Ezt nézd! – A hosszú hétvége elé

Az augusztus 20-ai hosszú hétvége elé ajánlunk pár eseményt: például két záró kiállítást (egyet az Artkartell projectspace-ben, egyet a Capa Központban), egy megnyitót a Hegyvidék Galériában és egy beszélgetéssel egybekötött filmvetítést a Budapesti Történeti Múzeumban.

Kedden 18:00-kor startol Csipes Antal iparművész A tanodától az egyetemig… című fotókiállításának megnyitója a Hegyvidék Galériában. A magyar fotográfia napjához is kapcsolódó tárlat képanyaga a MOME történetéhez köthető különböző események jeleneteinek – féléves kiértékelések, diplomavédések, ünnepek, utazások, előadások – hangulatát dolgozza fel időrendi sorrendben, jól érzékeltetve az egyetemi évek sajátos légkörét és szakmaiságát. Időrendben az első fotó 1982 júniusában, míg az utolsó 2020. június 26-án készült.

Szerdán 17:30-kor kezdődik az East punk memories című, beszélgetéssel egybekötött filmvetítés a Budapesti Történeti Múzeumban. A Budapest! Időkapszulák – Fejezetek egy képzeletbeli történelemkönyvből című programsorozat részeként megvalósuló eseményen Lucile Chaufour francia rendező alkotását vetítik, aki az 1980-as évek közepén ellátogatott Magyarországra és filmet forgatott a magyar punkokról, majd két évtizeddel később visszatért és megszólaltatta az egykori punkokat és skinheadeket, hogyan alakult a sorsuk. A vetítést követően Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató, Balla Loránd, a BTM Kiscelli Múzeum történésze és a film két szereplője, Rupaszov Tamás és Tóth Miklós beszélgetnek.

Dallos artkartell

Forrás: facebook.com

Szerdán 19:00-kor kezdődik Dallos Ádám A bika csókja című egyéni kiállításának finisszázsa az Artkartell projectspace-ben. Az újexpresszív figurális festészetet képviselő alkotó legfrissebb sorozatán mitológiai totemállatok üzekednek egymással a Földközi-tenger szimbolikus hullámfüggönye előtt. Dallos különféle mitológiai állatokat idéz meg, hogy bőrüket lehántva eljusson ahhoz a biológiai létezés” élményhez, ami saját pszichés világának érzéki bemutatófelületeként, vizuális színházaként szolgálhat.

A héten zár Urbán Tamás Felesleges Pillangó című kiállítása a Capa Központban, amely a hírhedt Deák Ferenc (alias Pillangó) börtönéveitől egészen a haláláig tartó periódusának néhány kulcsmomentumát adja át. Urbán Tamás 1988-ban ismerkedett meg a bűnözővel a szegedi Csillag börtönben, ahol elkezdte dokumentálni mindennapjait: Pillangó amellett, hogy intelligens  és magával ragadó személyiség volt, elsősorban szokatlan, tetőtől talpig kivarrt külsejével hívta fel magára a fotós figyelmét. A kiállításon a börtöntől a szabadulásig tartó évek dokumentálása mellett ízelítőt kaphatunk a fegyintézeten kívüli életéből is, mind társasági és szerelmi-szexuális kapcsolatairól, mind alkotói tevékenységéről – erről tanúskodnak a kiállított fotók, rajzok, versek, újságcikkek és személyes tárgyak.

Urbantamas feleslegespillango

A Felesleges Pillangó című sorozatból © Urbán Tamás
Eugène_Delacroix_-_La_liberté_guidant_le_peuple.jpg
Bovaryné másik élete – a Marie Claire kulturális hangjátéksorozata

A Marie Claire Bovaryné másik élete című kulturális podcast-sorozatának legfrissebb részében Topor Tündével, az Artmagazin főszerkesztőjével beszélgetett Szederkényi Olga Delacroix A Szabadság vezeti a népet című festményéről.

eordog1.jpg
Ezt nézd! – Kint és bent

A hétre nem csak kültéri projekteket ajánlunk, hiszen annak ellenére, hogy javában tart a nyár, időnként zivatarok is megszakítják a jó időt. A napokban startol egy köztéri projekt, ahol a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem frissen végzett fotográfusai mutatkoznak be – akik viszont a beltéri programokat előnyben, nekik javasoljuk a Kassák Múzeum grafikai workshopját, a Modem villámkiállítását és a Viltin Galéria csoportos tárlatát.

NemeskeriTothZsofia.jpg
Ezt nézd! – Tárlatvezetések hete

Közeleg az őszi szezon, hamarosan zárnak a nyári kiállítások, ezért érdemes még elcsípni őket augusztusban. Most kifejezetten olyan eseményeket ajánlunk, ahol a tárlatok befogadását a kurátorok, művészettörténészek itinerei is segítik egy-egy tárlatvezetés segítségével. Ilyen a Petőfi Irodalmi Múzeum héten záró tárlata, a Mai Manó Ház és a Capa Központ fotókiállításai vagy a nyári szezon kortárs képzőművészeti vására, a Garten. Ráadásként: már csak a héten láthatók a MOME frissen diplomázott fotográfusainak alkotásai a köztéri plakátokon.