Időutazás a múltba és jövőbe – a győri Torula Művésztér kiállítása

A közel másfél éves kényszerszünet után egy nem mindennapi eseménnyel tért vissza a győri Torula. A Púder Vol. 4. – Are you sure you want to reset? címet viselő tárlat már csak a héten, augusztus 14-éig látogatható.

Bagi Attila, Dér Adrienn, Kárándi Mónika és Rózsa Luca Sára közös kiállítása az újrakezdés vízióját járja körül. S hogy pontosan milyen aspektusban merül fel ez a vízió? „A múlt vagy jövő képzeletbeli korrigálása, a kilépés esélyeinek latolgatása egyaránt lehet felmentés a jelenünkkel szemben, hiszen a múlt a jelen fényében megmásíthatatlan. Ez a folyamat azonban egyúttal az öndefiniálásnak, az identitásnak és az önreflexiónak is fikciós, ám nélkülözhetetlen eleme. A »bárcsak megint ott lennék« vagy a »ha tehetném, akkor« kezdetű mondatok, mindig a képtelenség biztos tudatában, ezáltal minden következményt nélkülözve hangzanak el” – fejtegették az alkotók.

Ám gondoljunk csak bele: hogyan venné ki magát, ha egyszer ezek a reflexszerű, így talán kevésbé átgondolt óhajaink egy csapásra valóra válnának? S a korábban megélt eseményeket újraélve megváltoztathatnánk a jelenünket, vagy akár a jövőbeli vízióinkért felelősséget vállalva előre röptethetnénk magunkat az időben. Vajon sikerülne harmóniát teremtenünk saját magunkkal és a környezetünkkel, ha minden igaznak vélt elképzelésünk a múlttal vagy a jövővel kapcsolatban egyszeriben testet öltene? Vagy ismét egy újabb olyan döntéssel kéne szembenéznünk, amit aztán új vágyak írnak felül?

A képzőművészet az ilyen elvágyódások és újrapozicionálások eszközeként hosszú múltra tekint vissza. A 21. század művészeti hangjai pedig egyre hangosabban harsogják ez irányú kilépési szándékukat. Felemelő az effajta vizuális reakcióban, hogy következmények továbbra sincsenek, „a beállítások” megváltoztatásának potenciális kimenetelét viszont konkrétabban át lehet élni.

Ezen elgondolás mentén építkezik most a négy alkotó a Torula Művésztérben, ahol a kiállítás ideje alatt egy meghatározhatatlan tér-idő dimenzióba csöppenhetnek majd a látogatók. Mintha csak egy utópiában, vagy épp ellenkezőleg, egy disztópiában találnánk magunkat, amint belépünk az ajtón.

Are you sure you want to reset?


Torula1
Torula2
Torula3
Torula4
Torula5
Torula6
Torula7
Torula8
233680947_1423324388036342_5675935572236311928_n.jpeg
Ezt nézd! – Ingázás Budapest és Szentendre között

A hétre felváltva ajánlunk budapesti és szentendrei programokat: kiállításmegnyitót a MAMŰ Galériában, a MŰTŐ-ben és a Vajda Lajos Stúdió Pinceműhelyben, valamint egy tárlatvezetést a Kmetty Múzeumban.

kallai_elefant.jpg
Ezt nézd! – Budapesttől Csopakig

A hétre főleg budapesti programokat ajánlunk: az ISBN könyv+galéria kiállítását Gróf Ferenc legfrissebb alkotásaival, amik Fajó János grafikai munkásságával foglalkoznak, a VILTIN Galéria solo show-ját, ahol Orbán Előd fiatal képzőművész mutatja be legújabb műveit, valamint a Kiscelli Múzeum tárlatát, ahol a Budapest FotóFesztivál fotográfiai műfajokat taglaló kiállítássorozatának folytatása látható. Ugyanakkor egy vidéki kiállítást is ajánlunk, Robitz Anikó egyénijét, ami a Garten Balaton keretében valósult meg a Zámbó Műterem és Galériában.

219856442_243981994206111_7725978671074047832_n.jpeg
Ezt nézd! – Dupla megnyitók hete

A héten két galéria is duplázik: az acb Galéria egy-egy egyéni kiállítást szentel Esterházy Marcellnak és Ladik Katalinnak, míg a Budapest Galéria két csoportos kiállítással készül – az egyik a láthatatlan és ismeretlen tudás nyomába ered, a másik pedig anyagközpontú vizsgálódásokat folytató festőművészeket helyez előtérbe. Ajánlunk egy solo show-t is a galeri ffrindiauban, ami az ember és a gép együttműküdésének meghökkentő eredményeit tárja fel.