Ezt nézd! – Budapest és Debrecen

A hétre három kiállításmegnyitót ajánlunk: az ISBN könyv+galéria háborús tematikájú solo show-ját, a Telep Galéria csoportosát, amit a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet Tanszékének hallgatói szerveznek, valamint egy fotókiállítást a debreceni MODEM-ben. A megnyitók mellé pedig egy interaktív koncertet javaslunk a vállalkozó szellemű zenebarátoknak a Kassák Múzeumban

Hétfőn 19:00-kor érdemes az ISBN könyv+galériában indítani a hetet, ugyanis ekkor startol Szimán György egyéni kiállításának, a Kesselschlachtnak a megnyitója. A tárlat címe, a Kesselschlacht (katlancsata) kifejezés olyan katonai helyzetet jelent, amiben az egyik háborús félnek sikerül az ellenség csapatait a csatamezőn egyik vagy mindkét oldalról bekerítenie. A katlanhoz vezető út és a beláthatatlan jövő közti metszet, a front, az elhagyott fegyverek – ez a hasonlat jeleníti meg azt a folytonos történést, a művész életútját, ami egy dicső hadjárat képeként lebegett előtte, ám megtorpanni látszik.

View 006533
Forrás: facebook.com


Csütörtökön 18:00-kor a Telep Galéria is új kiállítással jelentkezik. Ezúttal a Magyar Képzőművészeti Egyetem másodéves képzőművészet-elmélet szakos hallgatóinak projektje lesz látható, a Mindenki vegyen elő egy lapot! című csoportos kiállítás. A tárlat fókuszában az állami oktatás áll, aminek az egyik legnagyobb problémája az iskolák központosítása, valamint hogy nem hatékonyak az alkalmazott tanítási-tanulási módszerei: ilyen a szövegalapú számonkérés és a korszerűtlen értékelési rendszer.

Pénteken 18:00-kor kezdődik a Gorgonikus zeneiség John Cage művei nyomán című interaktív koncert vállalkozó szellemű zenebarátoknak a Kassák Múzeumban. Az eseményen eredeti John Cage-műveket és a gorgonikus életérzés inspirálta, hasonló, vadonatúj darabokat szólaltat meg a közönség bevonásával Szigetvári Andrea, Baráth Bálint és Láposi Dániel triója. A résztvevők a mobiltelefonjukkal vehetnek részt a darabok előadásában – ráadásul kölcsönözhető plusz hangszerek is lesznek a vállalkozó kedvűeknek.

Gorgona zene kassak
Láposi Dániel, Szigetvári Andrea és Baráth Bálint. Fotó: © Kováts Jázon

Szombaton 15:00-kor pedig érdemes Debrecenben tartózkodni, hiszen a Mélyáramok. Kortárs magyar fotográfia kontra klasszikusok című kiállítás nyitása alkalmával a MODEM számos programmal várja az érdeklődőket: tárlatvezetés a kurátorokkal, erekasztal-beszélgetés – Hetényi Csaba, Balázs Árpád, Szöllősi-Nagy-Nemes műgyűjtő házaspár részvételével és Emőd Péter moderálásával –, Pátkai Rozina, Melykó Richárd, Bácsi Barnabás és az EM90 is fellép Erdély Miklós megzenésített verseivel.

 

full_006528.png
Ezt nézd! – Budapest és Szombathely

A héten folytatódik a Tigris a múzeumban sorozat a Lumenben, az FKSE pedig ismét megrendezi évi egyszeri pop-up kiállítássorozatát, a Gallery by Nightot. Továbbá a Vintage Galéria Maurer-kiállítását és a szombathelyi Kámoni Arborétumban megrendezésre kerülő konferenciát ajánljuk a hétre.

view_006521.png
Ezt nézd! – Budapest, Veszprém és Debrecen

A hétre egy budapesti (Óbudai Társaskör Galéria), egy veszprémi (Művészetek Háza) és egy debreceni (MODEM) kiállítást is ajánlunk. Továbbá az OSA Centrális Galériában lévő kiállítás záróeseményét és a Goethe Intézet filmvetítését javasoljuk.

view_006516.png
Ezt nézd! – Hétfőtől csütörtökig

A hétre három kiállításmegnyitót ajánlunk: a Capa Központ „hibás” fényképeket felsorakoztató anyagát, a BORD Építész Stúdió pályázatának nyerteseit bemutató tárlatot a Faur Zsófi Galériában, valamint az idén nyolcvanéves Bak Imre jubileumát ünneplő kiállítást az acb Galériában. Plusz egy előadást is javaslunk, a Közép-európai Egyetem (CEU) és a Kortárs Műgyűjtő Akadémia (CCA) Szabadegyetemét. A héten Lépold Zsanett osztja meg gondolatait, hogy miért érdemes ellátogatni a Budapest Galéria csoportos kiállítására.