Ezt nézd! – Nyár végéhez közeledvén

A héten kétszer is lesz alkalmunk szabad ég alatt mozizni, de a kiállításmegnyitók sem maradnak el!

A hét elejére különleges eseménnyel készül a Hidegszoba Studio: a kiállítótér szaunává változik. Az első Hidegszoba Szauna alkalmával mindenki szabadon verejtékezheti ki a testében és szellemében felhalmozott salakanyagokat. Aki kíváncsi rá, hogy pontosan mi történik a szokatlan kortárs képzőművészeti eseményen, azoknak érdemes előre regisztrálni a [email protected] e-mail címen.

Hétfőn este 20:30-tól a Valyo Kikötő szabadtéri mozijában művészeti vonatkozású filmet nézhetünk. A cannes-i filmfesztivál Arany Pálma díjas svéd filmje, A négyzet egy sikeres múzeumigazgató életébe enged betekintést. A filmezős esemény teljesen ingyenes, a film 151 perces, arra érdemes azonban odafigyelnünk, hogy a helyfoglalás érkezési sorrendben történik!

Kedden este a Supermarket Galleryben négy zine debütál, amelyek mindegyike a lieu de memoire, azaz az emlékezethely fogalmát dolgozza fel. A négy zine-készítő – Ausztrics Andrea, Pálhegyi Flóra, Somos Attila és Tóth Varju Balázs – munkái különböző emlékekből építkeznek, az azonban mindannyiuk esetében közös momentum, hogy a Double Chin Corp. alkotói. A zine-ek megvásárolhatóak a megnyitón!


The Spirit of a Place   forrás: facebook.com

Szerdán 19:00-kor új kiállítás nyílik az Acb attachment terében. Selma Selman I will buy my freedom when című performatív projektjében egy, a világ több pontján jelenleg is élő hagyományra reflektál – arra az esetre, amikor a férjhez adandó leányt szülei eladják a kiválasztott férfi családjának, hogy ebből a család bevételt nyerjen. Az augusztus végéig megtekinthető kiállítás a szabadság lehetséges útjait és fogalmát dolgozza fel.

Csütörtökön 16:00-kor egy különleges tárlatvezetésen vehetünk részt a Ludwig Múzeum Erwin Wurm kiállításán. Az Egy perc egy műre címet viselő program keretein belül megismerhetjük az egyperces szobrok társművészeti – leginkább irodalmi – párhuzamait. Haikuk, Örkény egypercesek, koanok – a tárlatvezetés magyar nyelvű, a részvételhez elég csupán egy kiállításra szóló érvényes belépőjegy.

Csütörtökön 19:00-kor a 2B Galériában nyílik csoportos kiállítás Kicsiny Martha és Varga Szabolcs Lajos szervezésében. A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói – Balázs Kitti, Frenyó Júlia, Kádár Emese, Kenesei Zsófia, Kicsiny Martha, Szabó Nóra, Szaniszló Anna, Széll Ádám, Szücs András, Tóth-Fejel Ágnes, Varga Szabolcs Lajos, Varga Andrea – készülnek egy kísérleti fotóprojekttel. A digitális/poszt-intermediális alapokon újragondolt fotók célja a festészeti tapasztalatokból kiindulva egy olyan kiállítási szituáció létrehozása, ami elsősorban a kortárs intermediális fotóinstalláció lehetőségeit tárgyalja.

Vasárnap este sötétedéskor irány a Corvin Plaza tetőmozija, ahol a Budapest Rooftop Cinema csapatának szervezésében 19:00-i kapunyitással, hónapokkal a film széles körű premierje előtt a  Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs filmet nézhetjük meg. A 94 perces, magyar nyelvű, de angol felirattal vetített animációs film egy rablássorozat történetét dolgozza fel: pánikba esett biztosítótársaságok, magánnyomozók, autós üldözések – minden lesz, ami egy vérbeli James Bond filmből sem maradhatna ki. A belépő pedig 1490 forint.


Ruben Brandt, a gyűjtő   forrás: facebook.com

 
full_005875.png
Ezt nézd! – Fesztiválszezon

A héten elutazhatunk Bánkra, hogy a nógrádi településen zajló fesztivál zenei és színházi programjai mellett kiállításokat és képzőművészeti projekteket nézzünk. Aki Budapesten marad, az se csüggedjen, hiszen a fővárosban és Szentendrén is ajánlunk programokat.

full_005880.png
Ezt nézd! – Budapest nyáron

A hét elején a fotográfiáé a főszerep, a hét második felében pedig a műteremlátogatáson is részt vehetünk.

 

full_005885.png
Ezt nézd! – Budapest, Debrecen, Balatonfüred

Ezen a héten is változatos programkínálattal jelentkezünk: a vidéki és fővárosi megnyitók és finisszázsok mellett ajánlunk képzőművészeti és filmes workshopokat is.

 

full_005919.png
Ezt nézd! – Vidéki kezdés

A hét első felét érdemes lesz vidéken tölteni. Sőt, aki teheti, annak akár egy egész hétre is érdemes Debrecenbe utaznia.