Gál András monokróm alkotásaival találkozhatunk Soestben

Gál András monokróm művei is szerepelnek a Hellweg Konkret című, németországi kiállítássorozat nyitóeseményén.

Németországban Hellweg Konkret címmel nagyszabású kiállítássorozatot szentelnek azoknak a képzőművészeknek, akiknek munkásságában meghatározó szereppel bír a forma és a szín. A sorozat nyitókiállítása a soesti Raum Schroth-ban látható július 12. és szeptember 27. között. A Hellweg Konkret II | DIALOGE című tárlat négy olyan művészt egyesít, akik a vászon- és papíralapú alkotásaikon a színt helyezik érdeklődésük fókuszába. A műveket meghatározó formai redukció, a színek különféle alkalmazása a felületi struktúrák változatosságát eredményezik. A kiállítás célja, hogy párbeszéd bontakozzon ki a Soestben élő, 85 éves Jo Kuhn és három, a fiatalabb generációba tartozó nemzetközi művész – Callum Innes (GB), Gál András (HU) és Philippe Chitarrini (FR) – alkotásai között.

Joachim (Jo) Kuhn festményei és nyomatai a color-field festészethez köthetők, és kiemelten előtérbe kerül rajtuk keresztül a színek közötti párbeszéd. A kiállításon Callum Innes brit művész művei követik Kuhn-alkotásait, amelyeket a szín és az áttetszőség redukciója jellemez. Gál András magyar képzőművész monokróm alkotásai a felszínt helyezik középpontba, vagyis a színt, a festéket és az anyagot. A francia Philippe Chitarrini munkáit pedig a különféle színreflexitású felületi festészet jellemez.

Gal andras hellwegkonkret01

Gal andras hellwegkonkret02

Képernyőfotó 2020-09-20 - du. 9.39.07.jpg
Ezt nézd! – Budapest, Pécs, Békéscsaba

A hétre nemcsak budapesti programokat ajánlunk: a Pécsi Galéria horrorisztikus tárlatát és békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum egyéni fotókiállítását. Természetesen a fővárosiak sem maradnak kiállítások nélkül, hiszen a héten startol a Csáth Géza-díj kísérő tárlata a Petőfi Irodalmi Múzeum árkádsoránál, valamint hamarosan zár a Kisterem galéria szokatlan, ám annál izgalmasabb helyszínen látható válogatása.

Képernyőfotó 2020-09-15 - du. 3.40.58.jpg
Ezt nézd! – Dupla megnyitók

A héten mind az acb Galéria, mind a Várfok Galéria duplázik: az előbbi Pinczehelyi Sándor- és Roskó Gábor-kiállítással, míg utóbbi Mulasics László solo show-jával, valamint Czigány Ákos és Néma Júlia közös tárlatával várja a látogatókat. Ugyanakkor elstartolt az Ékszerek Éjszakája is, számos kiállítást kínálva a kortárs ékszer iránt érdeklődőknek. Ráadásként pedig a Kassák Múzeum friss Besnyő Éva-válogatását ajánljuk.

1.jpg
Kiállítása nyílik Szűcs Attilának Kolozsváron

2020. szeptember 11. és október 18. között lesz látható a Transhuman Etudes (Transzhumán etűdök) a kolozsvári BAZIS contemporaryban. A tárlat az elmúlt két évből nyújt válogatást, amelynek kurátora Széplaky Gerda.