Ezt nézd! – Forradalom és kreativitás

A hétre két kiállításmegnyitót – az FFS új tagjainak bemutatkozását a K.A.S. Galériában és Barakonyi Szabolcs solo show-ját a B24 Galériában –, valamint két előadást – Sugár Jánosét az Artmagazin, a Kisterem és a Loffice szervezésében, továbbá Farid Rakunét az OFF-Biennále és az IMPEX együttműködésében – ajánlunk.

Hétfőn 19:00-kor kezdődik az Áramlás – a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója új tagjainak bemutatkozó kiállításának megnyitója a K.A.S. Galériában. A tárlat célja, hogy a különböző szemlélettel, alkotói attitűddel rendelkező fiatal alkotók – Belicza László Gábor, Szalay Krisztina, Szécsi Noémi, Varga Domonkos, Varga Viktor, Váczi Lilla Éva – számára bemutatkozási teret biztosítson egyéni és csoportos munkák kiállítására, illetve lehetőséget adjon a közösségteremtésre és szakmai párbeszédre.

 

Image may contain: people sitting and table
Varga Domonkos   Forrás: facebook.com


Kedden 18:00-kor kezdődik Sugár János Forradalom és kreativitás című előadása a Paulay Ede utcai Loffice-ban. 1956 október 29-én a tüntetők behatoltak a Hírlapkiadó Vállalat Blaha Lujza téri épületébe, amelyet a pártállam központi sajtó orgánumáról Szabad Nép székháznak is neveztek, és a Lenin körúti járdára kidobáltak és elégettek könyveket, iratokat, valamint az ottani bejárat feletti Szabad Nép feliratot – néhány betű leütésével – A Népre változtatták. Néhány nappal később a Rákóczi útra néző főhomlokzaton négy emelet magasságban lévő Szabad Nép neon feliratot hasonló módon átalakították, és új elemként kiegészítették a szintén a homlokzaton lévő Esti Budapest neon feliratból, és így a homlokzaton attól kezdve A NÉP Budapest felirat jelent meg. A folyamatot dokumentáló fotók vetítése után Sugár Jánossal Topor Tünde beszélget. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: [email protected].

 

Image may contain: outdoor
Forrás: facebook.com

 

Csütörtökön 18:00-kor kezdődik a Dot.To.Dot új, nemzetközi kurátori vizitorprogram első eseménye a Centrális Galériában. Az OFF-Biennále és az IMPEX együttműködésének programjának első vendége Farid Rakun, az indonéz ruangrupa művészcsoport egyik tagja, akik a 2022-es kasseli documenta kurátorai lesznek. Rakun a ruangrupa alapításának okait fogja bemutatni annak a politikai átalakulásnak a tükrében, ami az indonéz szigetországban ment végbe a 90-es évek végén. Továbbá betekintést nyújt a ruangrupa egyik központi kutatási területébe, a közösség és az összetartozás fogalmának specifikus, indonéz értelmezésébe és gyakorlatába is. Innen tovább lépve Rakun arról az izgalmas témáról is beszél, hogy mindezt milyen módon tervezik átemelni és bemutatni az elkövetkező évek egyik legfontosabb kortársművészeti nemzetközi eseményén, a documentán.

Pénteken 18:00-kor érdemes Debrecen felé venni az irányt, ugyanis Barakonyi Szabolcs Hűlt hely című kiállítása startol a B24 Galériában. A fotográfus négy éve foglalkozik forenzikus esztétikával, és három éve készít Hajdú-Bihar megye legkülönbözőbb bűnügyi helyszínein dokumentarista fényképeket. Megtalált helyzetükben, környezeti és áttekintő felvételeken rögzíti a tetthelyeken fellelt tárgyakat, bűnjeleket. A nyilakkal és számokkal jelölt környezet és tárgyak együttesével egy sajátos nézőpontú imaginációt, ezen a szűrőn keresztül pedig emberi sorsokat, drámai történeteket mutat be.

 
full_006481.png
Ezt nézd! EXTRA – 10 éves a FUGA

Ma kezdődik a FUGA építészeti központ aukciómaratonja, amin olyan tárgyakra lehet majd licitálni, mint például Bornemisza Eszter textiljei, Károlyi Zsigmond egy régi festménye, Böröcz András szobra, Jeney Zoltán kottája, Radnóti Miklós kézjegyével ellátott könyv, Zalotay Elemér építészeti nyomatai vagy régi filmplakátok. Most Winkler Nóra osztja meg gondolatait, miért is érdemes ellátogatni az eseménysorozatra.

full_006484.png
Ezt nézd! – Előadások hete

A héten folytatódik a 10 éves FUGA születésnapi eseménysorozata, valamint kezdetét veszi a Közép-európai Egyetem és a Kortárs Műgyűjtő Akadémia közös szabadegyeteme. A hét második felére pedig a Design Hét keretében zajló Artmagazin programokat ajánljuk a The Workshop és a The Studios tereiben.

full_006492.png
Ezt nézd! – Fotóhónap

A hétre főként a Fotóhónap eseményeit ajánljuk: kiállításmegnyitók a Mai Manó Házban és a Capa Központban, valamint Dobokay Máté tárlatvezetése az acb Attachmentben. Továbbá érdemes ellátogatni a Liget Galériába is, Kristóf Krisztián egyéni kiállítására.