Fajgerné Dudás Andrea Háziasszony katalizátora projektjéhez készült videója az Artmagazin Online-on

Azoknak, akik esetleg lemaradtak a Godot Kortárs Művészeti Intézetben látható kiállításon bemutatott kisfilmről

Fajgerné Dudás Andrea a Godot Kortárs Művészeti Intézetben augusztus 14-én bezárt Háziasszony katalizátora című kiállításán látható volt egy a művésszel készült friss videó – amit annyira szerettünk, hogy most, a kiállítás véget értével nagy örömmel mutatjuk be az Artmagazin Online felületén.

  

Videó: Simon Zsuzsanna, Bognár Benedek

Fajgerné műveinek leggyakoribb forrása magánélete, a házimunka, a konyhai tevékenységek és az anyaság, ezek a témák azonban egy tágabb, nőket érintő globális társadalmi kontextusba ágyazódnak. A szerepekkel és identitásokkal való kettős játék egész tevékenységén végigvonul, legyen szó háztartási munkát ábrázoló és imitáló festményekről, lekvárt készítő performanszról vagy egy kiállítótér felmosásáról.

A láthatatlan munka, a háztartás és az otthon fogalmának kritikai vizsgálatán keresztül, a zömében nők által végzett fizetetlen munka „kizsákmányoló” természetén túl az abban rejlő kreatív potenciálra hívja fel a figyelmet. A minden háztartásban előforduló konyharuhát hatalmas festményeké lényegíti át, festékkel felmosott óriási vásznai pedig konyharuhákként lógnak a galéria terében.

Fajgerné művészetének központi motívuma saját teste, a maga kendőzetlen valóságában: meztelenül, terhesen, hájasan, narancsbőrösen, ráncosan, ábrázolva, mellyel a body shaming (testszégyenítés) ellen és az önelfogadás mellett teszi le a voksát. Testét művészi alapanyagként, festővászonként vagy társadalmi üzenet közvetítésére alkalmas projekciós felületként használja. Performanszainak célja a közönség komfortzónából való kizökkentése, miközben ő maga is egy improvizatív, előre nem teljesen megtervezett szituáció részesévé válik. Művészeti tevékenységének szerves része az eat art, mellyel, festményeivel nem megjeleníthető élményeket és érzéseket fejez ki. Fajgerné alkotói gyakorlatának legfontosabb igazodási pontja a feminista művészeti hagyomány célja a képzőművészeti kánon férfiközpontúságának leleplezése. Festményei tele vannak művészettörténeti referenciákkal, előszeretettel sajátítja ki és gondolja újra az általa nagyra tartott női alkotók munkáit (pl. VALIE EXPORT, Frida Kahlo, Renate Bertlmann, Birgit Jürgenssen, Niki de Saint Phalle, Mierle Laderman Ukeles), akikre előképekként tekint.

A Háziasszony Katalizátora c. kiállítás Fajgerné legfontosabb témáinak és már-már brandként azonosítható összművészeti tevékenységének a helyszín adottságaira történő újrahangolása. A figurális festészet mellett a geometrikus és lírai absztrakció irányába való ironikus kalandozásainak is tanúi lehetünk, hiszen ezúttal sem szokványos felületekre és tárgyakra terjeszti ki festészetét. A kiállítás egyfajta totális installációként enged betekintést a művész műtermébe, konyhájába, kertjébe – sokrétű szerepekkel átszőtt élet-művészetébe.

/Popovics Viktória/


Azt, hogy a videó nálunk is nézhető külön köszönjük Fajgerné Dudás Andreának és a Godot Kortárs Művészeti Intézetnek.

4. Fajgerné Dudás Andrea- picaboo- 2021- olaj- vászon- 150x120cm másolata.JPG
Gondoskodás, mint társadalmi munka és a hétköznapi élet performansza

Fajgerné Dudás Andrea Godot Galériában bemutatott legújabb festményeinek konceptuális kiindulópontja a GONDOSKODÁS és a LÁTHATATLAN MUNKA, amelynek nemcsak társadalmi rétegei kerültek felszínre, hanem annak feminista művészeti hagyományára is reflektált. Feloldható-e a művész-lét és az anyaság, az alkotói és gondoskodói munka, a magasztos és az alantas tevékenységek között feszülő ellentét? Belefér-e a művészről alkotott (eszmény)képbe az otthonka vagy a konyharuha? Mi történik, ha az ecsetet felmosóval helyettesítjük?