Ezt nézd! – Utópiák hete

A hétre csupa kiállításmegnyitót ajánlunk Budapesten és Szentendrén: köztük két tárlat fókuszában az utópia áll – a Kisterem és a  DemoLab művészeti-oktatási projekt szervezésében –, a Szentendrei Képtárban a könyvlopásról elhíresült 1959-es műcsarnokbeli francia könyvkiállítást dolgozzák fel, illetve a könyvtámaszok szükséges velejárója, a 90 fokos szög is előtérbe kerül a ISBN könyv+galéria tárlatán.

Kedden 18:00-kor új kiállítással jelentkezik a Kisterem: a Gadó Flóra és Őze Eszter kurátori munkájával megvalósuló Más visszhangok pedig a kertben laknak című tárlattal. A kiállítás előzménye a Fragments of Utopias című vetítéssorozat, ami kortárs videómunkákkal és dokumentumfilmek vizsgálta építészeti emlékeken keresztül a technológiai és társadalmi fejlődésbe vetett utópikus elképzelések kudarcát. A tárlaton a városi térben helyüket kereső csoportok történetein keresztül az elöregedő társadalom, a klímaválság és a migráció globális eseményei kerülnek előtérbe Nikita Kadan, Kaszás Tamás és Anna Witt munkáin keresztül.

Csütörtökön 18:00-kor érdemes Szentendre felé venni az irányt, ugyanis ekkor nyílik A nagy könyvlopás. Francia könyvkiállítás a vasfüggöny mögött című kiállítás a Szentendrei Képtárban. A tárlat az 1959-es műcsarnokbeli francia könyvkiállítással foglalkozik, ahol a kéthetes nyitvatartási idő alatt a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A  „tolvajok” és látogatók között nagy számban szerepeltek főiskolás művészek és művészettörténet szakos egyetemisták: Gábor Eszter, Gyémánt László, Jovánovics György, Klimó Károly, Kovalovszky Márta & Kovács Péter, Lakner László, Marosi Ernő, Passuth Krisztina, Perneczky Géza, Tót Endre. A velük készített interjúk is megjelennek a kiállításon, amik az 1950–60-as évekre vonatkozó páratlan, színes forrásanyagot alkotnak.

Pénteken 19:00-kor az ISBN könyv+galéria is új kiállítással jelentkezik: a Rebu Ceramics alkotójának, azaz Rácz Rebekának 90° című tárlatával. A fókuszban a könyvtámaszok állnak, amiknek kialakításánál a leggyakrabban a könyv borítója és a polc vízszintes síkja között bezárt derékszög áll. Rácz Rebeka könyvtámasz sorozatában is ez a 90 fokos szög az, ami vezérmotívumként köti össze a széria darabjait. A kiállítás anyagát az ISBN könyv+galéria legújabb polcrendszere inspirálta.

No photo description available.
Forrás: facebook.com

Szombaton 11:00-kor kezdetét veszi egy újabb pop-up kiállítás a Rákóczi úton található (egykori) Otthon Áruház kihalt tereiben. A DemoLab művészeti-oktatási projekt záró eseménye, az Utópia Áruház – Otthon vagy az iskolában?  szeptember 24-éig várja a látogatókat, a kiállításhoz kapcsolódó tárlatvezetésekkel, workshopokkal, performanszokkal, szakmai beszélgetésekkel és a diákok által fejlesztett társasjátékokkal.

full_006426.png
Ezt nézd! – Barta Lajos lovacskái

Megérkezett a szeptemberi programdömping, így a hétre csupa kiállításmegnyitót ajánlunk: a Köz.kemp zárókiállítását a MŰTŐ és az 1111 által újranyitott Kende utca 1. szám alatti kiállítótérben, valamint az Óbudai Társaskör Galéria, az INDA Galéria és a Neon Galéria solo show-jait. A héten Topor Tünde osztja meg gondolatait személyes kedvencéről, a Kiscelli Múzeumban látható Barta Lajos-kiállításról.

full_006457.png
Ezt nézd! – Borús napokra

A hétre kizárólag kiállításmegnyitókat ajánlunk: megismerkedhetünk a születésnap tematikáját feldolgozó fiatal művészek munkáival a Négyszoba Galériában, a zene és képzőművészet közti átjárhatóságot vizsgáló tárlattal a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay termében, a nemzetközi PARALLEL Európai Fotográfiai Platform fiatal, tehetséges alkotókat felsorakoztató tárlatával a Capa Központban, valamint a zágrábi Gorgona-csoporttal a Kassák Múzeumban.

full_006422.png
Ezt nézd! – Hétvégére

A hétre nemcsak kiállításmegnyitót, hanem záró tárlatvezetést is ajánlunk – mindezt Szentendrén (Lajos Stúdió Pinceműhely), Budapesten (Budapest Galéria) és Veszprémben (Művészetek Háza).

full_006418.png
Ezt nézd! – Social B%dy Lessons

A hétre főként budapesti programokat ajánlunk: három kiállításmegnyitót – a K.A.S. Galériában, a Liget Galériában és a debreceni MODEM-ben – és egy tárlatvezetést a Budapest Galériában. Az e heti kedvencünk a Civil Sziget a Sziget Fesztiválon.