Holnaptól Országos Képzőművészeti Filmnapok

A filmnapokon levetítik a A művészet templomai sorozat legnépszerűbb részeit – köztük Bosch, Paul Gauguin, Frida Kahlo és Salvador Dalí műveivel és történeteivel –, ugyanakkor a legfrissebb epizód is terítékre kerül, amely Modigliani életpályáját járja körül. Ráadásul a Budapesten, Szegeden és Debrecenben október 14–21. között megrendezett II. Országos Képzőművészeti Filmnapokon a 125 éve született Moholy-Nagy László életútjával és örökségével is megismerkedhetünk.

Hat éve indult útjára A művészet templomai ismeretterjesztő mozifilm-sorozat, amely az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, múzeumait és műkincseit mutatja be moziélmény formájában. A kifejezetten mozivászonra készült, látványos dokumentumfilmek a szakértői interjúkat archív felvételekkel, játékfilmes életrajzi jelenetekkel és a műalkotások részletgazdag közeli felvételeivel vegyítik, elősegítve, hogy a nézők valóban belefeledkezhessenek a remekművek szépségébe. A sorozat keretében minden évben 4–5 új művészeti film érkezik országszerte az art mozikba. A premierek kiemelt budapesti helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, a filmek később a Várkert Bazár és az Art+Cinema filmklub vetítésein, majd idővel a sorozat online filmkölcsönzőjében is elérhetők lesznek.

A II. Országos Képzőművészeti Filmnapok keretében Budapesten az Urániában (október 14–17.), a szegedi Belvárosi Moziban (október 15–21.) és a debreceni Apollo Moziban (október 18–21.) visszatérnek a vászonra A művészet templomai sorozat legnépszerűbb epizódjai. A filmnapok nyitóvetítése a sorozat legújabb, Amadeo Modigliani életpályáját bemutató részének premier előtti díszbemutatója lesz október 14-én az Urániában, ahol a vetítés előtt bevezető előadást tart Rébay Fatima művészettörténész, múzeumpedagógus, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa.

A sorozat Prado Múzeumról készült korábbi epizódját is jegyző Valeria Parisi Modigliani centenárium címmel mozikba kerülő új filmjében egy eddig ismeretlen nézőpontból tárul fel Modigliani, „az elátkozott zseni” művészi pályája és botrányokkal teli, bohém és tragikus magánélete: élettársa, Jeanne Hébuterne emlékirataiból, aki két nappal Modigliani halála után öngyilkosságot követett el. Modigliani életpályájának helyszínei, köztük Livorno, Firenze, Velence és Párizs, az akkori művészvilág központja különleges archív felvételeken elevenednek meg, és a sorozatra jellemző részletgazdag képkockákon megjelennek a vásznon ma már milliókat érő műalkotásai is. Olyan neves intézmények kincsei tárulnak fel a filmben, mint a bécsi Albertina és a washingtoni Nemzeti Galéria gyűjteménye, a Livornói Városi Múzeum tárlata és jelentős párizsi műgyűjtemények.


A Filmnapok programjából nem hiányozhatnak A művészet templomai korábbi évadjainak legsikeresebb alkotásai sem, látható lesz többek között a sorozat legelső, Vatikáni Múzeumot és a Sixtus-kápolnát bemutató epizódja, valamint a madridi Prado Múzeum és a szentpétervári Ermitázs történetét és csodálatos gyűjteményét, Bosch, Tintoretto, Hokuszai, Paul Gauguin, Frida Kahlo, Salvador Dalí életét és művészetét, impresszionista mesterek kevésbé ismert alkotásait bemutató mozifilmek is.

A 20. századi modern művészethez kapcsolódva három különleges dokumentumfilm is helyet kapott a Képzőművészeti Filmnapok programjában. Látható lesz a modern művészet legismertebb gyűjtőjéről és műpártolójáról, Peggy Guggenheimről készült portréfilm, A művészet megszállottja, a náci diktatúra művészetüldözését és az ellopott műkincsek utáni nyomozást feldolgozó Hitler kontra Picasso, és az Urániában október 15-én levetítik A új Bauhaus című fesztiváldíjas amerikai dokumentumfilmet, a 125 éve született világhírű fotográfus, konstruktivista festő, formatervező és a Bauhaus iskola kiemelkedő tanára, Moholy-Nagy László életútjáról és örökségéről, s arról az újító szellemű, modern technikát művészi sokszínűséggel integráló szemléletéről, amely máig inspirálja az alkotókat.


szilagyilenke.jpg
Ezt nézd! – Fókuszban a fotó és a festészet

A hétre kizárólag olyan kiállításokat ajánlunk, ahol vagy a festészet, vagy a fotó médiuma kerül központi szerepbe. A fotográfia iránt érdeklődőknek ajánljuk Szilágyi Lenke solo show-ját a MÉSZ Székházban, valamint az FFS új tagjainak bemutatkozóját a SKURC-ban. A festészet két rangos képviselőjének is ellátogathatunk egy-egy önálló kiállítására: a héten startol Sean Scully retrospektív tárlata a Magyar Nemzeti Galériában és a LAVOR Collective szervezésében Halász András egyénije az Art Salonban.

0000000404.jpg
Ezt nézd! – Megnyitók nélkül

A hétre csupa olyan friss kiállításokat ajánlunk, amelyeknél mellőzik a hagyományos nyitóeseményeket: ilyen például a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros új gyűjteményi tárlata vagy a Várószoba projekt, ami a héten kezd el beköltözni a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum kiállítóterébe. És ajánljuk az ISBN könyv+galéria solo show-ját is, ahol egy hosszabb időintervallum áll rendelkezésünkre a tárlat nyitónapján.

pulse-kapolna-1-k.exact1980w.jpg
Ezt nézd! – Őszi dömping

Ez a hét is bővelkedik izgalmasabbnál izgalmasabb programokban: megnézhetjük a PINCE-ben, hogyan tűnnek el elavult eszközeink és a hozzájuk kapcsolódó emlékeink, miközben az Easttopics egy mindennapi tárgyakból épített, interaktív tornatermet kínál nekünk. Ellátogathatunk egy friss hely, a Kápolna kiállítására is, amit a Design Week keretében valósítanak meg, és meghallgathatjuk Barabási Albert-László hálózatkutatót és beszélgetőtársait a Ludwig Múzeumban.