Szerdahelyi Laura videóinterjú

ÁÉTI, MÁVTI, Képző- és Iparművészeti Lektorátus, Iparművészeti Vállalat – a hatvanas-hetvenes építészetével, belsőépítészetével kapcsolatos, sokunknak talányos jelentésű fogalmak. Szerdahelyi Laura belsőépítész szakmai múltjában azonban ezek az intézmények főszerepet játszottak. Tervezővállalati munkái közé olyan kiemelt épületek belsőépítészeti tervezése tartozott, mint a balatonfüredi Annabella Szálló tereinek kialakítása és berendezése, a Déli pályaudvar belsőépítészeti részleteinek kidolgozása. Emellett szerepet vállalt a Lektorátus bírálati munkájában, de maga is részt vett bútortervezési pályázatokon, aminek nyomán az Iparművészeti Vállalat boltjaiban láthattuk viszont munkáit.


Interjú: Branczik Márta
Videó: Esterházy Marcell

130_Branczik1.jpg
A Déli

A Déli pályaudvar utascsarnoka a 20. század második felének egyik legszebb magyar épülete, elegáns, nagyvonalú, komplex. Ez a mondat jelen pillanatban nyilvánvalóan magyarázatra szorul.

Screenshot 2021-01-03 at 18.40.50.jpg
Virtuális leletmentés

Hogyan lehet dokumentálni a szocializmus időszakának megőrzésre méltó, mégis lebontásra ítélt épületeit? Milyen eszközök állnak rendelkezésre, és milyen akadályokkal kell megküzdeni? Hogyan kapcsolódik mindez az Építészeti Biennálé programjához? Beszélgetés közízlésről, a szakma felelősségéről és az egyik legmegosztóbb építészeti korszak „leleteiről”.