Ezt nézd! – Budapest, Veszprém és Debrecen

A hétre egy budapesti (Óbudai Társaskör Galéria), egy veszprémi (Művészetek Háza) és egy debreceni (MODEM) kiállítást is ajánlunk. Továbbá az OSA Centrális Galériában lévő kiállítás záróeseményét és a Goethe Intézet filmvetítését javasoljuk.

Hétfőn 18:00-kor kezdődik a Gyáva-e a kortárs művészet? című kerekasztal-beszélgetés a Centrális Galériában. A Balra át, jobbra át kiállítás záróeseményeként megrendezett beszélgetés arra keresi a választ, hogy lehet-e ellenálló a kortárs művészet? És egyáltalán, minek is kellene ellenállni? Elég-e az, hogy a művészet politizál, vagy valamit már építenie is kellene? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a beszélgetés résztvevői: Lődi Virág (Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület), Somogyi Hajnalka (OFF-Biennále Budapest), Süvecz Emese (műkritikus) és moderátorként a kiállítás kurátorai, Nagy Kristóf és Szarvas Márton.

Kedden 19:00-kor érdemes az Óbudai Társaskör Galéria felé venni az irányt, ugyanis ekkor startol Koller Margit solo show-ja, a Felfüggesztve. A tárlat egy földalatti environment felfedezésére invitálja a látogatót: a nagyléptékű, helyspecifikus installációk kifejezetten a Galéria terére lettek komponálva. A néző éberségén múlik, hogy felfedezi-e a manipulált tér változtatásait: itt és most, egy fókuszált jelenlét állapotában a befogadó az origo, a művek pusztán az érzékszervek felébresztésére szolgálnak, a passzivitás és aktivitás, befogadás és cselekvés lehetőségeinek határán mozogva. Áthatolhatatlan fel- és átjárók nyomasztó világa ütközik a valósággal, mű-tér a valódival, a helyzet feloldhatósága pedig a nézőben rejlik.

 

Image may contain: night
Forrás: facebook.com


Szerdán 18:00-kor vetítik a Bauhausfrauen című filmet a Goethe Intézetben. A Bauhaus az avantgárd egyik legfontosabb keltetőhelye és a modernség jelképe. Csakhogy a Bauhaus története a férfi hősökről szól, a nők még ma is férfi kollégáik árnyékában állnak. De vajon mire jutottak a nők a Bauhausban? Susanne Radelhof 2018-as filmje új nézőpontból vizsgálja a Bauhaus mítoszát, azoknak a nőknek a nézőpontjából, akik egy új, szabad élet és munka ígéretével, illúziókkal és reményekkel érkeztek az iskolába – és a nemi szerepek hagyományos felosztásával szembesültek. A filmet német nyelven, angol felirattal vetítik, a részvétel ingyenes.

 

Image may contain: 4 people, people smiling
Forrás: facebook.com


Szombatra két kiállítást is ajánlunk: 14:00-kor kezdődik Haász Katalin egyéni kiállításának, a Pillanatok művének megnyitója a veszprémi Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény galériájában. 15:00-kor pedig a debreceni MODEM is új kiállítással jelentkezik. Az Anyag. A Debreceni Nemzetközi Művésztelep című tárlat olyan kérdésekre keresi a választ, mint hogy miféle anyag a művészet anyaga? Konceptuális? Emocionális? Materiális? Sűrű? Összetett? Tapintható? Hogyan érzékelik az alkotók művészetük anyagát? Kiindulópontot jelent-e vagy szükséges hordozót? A kiállításon Balázs Nikolett, Berhidi Mária, Bögös Loránd, Dobokay Máté, Gallai Judit, Gerber Pál, Martin Henrik, Richter Sára, Szentirmai Tamás, Szirtes János, Tasnádi József és Vági János alkotásaival találkozhat a látogató.

 
full_006504.png
Ezt nézd! – Ismerkedés a közeggel

A hétre a szentendrei MANK Galéria és a budapesti VILTIN Galéria kiállításmegnyitóit, a Kassák Múzeum tárlatvezetését, valamint az FKSE rendszeresen megrendezésre kerülő sorozata, a Közegellenállás következő eseményét – amit rendszerváltás 30. évfordulója kapcsán rendeznek – ajánljuk.

full_006507.png
Ezt nézd! – Budapest és Dunaújváros

A hétre két kiállításmegnyitót ajánlunk: egyet a budapesti ISBN könyv+galériában, egyet pedig a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros terében. Továbbá az Artmagazin előadását a Studiosban és egy hétvégi tárlatvezetést a Budapest Galériában.

view_006516.png
Ezt nézd! – Hétfőtől csütörtökig

A hétre három kiállításmegnyitót ajánlunk: a Capa Központ „hibás” fényképeket felsorakoztató anyagát, a BORD Építész Stúdió pályázatának nyerteseit bemutató tárlatot a Faur Zsófi Galériában, valamint az idén nyolcvanéves Bak Imre jubileumát ünneplő kiállítást az acb Galériában. Plusz egy előadást is javaslunk, a Közép-európai Egyetem (CEU) és a Kortárs Műgyűjtő Akadémia (CCA) Szabadegyetemét. A héten Lépold Zsanett osztja meg gondolatait, hogy miért érdemes ellátogatni a Budapest Galéria csoportos kiállítására.