Az 5 legjelentősebb képzőművészeti esemény 2017-ben - Bencze Péter szerint

Harmadik válaszadónk Bencze Péter, az Everybody Needs Art (ENA) nevű, a kortárs képzőművészet hazai és nemzetközi népszerűsítésén 2013 óta tevékenykedő hibrid szervezet alapítója és vezetője. Az ENA négy éves működése alatt több mint 65 projektet bonyolított le, ráadásul a 2017-es Art Marketen megnyerte az Artmagazin-díjat is, amelyet hosszú évek óta a legszebb, legkortársabb és legizgalmasabb standnak ítélünk oda. Az elismerésről és az ENA történetéről az Artmagazin 100. számában közöltünk egy nagyobb lélegzetvételű interjút, amely már online is olvasható.

Az alábbi teljesítmények és történések között nem állítok fel rangsort, mivel bármelyik lehetne az első helyen.

 

TOP #1
Sugár János PST (Public – Street Tactical) című könyvének megjelenése

A tranzit.hu által kiadott kötet Sugár János public art tevékenységével foglalkozik. Esztétikai szempontból is egy nívós kiadványról van szó, de ez még önmagában nem lenne elég a “toplistához". Egyszerűen fogalmazva: aktuális és inspiráló információkat tartalmaz mindenki számára, aki bármilyen szinten is érdekelt abban, hogy tegyen valamit környezetének alakításáért, ráadásul mesteri módon mutatja be az alkotó életművének egy meghatározó szeletét is. A mű végén található Hegyi Dóra Sugár Jánossal készített interjúja – Fellépni a figyelem hiánya ellen – pontos kivonata annak a feladatnak, amelyet sürgősen el kellene végeznünk, hogy az itthoni vizuális kultúra színterének reflektálatlansága pozitív irányba változzon.


 

TOP #1
Oltai Kata (alias FERi) aktív, független kurátori tevékenysége.

A FERi feminista galéria egy év alatt a VIII. kerület üde színfoltja lett. Kata foglalkozik divattal is - a Konfekció trash ruha szalonjában várja az öltözködni vágyókat. A Golden Boundaries című kiállítás a Capa Központban még most is látható, a kurátori munka Oltai Katát fémjelzi, ami egyet jelent a sikerrel. Még több hasonló figurát Budapestre.
 


Oltai Kata   forrás: Everybody Needs Art


 

TOP #1
Keresztes Zsófia képzőművészeti teljesítménye

A 2017-es év  egyik legkiemelkedőbb egyéni teljesítményét Keresztes Zsófia tudhatja magáénak.  A hazai for és non-profit színtér mellett nemzetközileg is erős és sikeres jelenlétet produkált műveivel, melyek eredményeként egy feltörekvő bécsi galéria, a Gianni Manhattan is szerződtette állandó művészköréhez. Hab a tortán, hogy Keresztes munkásságát idén Esterházy Művészeti Díjjal jutalmazta a szakma.
 


Keresztes Zsófia   f
orrás: Everybody Needs Art

 


TOP #1
Somlói–Spengler gyűjtőpáros tevékenysége

Somlói Zsolt és Spengler Katalin lassan évtizedek óta dolgozik a magyar képzőművészet nemzetközi szintű népszerűsítésén, ennek a folyamatos munkának (is) köszönhető, hogy 2017-ben Nádler István egyik alkotása bekerült a párizsi Centre Pompidou gyűjteményébe. Remélem, hogy Katalin és Zsolt fáradhatatlan tenni akarása a kortárs kultúráért másokban is hasonló folyamatokat fog elindítani: még több igazi mecénás fogja segíteni a művészek karrierépítését a nem túl távoli jövőben.
 


Spengler Katalin és Somlói Zsolt    forrás: itbusiness.hu


 

TOP #1
Gazdálkodj okosan! A művészet és a gazdaság kapcsolatáról

A kiállítás főként azért volt nagy élmény számomra, mert már a leírás alapján felvillanyozódtam attól, hogy végre van olyan képzőművészeti esemény Magyarországon, ami a pénz és a művészet kapcsolatával foglalkozik. A tárlat megnézése után sem csalódtam, a kurátori munka (Timár Katalin) csillagos ötöst érdemel. A hazai múzeumi élményeim közül kétség kívűl ez volt a legemlékezetesebb az idei évben. Aki még nem látta, annak 2018. január 28-ig van ideje, aki egy kis kedvcsinálóra vágyik, az itt megtekintheti az egyik legjobb kiállított művet: Grupa Azorro Family című munkáját.
 


Gazdálkodj okosan! A művészet és a gazdaság kapcsolatáról    forrás: ludwigmuseum.hu

full_005640.png
Az 5 legjelentősebb képzőművészeti esemény 2017-ben - Keresztes Zsófia szerint

Az első válaszadónk Keresztes Zsófia képzőművész, aki a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerzett diplomát 2010-ben festőművész szakon. Az idei évben több csoportos kiállításon szerepelt, legutóbb a Gianni Manhattan nevű galériában Bécsben, az Occupations of Uninhabited Space című kiállításon, ezt megelőzően a grazi Künstlerhausban, a prágai Meetfactoryben, a milánói Futurdome-ban és Budapesten a Trafó Galériában. Az Esterházy Művészeti Díj egyik díjazottja 2017-ben. Jelenleg a prágai önálló kiállítására készül, ami február végén nyílik a Karlin Studiosban. Legutóbbi munkáiban a virtuális és az aktuális összefonódásával foglalkozik. Olyan tárgyakat hoz létre, amelyek leírhatók egyfajta ősi hitvilág rituális kellékeiként, tartalmazva korunk virtuális életének jellemző motívumait. E fiktív 21. századi törzs rituáléiban a jelszavak és avatarok maszkokként segítik átlényegülni a felhasználót. Organikus, hullámzó formáik önmagukba visszakeringve saját testükből falatoznak, hódítják meg és emésztik fel önnön történelmüket, személyiségüket, ahogy az információk végeláthatatlan hálójában sodródnak.

 

full_005651.jpg
Az 5 legjelentősebb képzőművészeti esemény 2017-ben – Stefanovits Péter szerint

Második válaszadónk Stefanovits Péter (1947) Munkácsy Mihály-díjas képzőművész. Felsőfokú tanulmányokat a Képzőművészeti Főiskolán (1973-1978) folytatott, ahol Raszler Károly és Rozanits Tibor voltak a mesterei. 1979-1982 között pályakezdését a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj segítette.  A Magyar Grafikáért Alapítvány kuratóriumának elnöke, 2004-2012 között a Nyugat-magyarországi Egyetem Rajz Intézeti Tanszékének docense, az Új Művészet Alapítvány kuratóriumának tagja, 2013-tól az MMA Képzőművészeti Tagozatának vezetője. 2011-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze kitüntetésben részesült.