Ezt nézd! – Őszi dömping

Ez a hét is bővelkedik izgalmasabbnál izgalmasabb programokban: megnézhetjük a PINCE-ben, hogyan tűnnek el elavult eszközeink és a hozzájuk kapcsolódó emlékeink, miközben az Easttopics egy mindennapi tárgyakból épített, interaktív tornatermet kínál nekünk. Ellátogathatunk egy friss hely, a Kápolna kiállítására is, amit a Design Week keretében valósítanak meg, és meghallgathatjuk Barabási Albert-László hálózatkutatót és beszélgetőtársait a Ludwig Múzeumban.

Kedden 19:00-kor nyílik Hoóz Anna és Szécsényi-Nagy Loránd közös kiállítása a PINCE-ben Signals címmel. A tárlat a technológiai korszakváltást helyezi előtérbe, aminek során az elavult eszközök leváltásával olyan attribútumok vesznek ki a médiumból, amik aztán nem reprodukálhatók az új, korszerű eszközökkel. Ezek eltűnésével és a hozzájuk kapcsolódó érzetek, emlékek elhomályosodásával általában senki sem számol. Ilyen a kazettaszalag végén a magnó kattanása, a bakelit sercegése, a polaroid színátmenetei. A kiállítás alapfelvetése a glitch művészeti aspektusán alapul.

Szerdán 18:00-kor startol az Easttopics legfrissebb kiállítása, Viliam Slaminka Gym című anyaga. Slaminka művészeti tevékenysége mellett idejét képregények és illusztrációk készítésének, valamint a tanításnak szenteli. Művei a populáris kultúrára épülnek, amit az aktuális társadalmi problémák felől közelít meg. Alkotásaiban az egyszerűség, stilizáció és a színek kapnak hangsúlyos szerepet. Munkájának meghatározó eleme a humor és a játékosság – ezzel a közönséget a részvételre is invitálja. Az Easttopics kiállítóterében látható anyag a minket körülvevő dolgok „súlyát” kutatja, kísérletet téve arra, hogy létrehozza saját, játékos feladatokkal és mindennapi tárgyakból épített eszközökkel berendezett interaktív tornatermét.

119098271 2724942557761972 6255722321179073306 o

Péntek 14:00-tól látogatható az Ejtech Pulse című kiállítása a Kápolnában. A 2020 őszén nyitó pasaréti Kápolna co-space és kiállítótér olyan kreatív projekteknek ad otthont, amiknek szervezői egymás tudását kiegészítve új utakat keresnek gazdasági, társadalmi, üzleti és művészeti kezdeményezések összekapcsolására. A legfrissebb kiállításuk a Design Hét Budapest alatt, október 9. és 11. között látható. Az érdeklődők félórás, maximum 4 főből álló turnusokban tekinthetik meg az EJTECH kollektíva kézmozdulatokkal irányítható, Pulse című interaktív installációját, aminek fizikai jelenlétet igénylő megtapasztalását a virtuális csatornákon publikált vizuális teaserek teszik teljessé.

Pulse kapolna 1 k.exact1980w

Pénteken 18:00-kor a Ludwig Múzeum is új kiállítással jelentkezik: BarabasiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve. A tárlat nyitóeseményén Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató, Szántó András író, művészeti tanácsadó és moderátorként Winkler Nóra, az Artmagazin társalapítója, művészeti újságíró beszélgetnek arról, hogyan lehet vizsgálni a társadalmi, kulturális jelenségeket a hálózati gondolkodás megközelítéséből? És vajon meg lehet jeleníteni és befogadhatóan vizualizálni ezeket a kapcsolatokat? Noha a tudományos kutatás vizuális ábráinak természetesen van esztétikai dimenziója, sokakban mégis felmerülhet a kérdés, mégis hogyan kerülhet a hálózattudomány a múzeumba? A hálózatkutatás esztétikája – MOST Fórum Barabási Albert-Lászlóval című eseményen többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit az első 200 főnek tudnak biztosítani.

Képernyőfotó 2020-09-20 - du. 9.39.07.jpg
Ezt nézd! – Budapest, Pécs, Békéscsaba

A hétre nemcsak budapesti programokat ajánlunk: a Pécsi Galéria horrorisztikus tárlatát és békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum egyéni fotókiállítását. Természetesen a fővárosiak sem maradnak kiállítások nélkül, hiszen a héten startol a Csáth Géza-díj kísérő tárlata a Petőfi Irodalmi Múzeum árkádsoránál, valamint hamarosan zár a Kisterem galéria szokatlan, ám annál izgalmasabb helyszínen látható válogatása.

0000000404.jpg
Ezt nézd! – Megnyitók nélkül

A hétre csupa olyan friss kiállításokat ajánlunk, amelyeknél mellőzik a hagyományos nyitóeseményeket: ilyen például a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros új gyűjteményi tárlata vagy a Várószoba projekt, ami a héten kezd el beköltözni a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum kiállítóterébe. És ajánljuk az ISBN könyv+galéria solo show-ját is, ahol egy hosszabb időintervallum áll rendelkezésünkre a tárlat nyitónapján.

Gal_Andras_Hellwegkonkret01.jpg
Gál András monokróm alkotásaival találkozhatunk Soestben

Gál András monokróm művei is szerepelnek a Hellweg Konkret című, németországi kiállítássorozat nyitóeseményén.