„Nagyon jó a centrumon kívül alkotni” – Kiss Adrienn Mária és Andreas Fogarasi videóinterjú

Szilágyi Róza Tekla & Cserna Endre

A győri Torulában 2023. június 25 és július 29 között volt látható Kiss Adrienn Mária és Andreas Fogarasi közös kiállítása a Letting Do. Az Artmagazin Online a tárlaton beszélgetett a két alkotóval a temporalitás vonatkozásairól, a centrum-periféria ellentétéről, valamint az alkotói gyakorlataik közötti kapcsolódási pontokról, átjárásokról és társalkotói pozíciókról.


Mi történik, ha egy művész mond le önként a végeredmény felett gyakorolt teljes kontrollról? A Letting Do erre a kérdésre keresi a választ: olyan művekből válogat, amelyeket az alkotómunka során valamely külső tényezőre, szereplőre való szándékos ráhagyás, ráhagyatkozás, illetve a munka célzott kiszervezése jellemez. Kívülről érkező, kalkulált hatóerő lehet egy másik művész behívása egy adott munka megvalósításába, a tükröződés, mint módosított keretrendszer, vagy éppen a mesterséges intelligencia bevonása. Mindezek az eszközök teret adnak a rendezett véletlen poétikus mozgósítására.

A kiállítás kurátora Salamon Júlia volt. 

Andreas Fogarasi és Kiss Adrienn Mária: Letting Do
2023. június 25 – július 29.
Torula, Győr

Interjú, koncepció: Cserna Endre, Szilágyi Róza Tekla
Videó: Bognár Benedek és Simon Zsuzsanna
Arculat: l2 studio
A videó a Torula támogatásával valósult meg.
www.torula.hu

noebarniirascover.jpg
„NEM LÁTOM, NEM LÁTOM, NEM LÁTOM, MOST LÁTOM.” – Neogrády-Kiss Barnabás videóinterjú, írásos formában

Az Artmagazin Online megújult arculatú videóinterjú-sorozatának első részében Neogrády-Kiss Barnabással alkotói szemléletmódjáról, munkamódszereiről és az elmúlt – igen tevékeny – időszakról beszélgettünk budafoki műtermében. Alább az interjú hosszabb, írásos változatát közöljük.

Screenshot 2023-03-23 at 17.01.50.jpg
CSUTAK MAGDA VIDEÓINTERJÚ

A Sepsiszentgyörgyön gyógyszerész családba született Csutak Magda a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola kerámia szakára járt, majd a bukaresti Üveg- és Finomkerámia Kutatóintézetben tevékenykedett.

torulavideokover.jpg
„Minden gondolatot egy érzelem előz meg.” – Lőrincz Réka és Vékony Dorottya videóinterjú

Lőrincz Réka és Vékony Dorottya kiállítása, az Everything is more than meets the mind a győri Torula kiállítóterében olyan műalkotásokat mutatott be a művészek személyes nézőpontjain keresztül, amelyek a kollektív gondoskodás, a produktivitás, a születés, a személyes kibontakozás és az alternatív értékrendek témáit vizsgálták.