Ezt nézd! – Keddtől péntekig

A hétre csupa kiállításmegnyitót ajánlunk: a Vintage Galéria, a Capa Központ, a Baross utca 22 és a Trafó Galéria tárlatait.

Kedden 18:00-kor kezdődik Szabó Dezső Üres képek című egyéni kiállítása a Vintage Galériában. A kiállított sorozat része annak a nagyobb ívű programnak, amin az elmúlt néhány évben dolgozott a művész. A sorozat címe és inspirációja a kontaktnak vagy kontaktmásolatnak nevezett képtípusból származik. A sorozat fotogramokból áll, képpé változtatva emléket állít a fotográfiai segédeszközöknek, de mindeközben valójában a művek ebben a formában önálló műalkotásként működnek.

No photo description available.
Forrás: facebook.com

Szerdán 18:00-kor a Capa Központ is új kiállítással jelentkezik: az Édentől keletre. Lázadás Budapesten – Rubi & Lóze című tárlattal. „Rubinstein Sándor és Sándor László nem volt tagja semmiféle fotókörnek, kiállításokon nem vettek részt, de nemcsak ezért számítottak »törvényen kívülinek«. Képeik alapján egyértelmű, hogy e két fiatalember éppen azt testesítette meg, amitől a rendszer oly ádázan óvta az ifjúságot: a nonkomformizmust, a devianciát, a lázadást, amit akkoriban »nyugatmajmolásként« emlegettek.” (Legát Tibor)

Csütörtökön 18:00-kor startol a Blue Box című kiállítás a Baross utca 22 kiállítótérben. A tárlaton három alkotó (Gresa Márton, Moho-Nagy Gergő, Németh László) három médiumban fejti ki a test és vetülete viszonyát, valamint átlépi a cyberspace határait és engedi, hogy a látszólagos gyarmatosítsa a láthatót.

Image may contain: indoor
Forrás: facebook.com

Pénteken 19:00-kor érdemes a Trafó Galéria felé venni az irányt, ugyanis ekkor kezdődik Trapp Dominika egyéni kiállításának, a „Ne tegyétek reám…”-nak megnyitója. A tárlaton szereplő munkák népi kultúra által kijelölt mozgástér határait vizsgálják és feszítik szét. A népzene és a néptánc által közvetített ideálképek, valamint a paraszti kultúra egyszerre diszkurzív, szimbolikus és szomatikusan rögzült elemei mögé nézve a kiállítás az ezekben a mintázatokban megnyilvánuló közösségi normák jelenből történő újraolvasására tesz kísérletet. Azt kutatja, hogy korunkban milyen jelentésláncolatokba tud bekapcsolódni a népi kultúra, meddig tágíthatóak határai és ki hogyan próbálja a sajátjává tenni.

 
full_006543.png
Ezt nézd! – Debrecen, Paks, Pécs és Budapest

2019 utolsó napjaira, illetve 2020 elejére egy országjáró kiállítástúrát javaslunk, kezdve Debrecennel: a MODEM és a Budapest FotóFesztivál együttműködésében megvalósult tárlattal. Érdemes még Paksra és Pécsre is ellátogatni, ahol 70–80-as évekbeli, valamint 20. század eleji alkotások kerülnek előtérbe. Budapesten pedig a Műcsarnok François Fiedler-kiállítását ajánljuk.

view_006537.png
Ezt nézd! – Karácsony előtt

A karácsony előtti hétre ajánlunk néhány kiállításmegnyitót: a Capa Központban a rendszerváltás időszakát feldolgozó anyagot, a Glassyard Galériában egy év végi válogatást, a Vasarely Múzeumban pedig egy 1969-es legendás tárlatot előtérbe helyező kiállítást. Péntekre pedig két extra programot javaslunk a Trafóban – tárlatvezetés és T + U születésnap.