EZT NÉZD! – Budapest, Veszprém és Debrecen

A hétre nemcsak kiállításmegnyitókat – Liget, INDA és Csikász Galéria – ajánlunk, hanem a ‘80-as évek különszámunkhoz kapcsolódó, beszélgetéssel egybekötött lapszámbemutatónkat is. Az e hét személyes kedvencei pedig: a Várfok Galéria és a MODEM kiállításai.

Hétfőn 19:00-kor nyílik Szabó Eszter Ágnes A felfedezések és a felejtések kora című kiállítása a Liget Galériában. A tárlaton egy hálóing köré épített installációval, valamint az azt keretező, gazdag ornamentikával rendelkező csempékkel találkozhatunk. A főszereplő ruhanemű, valamint a falma simuló csempék hordozóként tűnnek fel a kiállítótérben, amelyre rárakodtak a környezet kínálta élmények és gondolatok: a múlt, az elmúló idő, az enyészet egyszerre jelenik meg a művész jelenével, személyes motívumrendszerével.

 

No photo description available.
Forrás: facebook.com

Kedd estére, 17:00-ra az Artmagazin '80-as évek különszám eseményünket ajánljuk, ami egy beszélgetéssel egybekötött lapszámbemutató. Az Írók Boltjában Balázs Kata, Szabó Eszter Ágnes, Szikra Renáta, Topor Tünde és Winkler Nóra közös részvételével többek között olyan témák kerülnek előtérbe, mint a 80-as évek életérzése – a szabálynélküliség, a dac az akkori szocialista-kispolgári szépelgéssel, kisszerű ideálokkal szemben –, a korszak zenei élete és képzőművészete közötti összefüggések, az 1987-es documenta 8 magyar szereplőinek performanszai, az időszak meghatározó filmjei, valamint a hozzá kapcsolódó művészek – és még sorolhatnánk.

Image may contain: one or more people and outdoor

Szerdán 18:00-kor startol az INDA Galéria legújabb kiállítása, a Megfigyelések. A tárlat széleskörű válogatást nyújt a fiatalon elhunyt Kim Corbisier munkáiból: az alkotó hagyatékának az INDA Galéria kezelésében lévő részéből, festményekből, valamint ezeket kiegészítve néhány videóval, továbbá a művészről egy művésztárs, barát, Czene Márta által készített portréval. A festő, videóművész és színész alkotásain, a portrékon, utcaképeken, videókon keresztül megelevenednek a kamerába (a szemünkbe) néző emberek. A tárlat egyszerre személyes emlékezés és tiszteletadás, ugyanakkor azt is megmutatja, hogy milyen művészi minőség jött létre a festészetet és rajzot egyszerre használó, a fotográfia és a film eszközeivel is élő vizuális nyelven, amelyet Corbisier alakított ki és beszélt.

Szombaton érdemes Veszprém felé venni az irányt, hiszen a veszprémi Csikász Galéria is új kiállítással jelentkezik. Az IPARTERV 68–80 apropója az 50 éve, egy építőipari vállalat belvárosi székházának dísztermében megrendezett Iparterv kiállítás. Az 1968-as tárlatot a frissen végzett művészettörténész, Sinkovits Péter hívta életre 11 fiatal avantgárd művész meghívásával. A Csikász Galéria nem az Iparterv kiállítás rekonstrukciója, hanem inkább egy hangulatot próbál feleleveníteni az egykori kiállítást reprezentáló művekkel, valamint azokkal, amelyek csak katalógus szinten voltak jegyezve.

 

Ezt nézd! EXTRA 


Szilágyi Róza Tekla:

A Várfok Galériában egészen március 14-ig látogatható Lucien Hervé & Rodolf Hervé: Négyszemközt című kiállítása. Az apa-fia fotográfus páros itt bemutatott munkái – amellett, hogy bizonyos képpárok egymásra rímelésével felfedik a két életmű közös pontjait – megmutatják, hogy a Le Corbusier hivatalos fényképészeként tevékenykedő apa letisztult modernizmusa hogyan vethető össze fia ötven évvel későbbi, az underground körökben jól ismert művészetével. A galériában tehát úgy járhatunk végig egy-egy Hervé-életmű gyorstalpalót, hogy a két meghatározó 20. századi életmű sajátosságainak megismerése mellett egy különleges, a művészet szintjén megfogalmazódó apa-fia kapcsolat tárul fel előttünk.

Image may contain: indoor
Forrás: facebook.com


Lépold Zsanett:

Man Ray egészen különleges életutat tudhat maga mögött: művészeti pályáját festőként képzelte el, de aztán hamar kiderült, hogy a fotográfia megújítójaként nagyobb hírnévre tehet szert. A festészeti technikák és eszközök iránti szenvedélyét a fotográfia médiumára vitte át, így születtek meg különös atmoszférájú, hipnotikus fotókísérletei. És ha ez nem lenne elég, a portré- és divatfotózás területén is maradandót alkotott: ikonikus fényképein máig érződik Man Ray egyedi szemléletmódja és stílusa. A Harpar’s Baazarnak és a Vogue-nek készített fotói túllépnek a divat reprezentációján, hiszen olyan beállításokat és technikai bravúrokat alkalmazott, amelyekkel nemcsak a ruhákra és kiegészítőkre, valamint a modellekre helyezte a hangsúlyt, hanem magát a médiumot, a fotográfiát, és annak széleskörű lehetőségeit is reflektorfénybe helyezte. A meghosszabbított nyitvatartásnak köszönhetően még mindig végig lehet böngészni az alkotó életpályájának különféle állomásait a MODEM Kísérlettől a művészetig: Man Ray fotográfiái című kiállításán.


Forrás: modemart.hu
 
full_006093.png
Ezt nézd! – Sűrű hét

A tavasz közeledtével egyre sűrűbb hetek elé nézünk: elkezdődik a Ludwig Múzeum születésnapi eseménysorozata, részt vehetünk egy nemzetközi fotóanyagot bemutató tárlatvezetésen a Mai Manó Házban, megnézhetünk egy elsőként Berlinben debütáló projektet az ISBN könyv+galériában, vagy találkozhatunk a digitális képalkotás inspirálta festészeti alkotásokkal a Trafó Galériában. A személyes ajánlók sem maradnak el: ezúttal az Új Budapest Galéria és az ICA-D kerülnek előtérbe.

full_006118.png
EZT NÉZD! – Kiállítások országszerte

A héten a budapesti megnyitók – PINCE és acb Galéria – mellett a szentendrei MANK Galéria és a debreceni MODEM kiállításait ajánljuk. A szerkesztőség személyes véleményei ezúttal a Vasarely Múzeumra és a Ludwig Múzeumra fókuszálnak.