Ezt nézd! – Ismerkedés a közeggel

A hétre a szentendrei MANK Galéria és a budapesti VILTIN Galéria kiállításmegnyitóit, a Kassák Múzeum tárlatvezetését, valamint az FKSE rendszeresen megrendezésre kerülő sorozata, a Közegellenállás következő eseményét – amit rendszerváltás 30. évfordulója kapcsán rendeznek – ajánljuk.

Szerdán 18:00-kor érdemes Szentendre felé venni az irányt, ugyanis ekkor nyílik Cseke Szilárd egyéni kiállítása, a Különös véletlen a MANK Galériában. Az alkotó csaknem húsz éve foglalkozik mobil objektekkel, amelyek az identitás témakörét állítják színre. A Galériában bemutatott műal­kotást is ez az alapelv vezérli. Az installáció által megjelenített, folytonos körforgást alkotó rendszer világunkat szimbolizálja, létünk folytonos műkö­dését. 

No photo description available.
Forrás: facebook.com

Szerdán 19:00-kor a VILTIN Galéria is új kiállítással jelentkezik. A Colorfield című tárlat a színfelületek és a színértékek képszerkezeti szerepének vizsgálatával foglalkozik: olyan művészi pozíciók bemutatására vállalkozott, ahol az alkotói gyakorlatban az egybefüggő színmezők használata visszatérően jelen vannak – mindezt Forgó Árpád, Gáspár György, Halmi-Horváth István, Pál Katja és Tibor Zsolt alkotásain keresztól.

Csütörtökön 18:00-kor Kopeczky Róna művészettörténész tart tárlatvezetést a Kassák Múzeumban látható, Gorgona. 1959–1968. Független művészeti törekvések Zágrábban. Retrospektív kiállítás a Marinko Sudac gyűjteményből című kiállításon. Provokatív módon a félelmetes mitológiai szörnyekről, a gorgókról nevezte el magát a jugoszláv művészet 1959-ben alakult emblematikus művészeti közössége, a Gorgona-csoport. Sajátos, gyakran abszurd humorral átitatott (anti)művészeti akcióikhoz hasonlót csak később, a konceptuális művészet eszköztárában találunk majd. Hogyan vált egy barátságos focimeccs művészeti akcióvá, a festmény szánkóvá? Mitől lett „gorgonikus” a táj? De főként mi tette lehetővé hogy a Gorgona egyáltalán létrejöhessen, miért ott és miért akkor? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat az, aki részt vesz a csütörtök esti tárlatvezetésen.

KOPECZKY RÓNA TÁRLATVEZETÉSE
Forrás: kassakmuzeum.hu

Szombaton 17:00-kor sor kerül az FKSE rendszeresen megrendezésre kerülő eseménysorozata, a Közegellenállás következő alkalmára. Az 1989/90-es rendszerváltás 30. évfordulója kapcsán rendezett eseményen elsőként a Mélyvíz című tévéműsor kapcsolódó részét vetítik, majd Kállai M. Kata és Varju Tóth Balázs képzőművészek interjúfilmjére is sor kerül. Végül pedig egy nemzetközi szakmai kerekasztal-beszélgetéssel zárul az esemény, amin Anthony Gardner angol művészettörténész, Larion Lozovoy ukrán művész és független kutató és Kiss Noémi író, kritikus vesznek részt, a beszélgetést pedig Básthy Ágnes szociológus moderálja.

 
full_006484.png
Ezt nézd! – Előadások hete

A héten folytatódik a 10 éves FUGA születésnapi eseménysorozata, valamint kezdetét veszi a Közép-európai Egyetem és a Kortárs Műgyűjtő Akadémia közös szabadegyeteme. A hét második felére pedig a Design Hét keretében zajló Artmagazin programokat ajánljuk a The Workshop és a The Studios tereiben.

full_006492.png
Ezt nézd! – Fotóhónap

A hétre főként a Fotóhónap eseményeit ajánljuk: kiállításmegnyitók a Mai Manó Házban és a Capa Központban, valamint Dobokay Máté tárlatvezetése az acb Attachmentben. Továbbá érdemes ellátogatni a Liget Galériába is, Kristóf Krisztián egyéni kiállítására.

full_006500.png
Ezt nézd! – Forradalom és kreativitás

A hétre két kiállításmegnyitót – az FFS új tagjainak bemutatkozását a K.A.S. Galériában és Barakonyi Szabolcs solo show-ját a B24 Galériában –, valamint két előadást – Sugár Jánosét az Artmagazin, a Kisterem és a Loffice szervezésében, továbbá Farid Rakunét az OFF-Biennále és az IMPEX együttműködésében – ajánlunk.