Ezt nézd! – Itt az október

A hétre csupa izgalmas programot kínálunk: egy új kortárs képzőművészeti központ nyílik Óbudán, a Godot Kortárs Művészeti Intézet, a Pannonhalmi Főapátság kiállításának katalógusát mutatják be a Magvető Caféban, valamint két ígéretes kiállításmegnyitó is lesz, az egyik a Centrális Galériában, a másik a Paksi Képtárban. A héten Winkler Nóra osztja meg gondolatait a Faur Zsófi Galériában látható Radisics Milán-kiállításról.

Kedden 20:00-kor kezdődik a Godot Kortárs Művészeti Intézet nyitórendezvénye – három különböző eseménnyel. A galéria  20. évfordulója alkalmából, tevékenységi körét kitágítva életre kelti a Godot Kortárs Művészeti Intézet Óbudán, a Goldberger gyár történelmi helyszínén. Az új kortárs képzőművészeti központban rendezik meg a Godot Young Generation Art Fairt, amin 110 fiatal művész munkáiból lehet vásárolni. Ugyanakkor a vásár keretein belül egy önálló standdal jelentkeznek, ahol a galéria művészei – Bukta Imre, drMáriás, feLugossy László, Gaál József, Nagy Kriszta x-T, Szikora Tamás – munkái mellett néhány különleges gyűjtői darabot kínálnak megvételre.

 

Image may contain: cloud, sky and outdoor
Forrás: facebook.com


Szerdán 17:00-kor tartják a Pannonhalmi Főapátság Csend című kiállításának művészeti katalógusának bemutatóját a Magvető Caféban. A kiadvány az elkészült alkotások mellett ezek készülésének folyamatába is betekintést enged – jegyzetek, vázlatok, folyamatábrák által. Az eseményen köszöntőt mond dr. Dejcsics Konrád OSB, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója, a kiadványt bemutatja Frazon Zsófia etnográfus, valamint jelen lesz a kiállítás kurátora, Erőss Nikolett is.


Csütörtökön 18:00-kor nyílik a Balra át, jobbra át – Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban. Az Orfeo és az Inconnu csoport című kiállítás a Centrális Galériában. A világszerte megjelenő ’68-as mozgalmakat képviselő Orfeo és az 1970-es évek undergroundjától a ’80-as évek politikai ellenzéke felé mozduló Inconnu csoport eltérő pályaívei megmutatják a késő szocializmus meghatározó ideológiáit és mechanizmusait: az élet és művészet egyesítésére tett kísérletein, politikai és ideológiai elvein, az amatőr művészethez való kapcsolódásain és a férfi-női viszonyain keresztül láthatóvá válik, hogy a két csoport története több, mint történeti érdekesség.

Szombaton 16:00-kor a Paksi Képtár is új kiállítással jelentkezik: A békesség pavilonja. Kokesch Ádám válogatása a Paksi Képtár gyűjteményéből. A tárlat egy induló kiállítássorozat első fejezete, aminek célja, hogy a Képtár 80-as évek óta gyarapodó gyűjteményét láthatóvá tegyék: egy-egy olyan művész együttműködésével, aki munkáival is jelen van a Képtárban. Elsőként Kokesch Ádám rendezi be és/vagy alakítja ki a gyűjtemény anyagából a személyes összeállítását.

 

Ezt nézd! EXTRA

Winkler Nóra:

Nem a sajtófotó pályázat természet és tudomány szekciójának fődíjasaként ajánlom Radisics Milán kiállítását a Faur Zsófi Galériában, kifejezetten nem a külső megerősítések felől jön az élmény. A Sur/Real Lands az, amit a címe mond, tájak, létező valódi fizikai tájak, amik ezeken a képeken inkább tűnnek egy belső utazás szabad, gomolygó, szürreális fantáziáinak. Holott az utazás, ami kellett e sorozat elkészítéséhez is valódi, sőt sokezer kalandos kilométert tesz ki. Ember által megművelt, de a természet nagy erői által meghatározott, folyamatosan formált földterületeket látunk, amennyiben látjuk őket: a kiállítás legnagyobb élménye pont ez, hogy hosszan lehet állni a nagy méretű képek előtt, és igazán nem tudni, pontosan mit látunk. Mindenben segítenek a képeket kísérő szövegek és címek, a pontos helyszíneket és az azokból készült elképesztő látványok technikáit is elmesélik.

 

Forrás: facebook.com
full_006422.png
Ezt nézd! – Hétvégére

A hétre nemcsak kiállításmegnyitót, hanem záró tárlatvezetést is ajánlunk – mindezt Szentendrén (Lajos Stúdió Pinceműhely), Budapesten (Budapest Galéria) és Veszprémben (Művészetek Háza).

full_006424.png
Ezt nézd! – Itt a szeptember

A héten végre újabb és újabb kiállítások nyílnak, ezzel jelezve a szeptember közeledtét. A hétre főleg kiállításmegnyitókat – a Mai Manó Házban, az ISBN könyv+galériában és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban – ajánlunk, de mellettük helyet kap a fotográfia 180 éves szülinapját ünneplő esemény is a Műcsarnokban.

full_006426.png
Ezt nézd! – Barta Lajos lovacskái

Megérkezett a szeptemberi programdömping, így a hétre csupa kiállításmegnyitót ajánlunk: a Köz.kemp zárókiállítását a MŰTŐ és az 1111 által újranyitott Kende utca 1. szám alatti kiállítótérben, valamint az Óbudai Társaskör Galéria, az INDA Galéria és a Neon Galéria solo show-jait. A héten Topor Tünde osztja meg gondolatait személyes kedvencéről, a Kiscelli Múzeumban látható Barta Lajos-kiállításról.

full_006457.png
Ezt nézd! – Borús napokra

A hétre kizárólag kiállításmegnyitókat ajánlunk: megismerkedhetünk a születésnap tematikáját feldolgozó fiatal művészek munkáival a Négyszoba Galériában, a zene és képzőművészet közti átjárhatóságot vizsgáló tárlattal a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay termében, a nemzetközi PARALLEL Európai Fotográfiai Platform fiatal, tehetséges alkotókat felsorakoztató tárlatával a Capa Központban, valamint a zágrábi Gorgona-csoporttal a Kassák Múzeumban.

full_006461.png
Ezt nézd! – Utópiák hete

A hétre csupa kiállításmegnyitót ajánlunk Budapesten és Szentendrén: köztük két tárlat fókuszában az utópia áll – a Kisterem és a  DemoLab művészeti-oktatási projekt szervezésében –, a Szentendrei Képtárban a könyvlopásról elhíresült 1959-es műcsarnokbeli francia könyvkiállítást dolgozzák fel, illetve a könyvtámaszok szükséges velejárója, a 90 fokos szög is előtérbe kerül a ISBN könyv+galéria tárlatán.

full_006464.png
Ezt nézd! – Budapest és Zebegény

A héten folytatódik a szezonnyitó kiállítások dömpingje: többek között a Trapéz, az Artus Stúdióban található Kapcsolótér, a Glassyard Gallery, valamint a Zebegénybe átköltöző Hidegszoba Studio is új tárlattal jelentkezik.