Ezt nézd! – Vezetések és bejárások

Változatos programokat ígér ez a hét is, hiszen válogathatunk a nagy múzeumi kiállítások tárlatvezetései mellett pop-up projektek, kiállításmegnyitók, előadások és műteremlátogatások között.

Hétfőn 19:30-tól startol a Nemmivoltunk! Crew Recess, azaz Szabadfoglalkozás című projektje a Trafóban. A túlszabályozottság állapotáról az iskolarendszerek példájának segítségével gondolkodó projekt prezentációból és kiállításból áll. A Nemmivoltunk! Crew 2018 tavaszán három hónapos rezidencián vett részt a berlini Collegium Hungaricumban, majd ennek lezárásaként egy ötnapos pop-up kiállítást rendeztek az ott formálódó és a késő szocialista oktatási rendszerről is mesélő Recess anyagából – amely Budapesten most mutatkozik be először.


Fotó: Brückner János

Kedden 18:00-kor nyílik Tranker Kata Vénusz születése című egyéni kiállítása a Képzőművészeti Egyetem Parthenón-fríz termében. A hagyományosan a művészettörténet kezdetét jelölő tárgyak, a paleoli Vénusz szobrok funkciója régóta foglalkoztatja a tudományt. A művészet eredetének idáig történő visszavezetése viszont felveti azt a kérdést, mit is tekintünk művészetnek. Vajon valójában része-e mindennapjainknak a művészet, és ha nem, ennek mi lehet az oka?

Szintén kedden, 18:00-kor nyit új kiállítást a Trapéz Galéria. Szántó Borbála Választóvonalak című egyéni bemutatója fém elemeket, kézzel készített üveg objektumokat és saját környezetükből kiemelt tárgyakat vonultat fel. A fikció és valóság határán egyensúlyozó mikrokörnyezet egészen januárig megtekinthető a galériában.


Szántó Borbála: Of limits   forrás: facebook.com

Szerdán a Pesti Kitérő és a Supermarket Gallery közös szervezésében, 19:00-tól valósul meg Koleszár Adél Az erőszak sebei címet viselő, különleges, interdiszciplináris projektje. Adél a mexikói Veracruzban dokumentálta olyan nők életét, akik önszerveződő csoportokba gyűlve igyekeznek megtalálni eltűnt szeretteiket a drogháború sújtotta területeken. A fotók mellett az érdeklődők azokat az interjúkat is megismerhetik, amelyeket Adél készített a képeken ábrázolt nőkkel.

Csütörtökön 15:00-tól tartják Beke László előadását és tárlatvezetését a Kiscelli Múzeumban. A diavetítéssel kísért Utcakövek és sírkövek című esemény a 1971 - Párhuzamos különidők kiállítás extra programja. Az elhangzó előadás többek között azért is különleges, mert Beke László eredetileg Galántai György Kápolnaműtermében adta elő 1972-ben.


Gulyás Gyula Március 15 tiszteletére (I. sz. variáció) papír, felragasztott fotó, gépírás Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár   forrás: facebook.com

Csütörtöktől szombatig nyílt napokat tart az AQB. Csütörtökön két kiállítás is nyílik – 18:00-kor az aqb Air terében Miguel Miguel Miguel (BR) Már a mozikban! Csak az Ön biztonsága érdekében című projektje, míg 19:00-tól az aqb Project Space-ben az U10 szerb kortárs képzőművészeti kollektíva mutatkozik be. Pénteken előadásokon és vegán vacsorán (regisztráció köteles!), szombaton pedig többek között műteremlátogatáson és épületbejáráson vehetünk részt.

Szombaton 16:00-tól irány a Magyar Nemzeti Galéria Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállítása, ahol Fehér Dávid tart kurátori tárlatvezetést. Az eseményen a kiállításra váltott jegy ellenében lehet részt venni. A vezetés a program előtt az „A” épületi információs pultnál startol, ahol az érdeklődőknek be kell mutatniuk elővételes jegyeiket.

full_006018.png
Ezt nézd! – Pótoljunk tárlatvezetésekkel

A héten megismerhetünk egy új zine-t, illetve több tárlatvezetésen is részt vehetünk.

 

full_006022.png
Ezt nézd! – Budapest és Debrecen

A héten többször is érdemes lesz Debrecen felé venni az irányt, de azok sem fognak unatkozni, akik inkább a fővárosban töltenék az időt.