Múzeumnegyed újratöltve

Rieder Gábor

2013. február végén Baán László miniszteri biztos és múzeumigazgató ismertette legfrissebb koncepcióit a pesti múzeumnegyedről. Az új múzeumok helykeresése még zajlik a Városligetben, akárcsak szakmai vágyaik listába szedése, de bizonyos alapegységek már tisztázódtak.

Amik akár meg is valósulhatnak, miután sikeresen eljutottunk 2018-ig, lezavarva pár nemzetközi építészeti tervpályázatot, elköltve 120 milliárdnyi – 90%-ban uniós – közpénzt és megszerezve kismillió hatósági engedélyt. A miniszteri biztos „ideáltervében” jó pár vadonatúj intézmény szerepel (külön múzeum az építészetnek, a fotónak és a zenének), valamint néhány költözésre ítélt kollekció és átépítésre érdemes objektum. Mi most csak a képzőművészeti múzeumok közötti gyűjteményvándorlásra koncentráltunk, külön hangsúlyozva a feltételes módot!

1. A  Magyar Nemzeti Galériából az 1960 utáni kortárs magyar anyag (egy része) letétként bekerül az új Ludwig Múzeumba a több mint húsz éves alapító szerződésnek megfelelően.
 
2. A klasszikus magyar anyag átköltözik az új Nemzeti Galériába ami a Ludwig Múzeummal egy épületben lesz – egy nyaktag köti majd össze őket.
 
3. A Magyar Nemzeti Galéria klasszikus anyagának egyetemes fele átkerül a Szépművészeti Múzeumhoz. A Magyar Nemzeti Galériából a kollekció legjava, a szárnyasoltárok a Szépművészeti Múzeum felújított Román Csarnokához vándorolnak.
 
4. A Román Csarnokból a régóta elfekvő, több mint száz éves gipsz szobormásolatok - felújítás után - külön vidéki helyszínekre vándorolnak.
 
5. A Szépművészeti Múzeum nemzetközi modern anyagának egy része - letétként - áttelepül a Ludwig Múzeum új kiállítóterében.
 
6. A Ludwig Alapítvány külföldi műtárgyai átköltöznek az új épület Ludwig-szárnyába, a pesti szerzeményezés magyar és nemzetközi (főként kelet-európai) anyaga szintén helyet változtat.
 
7. Egy reménybeli, vállalkozó szellemű külföldi magángyűjtemény (feltehetőleg modern nemzetközi anyaggal) beköltözhet a MÜPA üres árválkodó múzeumszárnyában 2018 után.
 
8. Az így kiürült királyi palota egy részét kastélyszerűen rekonstruálnák, másik részébe az államigazgatás költözne 2018 után.

© illusztráció: Mogyorósi Éva
© illusztráció: Mogyorósi Éva