Kitörni a keretekből / Esterházy-díj 2023

Elindult az ÉLET A KÉPBEN, Topor Tünde és Winkler Nóra páros podcastja művészetről!