Vetítéssel és beszélgetéssel zárul a Turbinában látható építészeti kiállítás

Urbán Nóra

Május elsejéig látogatható a budapesti girlscanscan kollektíva bemutatkozó kiállítása Tripping on Modernist Monuments – Ukraine, Moldova and Romania címmel a Turbina Kulturális Központban.

A kollektívát öt fiatal egyetemista, Bánszegi Bíborka, Varga Lilla Luca, Kammermann Lilla, Zsoldos Anna és Edvy Athina alapította azzal a céllal, hogy feltérképezzék a modernista építészeti örökség megmentésére tett kísérleteket a posztszocialista országokban. A kollektíva első állomásként Kijev, Harkiv, Kisinyov és Bukarest városképét “szkennelte”, most pedig a kiállítás keretein belül dolgozzák feltapasztalataikat. 

Dsc00630

Részlet a kiállításból

Nézőpontjukban tanulmányaikból fakadóan keverednek az építészet, művészettörténet, urbanisztika és örökségvédelem szempontjai, a bemutatott épületek története így komplex képet nyújt a vizsgált helyszínek mentőakcióinak helyzetéről. A kiállítás zárásaként május 1-jén a kollektíva tagjai Csomay Zsófiával, Branczik Mártával és Kovács Dániellel, a korszakkal itthon foglalkozó építésszel és kutatókkal egy filmvetítéssel egybekötött kerekasztal beszélgetés során tovább boncolgatják a témát és a lehetséges megoldásokat.

Screenshot 2022 04 27 at 18.00.18

Hotel National, Kisinyov, fotó: girlscanscan


Screenshot 2022-01-18 at 19.05.17.jpg
ELSŐ KÉZBŐL: Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása

Vasárnap zárt be a Velencei Építészeti Biennálé Magyar Pavilonja után a Ludwig Múzeumban is bemutatott Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása című kiállítás. Azoknak, akik egyik velencei vagy budapesti tárlatvezetésre sem jutottak el van egy örömhírünk: íme az Othernity Első kézből, azaz a kurátori csapat néhány tagja által tartott baráti vezetés videón rögzített verziója!

Screenshot 2021-01-03 at 18.40.50.jpg
Virtuális leletmentés

Hogyan lehet dokumentálni a szocializmus időszakának megőrzésre méltó, mégis lebontásra ítélt épületeit? Milyen eszközök állnak rendelkezésre, és milyen akadályokkal kell megküzdeni? Hogyan kapcsolódik mindez az Építészeti Biennálé programjához? Beszélgetés közízlésről, a szakma felelősségéről és az egyik legmegosztóbb építészeti korszak „leleteiről”.