Ezt nézd! – Fókuszban a fotó és a festészet

A hétre kizárólag olyan kiállításokat ajánlunk, ahol vagy a festészet, vagy a fotó médiuma kerül központi szerepbe. A fotográfia iránt érdeklődőknek ajánljuk Szilágyi Lenke solo show-ját a MÉSZ Székházban, valamint az FFS új tagjainak bemutatkozóját a SKURC-ban. A festészet két rangos képviselőjének is ellátogathatunk egy-egy önálló kiállítására: a héten startol Sean Scully retrospektív tárlata a Magyar Nemzeti Galériában és a LAVOR Collective szervezésében Halász András egyénije az Art Salonban.

Hétfőn 18:00-kor Szilágyi Lenke Empátia című kiállításával kezdhetjük a hetet a MÉSZ Székházban. Szilágyi Lenke munkásságának gyújtópontja a humánum. Olyan empátiával fordul a megörökített helyzetek, egyének felé magyarországi vagy éppen távoli kutatóútjain, amely sorozatainak bensőségességet, költői jelleget ad, miközben fotósként a megvilágítással, képkivágással vagy a színekkel is úgy dolgozik, hogy a kompozíciók a pszichológiai vagy kulturális-antropológiai üzenetektől függetlenedve, esztétikai rétegzettségükben is szuverének.

Szilagyilenke

Szilágyi Lenke: Budapest 1997, 1997


Kedden 17:00-kor startol a Magyar Nemzeti Galéria soron következő kiállításának megnyitója, azaz Sean Scully Átutazó című retrospektívje. Scully az absztrakció legfontosabb kortárs képviselői közé tartozik, akinek művészetét egyszerre jellemzi formai redukció és referenciális gazdagság, geometrikus építkezés és expresszív önkifejezés. A kiállítás az életmű összes meghatározó periódusát áttekinti, az 1960-as évek korai figurális kísérleteitől az 1970-es évek minimalista formanyelvén, az 1980-as évek expresszív sávokból építkező, plasztikai értékű alkotásain át az ablak- és falmotívumokkal asszociálható műcsoportokig, a művész sajátos tájértelmezéseiig, illetve egészen a közelmúlt sokakat meglepő figurális fordulatáig.

Pénteken 19:00-kor a LAVOR Collective is új kiállítással jelentkezik: Halász András No Concept című válogatásával az Art Salonban. A biztos bizonytalanság vesz körbe minket. Mindenki tervez, ugyanakkor senki semmiben sem biztos. Nincsenek kapaszkodóink és lehetetlen megmondani, hogy mi lesz holnap. A kiállítás ebben a bizonytalan légkörben segít, hogy a megújulás és az élet természetes alakulásában mégis hinni tudjunk. Az esemény regisztrációhoz kötött, az alábbi e-mail címen lehet jelentkezni: [email protected].

Halaszandras

Halász András: Rákospatak – Baltimore, 2020, akril, vászon, 80 x 130 cm / fotó: LAVOR Collective

Szombaton 16:00-kor kezdődik a COWORKING – a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója új tagjainak bemutatkozó kiállításának megnyitója a SKURC-ban. 2020 tavaszán 13 fiatal művész nyert felvételt az FFS-be. Az alkotók a kiállításhoz egy közös teret képzeltek el, ahol az alkotások mint kisebb szigetek különülnek el a SKURC kollektíva kiállítóterében, a Népszigeten. A munkás öltöző és zuhanyzóból műteremmé alakított tér méretében és nem teljesen letisztult környezetében erősíti a kiállítás szándékát, miszerint a látogatót olyan témákkal várják, amik éppen foglalkoztatják az alkotókat, de nem feltétlenül befejezettek. A munkák installálási formája minden művésznél eltérő lesz, így saját kontextusukban, nem egymáshoz képest lesz lehetőségünk értelmezni őket.


0000000404.jpg
Ezt nézd! – Megnyitók nélkül

A hétre csupa olyan friss kiállításokat ajánlunk, amelyeknél mellőzik a hagyományos nyitóeseményeket: ilyen például a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros új gyűjteményi tárlata vagy a Várószoba projekt, ami a héten kezd el beköltözni a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum kiállítóterébe. És ajánljuk az ISBN könyv+galéria solo show-ját is, ahol egy hosszabb időintervallum áll rendelkezésünkre a tárlat nyitónapján.

pulse-kapolna-1-k.exact1980w.jpg
Ezt nézd! – Őszi dömping

Ez a hét is bővelkedik izgalmasabbnál izgalmasabb programokban: megnézhetjük a PINCE-ben, hogyan tűnnek el elavult eszközeink és a hozzájuk kapcsolódó emlékeink, miközben az Easttopics egy mindennapi tárgyakból épített, interaktív tornatermet kínál nekünk. Ellátogathatunk egy friss hely, a Kápolna kiállítására is, amit a Design Week keretében valósítanak meg, és meghallgathatjuk Barabási Albert-László hálózatkutatót és beszélgetőtársait a Ludwig Múzeumban.

Gal_Andras_Hellwegkonkret01.jpg
Gál András monokróm alkotásaival találkozhatunk Soestben

Gál András monokróm művei is szerepelnek a Hellweg Konkret című, németországi kiállítássorozat nyitóeseményén.