artmagazin/artyčok 56. – Dioráma – Csákány István kiállítása a Trafó Galériában

Videointerjú Csákány Istvánnal:

artmagazin/artyčok 56. - Dioráma - Csákány István kiállítása a Trafó Galériában from artmagazin.hu on Vimeo.

Csákány István az egyik legfontosabb 40 év alatti magyar képzőművésszé vált azután, hogy 2012-ben egy monumentális installációjával szerepelt - túlzás nélkül a világ legfontosabb képzőművészeti kiállításának számító - kasseli dOCUMENTA (13)-on. A művész nemzetközi karrierjét meghatározó szereplése óta először lépett önálló kiállítás keretében új művekkel a magyar közönség elé 2014. szeptember 12. és október 19. között. A Trafó nézői számára persze nem ismeretlenek a művei, hiszen számos fontos alkotása trafós csoportos kiállítások apropóján jött létre, így az A holnap dolgozója című betonszobor is, ami alapján a Documentára is meghívást kapott.
 
Az egykori Derkovits-ösztöndíjas és Aviva-Díj jelölt Csákány ösztönös és elemi erővel bíró installációs praxisával arra törekedett, hogy a szobrászat műfaját újítsa meg és értelmezze át. Ennek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy számos fontos kiállítás résztvevője volt a Ludwig Múzeumban és a Műcsarnokban, műalkotásai pedig olyan intézmények gyűjteményének részét képezik, mint a maastrichti Bonnefantenmuseum, vagy a MUDAM Luxembourg.
 
A kiállításon debütáló művek a rejtélyes, sötét hangulatot árasztó totális és ösztönös installációművészet közelébe sodorják Csákány praxisát, és az alkotásai tovább radikalizálódnak a líra irányába. A kiállítás apropóján Csákány technikai szempontból mindenféleképpen megújítja munkái eddigi appropriációs és talált tárgyakat felhasználó, azokat rekonstruáló, valamint rekontextualizáló gyakorlatát. Kiállításával életművének legújabb fejezetébe lép, és igyekszik túllépni eddigi gyakorlatának fizikai és elméleti határait.
 
 
A kiállítás HANDOUTja letölthető innen.
 
interjú: Mucsi Mesi
kamera/szerkesztés: Esterházy Marcell 

Sajtószöveg forrása: http://www.trafo.hu/

 

Nyitókép: Csákány István: Concrete wreath, forrás: galerie-krinzinger.at

full_004839.png
Artmagazin 77. – BORSOS LŐRINC: JELENTÉKTELEN / NONENTITY – Videóinterjú

Tavaly, felismervén, hogy az Artmagazin Online-on olvasható nyomtatott Artmagazin tartalmak között mennyi mindent lenne érdemes újra ajánlanunk, elkezdtük a szerdánként megjelenő HETI ARCHÍV rovatot. Itt az Artmagazin szerkesztőségének tagjai ajánlanak régebbi tartalmakat a magazin elmúlt éveinek cikkeiből. A Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatában ezen a héten csütörtökön 21 órától Borsos Jánossal és Lőrinc Lillával, azaz a Borsos Lőrinc művészpárossal Nemes Z. Márió beszélget. A beszélgetés kapcsán most egy korábbi, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben rendezett Borsos Lőrinc egyéni show kapcsán készített Artmagazin-videóinterjút ajánlunk újranézésre.