Artmagazin 64. – WELT OHNE HERZ

Altorjay Gábor kiállítása az acb Galériában

Altorjay Gábor kiállítása az acb Galériában

artmagazin 64. - WELT OHNE HERZ - Altorjay Gábor kiállítása az acb Galériában from artmagazin.hu on Vimeo.

„Ezek a munkák egy olyan közegben jöttek létre, amely az utolsó nagy forradalmi időszak volt a nyugat-európai történelemben. Kelet-Európa sajnos kimaradt ebből a dologból '68-ban.” - mondja Altorjay Gábor az Artmagazinnak a fenti interjúban. 

Altorjay a fent említett forradalmi időszak taglalásakor olyan sztorikat érint, mint az első magyarországi happening, Az ebéd (in memoriam Batu kán) keletkezési körülményei, és ezzel szoros kapcsolatban saját disszidálásának kalandos-megrázó története. Kitér arra is, hogy hogyan tudott egy 198 centis ember útlevelével nyolc határon is illegálisan átjutni. De megtudhatjuk azt is, hogy hogyan alkalmazzuk magunkon helyesen a tárgyiasult öniróniát, azaz az elektrosokk-automatát, sőt a kiállításon látható rövidzárlat készülékhez is ad némi használati utasítást. Továbbá érdemes megfontolni és üzenetként eltenni az egyik friss munkájához fűzött utolsó, sok értelmű gondolatát, miszerint Berlinben bizony kolbászból van a kerítés, német biokolbászból.

Interjú/szerkesztés: Mucsi Mesi
Kamera/vágás/szerkesztés: Bognár Benedek, Simon Zsuzsanna
    

WELT OHNE HERZ
Időpont: 2015. március 6 – április 16.
Helyszín: acb Galéria (1068 Budapest, Király utca 76.)
Kurátor: Kürti Emese


Felhasznált videók:
Az ebéd (in memoriam Batu kán) - Az első magyarországi happening, 1966. június 25., Budapestyoutube.com/watch?v=i8qPMQJ5Kjc
M. M. M. 2 - Altorjay Gábor General Pop akciója Marta Minujinnak, Marta Minujinnal, 2012vimeo.com/88519715
ANTIKUNSTMARKT, 1968, Kölnyoutube.com/watch?v=l7KShtLQSY4youtube.com/watch?v=5XggBfpHH6s
Öt tábla (1966) az Európai Fluxus Fesztiválon, 2012, Berlinyoutube.com/watch?v=sDYIeuskHBY

full_004839.png
Artmagazin 77. – BORSOS LŐRINC: JELENTÉKTELEN / NONENTITY – Videóinterjú

Tavaly, felismervén, hogy az Artmagazin Online-on olvasható nyomtatott Artmagazin tartalmak között mennyi mindent lenne érdemes újra ajánlanunk, elkezdtük a szerdánként megjelenő HETI ARCHÍV rovatot. Itt az Artmagazin szerkesztőségének tagjai ajánlanak régebbi tartalmakat a magazin elmúlt éveinek cikkeiből. A Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatában ezen a héten csütörtökön 21 órától Borsos Jánossal és Lőrinc Lillával, azaz a Borsos Lőrinc művészpárossal Nemes Z. Márió beszélget. A beszélgetés kapcsán most egy korábbi, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben rendezett Borsos Lőrinc egyéni show kapcsán készített Artmagazin-videóinterjút ajánlunk újranézésre.

full_004544.png
Artmagazin 74. – ÖRÜLÖK, HOGY ITT ÁLLTAM

Artmagazin videóinterjú Tót Endrével Budapest utcáin hagyott 2015-ös „örömdarabjairól” és az előzményekről.