Ezt nézd! – Debrecen, Paks, Pécs és Budapest

2019 utolsó napjaira, illetve 2020 elejére egy országjáró kiállítástúrát javaslunk, kezdve Debrecennel: a MODEM és a Budapest FotóFesztivál együttműködésében megvalósult tárlattal. Érdemes még Paksra és Pécsre is ellátogatni, ahol 70–80-as évekbeli, valamint 20. század eleji alkotások kerülnek előtérbe. Budapesten pedig a Műcsarnok François Fiedler-kiállítását ajánljuk.

Március 15-ig látogatható a Mélyáramok. Kortárs magyar fotográfia kontra klasszikusok című kiállítás a debreceni MODEM-ben. A nagyszabású tárlat bemutatja a párhuzamokat, kapcsolatokat, a gyakran rejtett, de mégis létező mélyáramokat a magyar fotográfiában. A világhírű elődök – többek között Brassaï, Lucien Hervé, Paul Almasy – eredeti művei mellett a kortárs magyar fotóművészet számos alkotásával is megismerkedhet a látogató.

A Paksi Képtár A végzet hatalmas című kiállítása Révész László László és Roskó Gábor 70–80-as éveinek fordulójától napjainkig született alkotásait mutatja be. A kiállító művészek képeinek közös pontja az irányítható mögöttes valószínűsítése. A március 8-ig látható tárlat kettejük hol párhuzamos, hol néhány ponton egymást metsző pályájának műveiből ad válogatást. A kiállítás anyagát 68 alkotásból, köztük sorozatokból, grafikákból, festményekből és kerámiákból állították össze.

Full 006543
Révész László László: F.A.N., 1988

Március 31-ig látható a pécsi Janus Pannonius Múzeum – Modern Magyar Képtárban a Törésvonalak. Avantgárd művészet Közép-Európában. A tizenkét tematikus egységből álló tárlat a modern művészet és az avantgárd közép-európai fejlődésének 1908 és 1928 közé eső időszakát mutatja be. A több mint 150 kiállított műtárgyat 24 hazai és nemzetközi gyűjtemény kölcsönzi a kiállításra. Az alkotók névsora Kassák Lajostól Kernstok Károlyon át Márffy Ödönig, Moholy-Nagy Lászlóig, illetve Tihanyi Lajosig, Uitz Béláig és Bortnyik Sándorig terjed.

François Fiedler (azaz Fiedler Ferenc, 1921–2001) Szőnyi István tanítványaként kezdte festői pályáját. A világháború után telepedett le Párizsban, ahol a korszak nagyjai, Miró, Chagall, Calder ismerték fel tehetségét és egyengették útját. Az ötvenes évektől hatalmas energiákat felszabadító absztrakt expresszionista képeket festett. A Műcsarnokban február 2-ig látható Képpraxisok 2 című, retrospektív tárlatán nagyrészt Budapesten még nem látott művei szerepelnek.

view_006533.png
Ezt nézd! – Budapest és Debrecen

A hétre három kiállításmegnyitót ajánlunk: az ISBN könyv+galéria háborús tematikájú solo show-ját, a Telep Galéria csoportosát, amit a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet Tanszékének hallgatói szerveznek, valamint egy fotókiállítást a debreceni MODEM-ben. A megnyitók mellé pedig egy interaktív koncertet javaslunk a vállalkozó szellemű zenebarátoknak a Kassák Múzeumban

view_006537.png
Ezt nézd! – Karácsony előtt

A karácsony előtti hétre ajánlunk néhány kiállításmegnyitót: a Capa Központban a rendszerváltás időszakát feldolgozó anyagot, a Glassyard Galériában egy év végi válogatást, a Vasarely Múzeumban pedig egy 1969-es legendás tárlatot előtérbe helyező kiállítást. Péntekre pedig két extra programot javaslunk a Trafóban – tárlatvezetés és T + U születésnap.