Ezt nézd! – Január végére

Hétindítónak egy beszélgetést ajánlunk, ami a Néprajzi Múzeum MaDok-program és a Lumen kávézó közös programja, majd a többi napra csupa kiállításmegnyitót javaslunk: a 2019-es Herczeg Klára-díjasok, valamint a Ludwig Múzeum és a Kassák Múzeum friss tárlatait.

Hétfőn 18:00-kor kezdődik Tigris a múzeumban beszélgetéssorozat ötödik alkalma a Lumenben. A Nemzet és varázslás című beszélgetés kiindulópontja két kollázskönyv – a készítés (folyamat) és a könyv (mű) perspektíváiból. A Nemzeti tankönyv (Keserue Zsolt) és a Varázstárgyak nyitott könyve (köz’kemp2018) két alkotás, amik a kollázs, a könyv mint mű, az archívum, a töredezettség, a rendszer és a szubjektivitás fogalmaira és praxisára épülnek. A beszélgetésen részt vesz Csejdy Borka, Hitka Lili, Istvánkó Bea kurátorok és Keserue Zsolt képzőművész. Az eseményt Frazon Zsófia etnográfus (Néprajzi Múzeum) moderálja.

Image may contain: 1 person
Forrás: facebook.com

Szerdán 18:00-kor kezdődik a 2019-es Herczeg Klára-díj átadása, illetve a díjazottak – Csutak Magda és Dallos Ádám – kiállításának megnyitója. Az eseményen köszöntőt mond Gadó Flóra (FKSA kuratóriumi elnök), valamint a kiállítást Mucsi Emese, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora nyitja meg a Labor Galéria egykori kiállítóterében, a Képíró utca 6. szám alatt.

Csütörtökön 18:00-kor a Ludwig Múzeum is új kiállítással jelentkezik. A The Dead Web – The End című időszaki kiállításon Julien Boily, Bori Bálint, Beöthy Balázs, Csontó Lajos, Romain & Simon de Diesbach, Eike, Forgács Péter, Gerhes Gábor, Komoróczky Tamás, Frédérique Laliberté, Nagy Kriszta, Németh Hajnal, Pál Zsuzsanna Rebeka, Roman Ondak, Projet Eva (Etienne Grenier & Simon Laroche), Dominique Sirois & Baron Lanteigne, Société Réaliste, Sugár János, Szarka Péter, Szegedy-Maszák Zoltán, Julie Tremble, Lukas Truniger & Nicola L. Hein, Várnai Gyula, Várnagy Tibor és Zics Brigitta alkotásai lesznek láthatóak.

Pénteken 18:00-kor érdemes Óbuda felé venni az irányt, ugyanis a Kassák Múzeum is új kiállítással jelentkezik: a Mattis Teutsch − Avantgárd és konstruktív realizmus című tárlattal. A kiállítást dr. Rockenbauer Zoltán művészettörténész nyitja meg.

full_006543.png
Ezt nézd! – Debrecen, Paks, Pécs és Budapest

2019 utolsó napjaira, illetve 2020 elejére egy országjáró kiállítástúrát javaslunk, kezdve Debrecennel: a MODEM és a Budapest FotóFesztivál együttműködésében megvalósult tárlattal. Érdemes még Paksra és Pécsre is ellátogatni, ahol 70–80-as évekbeli, valamint 20. század eleji alkotások kerülnek előtérbe. Budapesten pedig a Műcsarnok François Fiedler-kiállítását ajánljuk.

view_006537.png
Ezt nézd! – Karácsony előtt

A karácsony előtti hétre ajánlunk néhány kiállításmegnyitót: a Capa Központban a rendszerváltás időszakát feldolgozó anyagot, a Glassyard Galériában egy év végi válogatást, a Vasarely Múzeumban pedig egy 1969-es legendás tárlatot előtérbe helyező kiállítást. Péntekre pedig két extra programot javaslunk a Trafóban – tárlatvezetés és T + U születésnap.