Ezt nézd! – Nyár vége

A nyár vége felé közeledvén egyre több zárt térben megvalósuló programot ajánlunk a hétre – tárlatvezetések és megnyitók az eheti program.

 

Szerdán 16:00-kor különleges vezetés startol a Ludwig Múzeum épületében. A Lessen be a Ludwig Múzeum kulisszái mögé! címet viselő eseményen betekintést nyújtanak a múzeum látogatók elől általában zárt tereibe, többek között a restaurátor műterembe és a műtárgyraktárakba. Sőt, kipróbálhatják azt az óriásliftet is, amivel a múzeum alkalmazottai szállítják a harmadik emeletre a műtárgyakat, hogy aztán a gyűjteményes kiállításon egy különleges vezetés keretein belül nézzenek körbe. A nagyjából másfél órás esemény magyar nyelven zajlik, részvétel érvényes múzeumi belépőjeggyel lehetséges.

Ugyanezen az estén 18:00-kor új kiállítás nyílik a B32 Galériában. Gál András festőművész Új munkák címet viselő anyaga leginkább monokróm festészeti alkotásokból áll. A kiállítást Petrányi Zsolt nyitja meg, majd Fülöp Zsuzsanna operaénekes és Mezei Pál zongoraművész adnak minikoncertet.


Gál András   forrás: facebook.com

Csütörtökön 17:00-tól kezdődik a Múzeumi est Óbudán című esemény. A nyitóprogram a Kassák Múzeumban startol, ahol Juhász R. József költő tart tárlatvezetést az Értelmező Közösségek. Új szerzemények 2012-2018 című kiállításon, majd a Vasarely Múzeumban folytatódik Pócs Vera kurátor és Wolsky András képzőművész kalauzolásával a Képpé Vált kísérlet/Grüner Gyűjtemény című tárlaton. Az utolsó állomás pedig a Budapest Galéria, ahol Gyárfás Péter gyűjtő tart tárlatvezetést a Magánraktár – Művek/mentések című kiállításon. Az est zárásaként fröccsözésre invitálják az érdeklődőket a galéria kertjében.

Pénteken érdemes Debrecen felé venni az irányt, hiszen ekkor debütál Benczúr Emese új kiállítása is. A Let it be című tárlat egy fényinstallációba foglalt felszólítással indítja útjára a látogatót, amely Benczúr Emese másfél évtizednyi munkáiból ad egy látványos, a ragyogás kétértelműségét középpontba helyező válogatást. A kiállításon középpontba kerül az alkotó, a befogadó és a mű közötti dinamika. A művész első debreceni kiállítását Tatai Erzséber nyitja meg 18:00-kor.

Pénteken 19:00-kor Víznyelő címmel nyílik meg Lőrincz Gergely kiállítása a Telep Galériában. A kiállított anyag központi kérdése az, hogy van-e lehetőségünk megtudni, mennyire akarjuk tudni, vagy egyáltalán akarjuk-e tudni, hogy mi rejtőzik valójában a felszín alatt, amelyen építkezni akarunk – legyen szó építkezésről a szó szoros avagy átvitt értelmében. A kiállítás, amelynek kurátora Milán Fritzpatrick, szeptember 2-ig látogatható.

Szombaton délután érdemes ismét a Ludwig Múzeumba látogatnunk, hiszen 16:00-tól újabb rendhagyó tárlatvezetésen vehetünk részt. A magyar nyelvű eseményen az 1970-es és 1980-as években New Yorkban élő és alkotó Sam Havadtoy munkásságát ismerhetjük meg. A kor leghíresebbjeivel együttműködő művész Andy Warhol, Keith Haring és Yoko Ono kortársa volt – ezért a Ludwig Múzeumban a magyar származású, londoni születésű Havadtoy munkásságának szentelt kiállításon az érdeklődők a múzeum gyűjteményének meghatározó korabeli amerikai alkotásaival is találkozhatnak. A szombati tárlatvezetéshez érvényes múzeumi jeggyel lehet csatlakozni.


Yoko Ono   forrás: facebook.com

 

Nyitókép forrása: Ludwig Múzeum

full_005919.png
Ezt nézd! – Vidéki kezdés

A hét első felét érdemes lesz vidéken tölteni. Sőt, aki teheti, annak akár egy egész hétre is érdemes Debrecenbe utaznia.

 

full_005923.png
Ezt nézd! – Nyár végéhez közeledvén

A héten kétszer is lesz alkalmunk szabad ég alatt mozizni, de a kiállításmegnyitók sem maradnak el!