EZT NÉZD! – Itt a tavasz

A héten újabb pop-up kiállítással jelentkezik a Ludwig Múzeum, valamint az Új Budapest Galéria is izgalmas egyéni tárlatot ígér. Az ACAX_Leopold Bloom Képzőművészeti Díj tavalyi nyertesei, a Borsos Lőrinc művészpáros tagjai pedig beszámolnak New York-i tapasztalataikról a Glassyard Galleryben. A heti kedvenceink: a Kisterem, a Trafó Galéria, az acb Galéria és a Paksi Képtár kiállításai.

Kedden 18:00-kor kezdődik a Ludwig Múzeum rendhagyó megnyitója. A Megosztás: Múzeumpedagógia a gyakorlatban című pop-up tárlaton megelevenedik Yoko Ono Játssz bizalommal című alkotása, Beke László kézfogás-akciója, valamint Daniel Spoerri művét is megidézik a megnyitó résztvevőivel. Az utóbbihoz a látogatók is hozzájárulhatnak, mindössze egy tál ételt (ami evőeszköz nélkül is elfogyasztható), valamint annak receptjét kell vinni az eseményre, hogy létrejöjjön a spontán, egyestés mű: egy óriási asztalon egy vacsora kerekedik ki, amit a résztvevők közösen fogyasztanak el.  

No photo description available.
Daniel Spoerri   Forrás: facebook.com

Csütörtökön 18:00-kor az Új Budapest Galéria is új anyaggal jelentkezik: Csörgő Attila Mozgásterek című kiállításával. A tárlat átfogó merítést nyújt a művész munkásságából: a korai, a kilencvenes évek elején született alkotásoktól egészen a legújabb művekig. Így számos ismert alkotás mellett ritkán látott, vagy éppen korábban be nem mutatott művek is előtérbe kerülnek.  

Pénteken 18:00-kor kezdődik a Borsos Lőrinc beszámolója New York-i műteremprogramjáról című esemény. 2018-ban először írták ki a két magyar szervezet – az ACAX és a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj – együttműködésében a pályázatot. A nyertesek, a Borsos Lőrinc művészpáros tagjai háromhónapos műteremprogramon vehettek részt a TMU (Trust for Mutual Understanding) támogatásával a New York-i Residency Unlimited (RU) vendégeiként. Az eseményen nyilvános prezentáció keretében mutatják be a 2018 szeptembere és decembere közötti időszakot, a pályázathoz kapcsolódó saját művészeti projektjeiket és a műteremprogramon szerzett személyes tapasztalataikat.

Image may contain: 2 people, people standing and beard
Borsos Lőrinc   Forrás: facebook.com

Ezt nézd! EXTRA

Szikra Renáta:

Gosztola Kitti Flashforward című kiállítása úgy tekint a jövőbe, mintha a tarkóján is szeme lenne. Az alkotó képzeletben a közelebbi és a távolabbi múltba helyezkedve más és más jövőképeket jósol, melyek közül nem meglepő módon egyik sem rózsás. A Kisterembe lépő néző szeme azonnal egy misztikus fényt sugárzó plazmacsőre tapad. Zeusz szimbolikus villáma azonban mint egy atombomba semmisíti meg az egykor szoborba faragott isteneket és félisteneket, vagyis azok jól ismert ábrázolásainak gipszmásolatait, úgyhogy a térben az alakok eltűnésével csak a statika miatt szükséges, facsonkokat imitáló, béna támasztékok maradnak. Üres a táj a falon sorakozó holland tájképmásolatokon is. A meglesett Artemisz és a bosszúból szarvassá változtatott vadász, Aktaión története például a kiirtott erdők helyén, a sivár, kopár tájon értelmetlenné válik, és vele együtt lesz értelmezhetetlenné az antikvitás egész művészete, tűnik el a képből az európai kultúra bölcsője. A kiállítási anyag a 18. századi gondolkodó, Giambattista Vico mesés eredetmítoszához nyúl vissza, miszerint Noénak az özönvíztől megmenekült leszármazottai a végtelen erdőkben bolyongó óriásokká váltak, akik vadállatok módjára éltek, és csak a mennydörgést-villámlást megtapasztalva alkották meg istenképüket, ébredtek rá saját emberi természetükre. Házak, városok építésébe kezdtek, úgyhogy az erdő kiirtása, a zabolátlan vadon visszaszorítása és a természeti erőforrások kizsákmányolása kezdetektől fogva kéz a kézben járt a civilizáció és a kultúra megteremtésének vágyával. Valahol itt gyökerezik az a gondolat is, amellyel az ember magát a vadon, és az azt jelképező fák ellenében határozza meg, s innen indulva válik magyarázhatóvá az ember és természeti környezete között évezredek során kialakult, egyre ellentmondásosabbá váló viszony is. Gosztola Kitti sajátos humorával vizsgálja tovább a témát, a kultúratöredékek, leletek szellemes újrarendezésével.

