Ezt nézd! – Pest, Pest, Pest

A hét első felében beszélgetéseken, a második felében pedig főként tárlatvezetéseken vehetünk részt. Lesz lehetőségünk megismerkedni a fiatal korosztállyal, valamint áttekinteni már lezárt életműveket is.

 

Kedden 16:00-tól a Három Hollóban startol az Erdély Miklós születésének 90. évfordulójára szervezett programsorozat. A Szépírók Társasága által kezdeményezett minifesztiválon lesznek felolvasások, beszélgetések és performanszok is – meghallgathatunk olyanokat, akik személyesen ismerték Erdélyt és olyanokat is, akik csupán munkáin keresztül. A részletes program Facebookon böngészhető, mi kifejezetten ajánljuk a kedden 18:00-kor kezdődő Protest-művészet egykor és ma egykori és kortárs akciók kapcsán című beszélgetést, ahol Roskó Gábor, Sugár János, Révész László és Mélyi József mesél az egykori, illetve a mai ellenművészetről, ellen-eseményekről.


forrás: facebook.com

Kedden indul a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak éves „kipak” sorozata, azaz: egymás után sorban nyílnak az év végi szakmai kiállítások. Az egyetem Andrássy úti főépületében képgrafika, tervezőgrafika, festő és restaurátor szakos munkákat nézhetünk, az Epreskertben festők, szobrászok, látványtervezők és restaurátorok munkáit, míg az Epreskerthez közeli Intermédia épületben az adott szak hallgatóinak munkáit ismerhetjük meg. A kiállítások pontos dátumáról és nyitvatartásáról érdemes a „kipakolás” Facebook-eseményénél, azaz ezen a linken informálódni.

Szerdán 19:00-kor a Viltin Galériában nyílik Kovács Attila kiállítás Koordination_theorie címmel. A tárlat a minimal art és koncept művészet, valamint monokróm alkotások területén alkotó, 2017-ben elhunyt művész korai munkáiból válogat. Az 1972-1977 között született koordination quadrats műveket bemutató kiállítás az adott időszakról igyekszik átfogó képet nyújtani úgy, hogy a konkrét alkotások mellett az alkotói módszereket is megismerhetjük.


Attila_KOVÁCS: koordination psf3-a1-1970-73, 1985, 30x30 cm   forrás: facebook.com

Ugyanígy szerdán este nyit kiállítást a Gallery8 is. A Roma Biennálé kezdeményezője, Damian Le Bas költői, gondolkodói és képzőművészeti munkásságát korai és váratlan halála óta volt felesége, Delaine Le Bas gondozza. Most Budapesten az ír utazó családból származó alkotó más utazó romák útvonalait megmutató és ezen keresztül életmódjukról beszélő munkáit nézhetjük meg.

Csütörtökön este 18:00-kor a Lechner Tudásközpontban Strandszezon címmel nyílik fotókiállítás. Az 1960-as és 1970-es évek balatoni időszakát, a tóparti építészetet, az üdülők formai világát dokumentáló és megidéző anyag tökéletes lehetőség a nosztalgiázásra, hiszen a fotókon sok korabeli életkép is felbukkan – vagy éppen arra, hogy az eddig ismeretlenebb építészgeneráció munkáit megismerhessük.

Ugyanezen az estén a Liget Galériában is új kiállítás nyílik. Hajdu Zsófia nyűgöket, nyafogást és nihillt tematizáló You can`t be a professional autobiographer című anyaga, a Küszöb Fesztivál programjainak egyikeként 18:00-kor debütál.

Szombaton 16:00-kor a Centrális Galéria Terápia kiállításán vehetünk részt kurátori tárlatvezetésen. A Centrális Galériában megrendezett kiállítás a Küszöb Fesztivál központi csoportos eseménye. A pályakezdő művészek helyzetére reflektáló anyag létrejötte szokatlan: a kiállítók fél éves csoportterápián vettek részt, ahol a dilemmák, sérelmek, frusztrációk feloldásán igyekezve fontos gondolatokat fogalmaztak meg a két felkért pszichológus segítségével. A kurátori tárlatvezetésen nem csupán a kiállított művekről, hanem a terápiás folyamatról is többet tudhatunk meg.

Vasárnap 15:00-tól az Új Budapest Galéria Kétfejű gyufa című kiállításának záróeseményén vehetünk részt. A négy román magángyűjtemény anyagából válogatott tárlat vasárnapi eseményén az egyik kiállító, Mircea Cantor beszél saját munkáiról, valamint az itt kiállított munkák budapesti kontextusáról. Emellett a két kurátor, Diana Marincu és Szegedy-Maszák Zsuzsanna ugyanezen a délutánon mutatja be a kiállítás digitális katalógusát.


Mircea Cantor   forrás: facebook.com
full_005796.png
Ezt nézd! – Hét a Küszöb Fesztivál jegyében

Szinte az egész hét a pályakezdő alkotókról, az ő projektjeik és kiállításaik debütálásáról szól – ami nem véletlen, hiszen második hetéhez érkezik a Küszöb Fesztivál.

 

full_005809.png
Ezt nézd! – Kiállítótér, műterem, kisbolt és díszterem

A héten látogatható művészeti események helyszínei igencsak széles skálán mozognak – köszönhetően a héten is folytatódó Küszöb Fesztiválnak, valamint az előadást szervező oktatási intézményeknek, a kortárs videóinstallációt Budapestre invitáló tranzit.hu-nak és a többi képzőművészeti kiállítótérnek.