Ezt nézd! – Fotóhónap

A hétre főként a Fotóhónap eseményeit ajánljuk: kiállításmegnyitók a Mai Manó Házban és a Capa Központban, valamint Dobokay Máté tárlatvezetése az acb Attachmentben. Továbbá érdemes ellátogatni a Liget Galériába is, Kristóf Krisztián egyéni kiállítására.

Kedden 18:00-kor startol Nobuyoshi Araki Érzelmes utazás című kiállításának megnyitója a Mai Manó Házban. A művész munkái mindig is innovatívak voltak, megosztó vitákat szültek. Érzelmes utazás című albumát 1971-ben adta ki magánkiadásban: mindössze 1000 példányban, fénymásolópapír minőségű papíron, durva fekete-fehér nyomtatásban. A kötet Yokóval közös nászútját örökítette meg kíméletlen őszinteséggel, szembemenve az objektivitással, a társadalmi érzékenységgel és a fototechnikai tudással, melyeket akkoriban lényegüknél fogva a fényképezés alapelveinek tekintettek.

Image may contain: one or more people, shoes and outdoor
Forrás: facebook.com

Szerdán 18:00-kor két új kiállítással jelentkezik a Capa Központ. Nádor Katalin Felület és forma című anyaga a nagyközönség számára ismeretlen, ám rendkívüli életművet mutat be, amely Kepes György, Moholy-Nagy László munkásságának folytatásaként is értelmezhető és a hazai konstruktivista és avantgárd hagyományok megújításán dolgozó művészközösség, a Pécsi Műhely (1970–80) tevékenységéhez is szervesen kapcsolható.

A másik kiállítás, a Tükrök – Perneczky Géza konceptuális fotográfiája az 1970-es évekből átfogó képet nyújt a művész konceptuális fotográfiai munkásságáról, ami a teljes életmű legkiemelkedőbb munkáit foglalja magában.

Image may contain: one or more people
Forrás: facebook.com

Csütörtökön 19:00-kor nyílik Kristóf Krisztián 3 ember 2 világ című kiállítása Liget Galériában. Az eseményen a művész egy naív történetet mesél el rajzok alapján. A körülbelül félórás sztorit Kristóf Marci kiséri zenével, Kaszás Tamás pedig zseblámpázik. A november 14-ig megtekinthető kiállítás a megnyitót követően csak e-mail-ben ([email protected]) történő előzetes időpont egyeztetéssel látogatható.

Image may contain: one or more people and indoor
Forrás: facebook.com

Pénteken 18:00-kor Dobokay Máté tart tárlatvezetést Denzitás című kiállításán az acb Attachmentben. A fiatal konceptuális művész munkássága a fotográfia határait feszegeti: gyakran kamera nélkül, hosszú kutatási folyamatok eredményeként fedi fel a fotográfia belső szerkezetét, nyersanyagát, kémiai és fizikai alkotóelemeit. A papírt, a fotográfiai vegyszereket és a kémiai reakciókat a vizsgálódásainak eszközeivé teszi, így a fotográfiai kísérletei révén létrejövő műveit szinte már nem is nevezhetjük fotográfiáknak.

full_006473.png
Ezt nézd! – Itt az október

A hétre csupa izgalmas programot kínálunk: egy új kortárs képzőművészeti központ nyílik Óbudán, a Godot Kortárs Művészeti Intézet, a Pannonhalmi Főapátság kiállításának katalógusát mutatják be a Magvető Caféban, valamint két ígéretes kiállításmegnyitó is lesz, az egyik a Centrális Galériában, a másik a Paksi Képtárban. A héten Winkler Nóra osztja meg gondolatait a Faur Zsófi Galériában látható Radisics Milán-kiállításról.

full_006481.png
Ezt nézd! EXTRA – 10 éves a FUGA

Ma kezdődik a FUGA építészeti központ aukciómaratonja, amin olyan tárgyakra lehet majd licitálni, mint például Bornemisza Eszter textiljei, Károlyi Zsigmond egy régi festménye, Böröcz András szobra, Jeney Zoltán kottája, Radnóti Miklós kézjegyével ellátott könyv, Zalotay Elemér építészeti nyomatai vagy régi filmplakátok. Most Winkler Nóra osztja meg gondolatait, miért is érdemes ellátogatni az eseménysorozatra.

full_006484.png
Ezt nézd! – Előadások hete

A héten folytatódik a 10 éves FUGA születésnapi eseménysorozata, valamint kezdetét veszi a Közép-európai Egyetem és a Kortárs Műgyűjtő Akadémia közös szabadegyeteme. A hét második felére pedig a Design Hét keretében zajló Artmagazin programokat ajánljuk a The Workshop és a The Studios tereiben.