kitti gosztola_flashforward_2019_installation, plaster, glass, plasma, plywood_dimensions variable_2
Gosztola Kitti: Flashforward, 2019   Forrás: kisterem.hu

 

Topor Tünde:

Három kiállítást ajánlok, amelyek a festészet és a dimenziók összefüggéseit kutatják. A Trafó kiállítóterében a digitális korszak beköszönte előtti alternatív színtér grafikai megoldásai jutnak az ember eszébe (főleg mert 80-as évek különszámunk miatt még friss az élmény), a teljesen szabad és gátlástalan játék színekkel, jelekkel, mindenféle alakzatokkal. Mintha ezeken a látványokon edződött volna Szinyova Gergő szeme, bár a képei sokkal szofisztikáltabb verzióját mutatják ennek a játéknak. Vagy nem is szofisztikáltabbat, hanem már a digitalizáción átesettet. De mindez nagyon hangsúlyosan két dimenziósba fordul nála; képein annyira vékony a festékréteg, hogy közelről, szemüveggel nézve sem lehet rájönni, mi az a technika, ami ilyen elcsúszott ofszet nyomtatásszerű hatást tud eredményezni.
A másik kiállítás az acb-ben látható és Batykó Róberté, aki szintén ezen az újlátvány-pályán mozog, bár az ő képei nem is a nyolcvanas, hanem inkább a hatvanas-hetvenes évek mérnöki rajzainak, vagy épp koncept-műveinek elemeit használják. Nála a felületet egy különleges, a festékrétegeket elhúzó gépezet is alakítja.
A harmadikért Paksra kell menni, ahol a Képtárban Káldi Katától lehet látni nemcsak mozaikokat, vagy éppen szicíliai (Piazza Armerina) mozaikok alakjait átemelő festményeket, hanem a legújabb festmény- és mozaiksorozatának alapjául szolgáló fehér gipszalakzatokat is a falra szerelve. Kúp, gúla, tetra- penta- és hexaéder is szerepel ezek között, mintha a geometriai alakzatok a középen tátongó üresség körül bolygóként keringenének. Már csak emiatt a falrészlet (és egy halványsárga-aranyhátterű gúlamozaik) miatt is érdemes gyorsan Paksra látogatni. És akkor a kis Duna-parti halászcsárda sült halairól még nem is beszéltünk.
 

Szinyova Gergő: Untitled (Daytime Activity), akril, vászon, 120 x 90 cm   Forrás: szinyova.com
 
 

 

full_006118.png
EZT NÉZD! – Kiállítások országszerte

A héten a budapesti megnyitók – PINCE és acb Galéria – mellett a szentendrei MANK Galéria és a debreceni MODEM kiállításait ajánljuk. A szerkesztőség személyes véleményei ezúttal a Vasarely Múzeumra és a Ludwig Múzeumra fókuszálnak.

full_006121.png
EZT NÉZD! – Budapest, Veszprém és Debrecen

A hétre nemcsak kiállításmegnyitókat – Liget, INDA és Csikász Galéria – ajánlunk, hanem a ‘80-as évek különszámunkhoz kapcsolódó, beszélgetéssel egybekötött lapszámbemutatónkat is. Az e hét személyes kedvencei pedig: a Várfok Galéria és a MODEM kiállításai.

full_006136.png
EZT NÉZD! – Feminizmus, fotófesztivál és Bauhaus

A héten nemcsak a FERi idei első kiállítása startol, hanem a Budapest Fotófesztivál is, ami a Műcsarnokban nyitja meg 2019-es eseménysorozatát. Ugyanakkor a Janus Pannonius Modern Magyar Képtár és a Három Hét Galéria megnyitóit sem érdemes kihagyni. Az e heti személyes kedvencünk: a Kolozsvári Művészeti Múzeum és a Quadro Galéria páros kiállítása.