Ezt nézd! – Tárlatvezetések hete

Közeleg az őszi szezon, hamarosan zárnak a nyári kiállítások, ezért érdemes még elcsípni őket augusztusban. Most kifejezetten olyan eseményeket ajánlunk, ahol a tárlatok befogadását a kurátorok, művészettörténészek itinerei is segítik egy-egy tárlatvezetés segítségével. Ilyen a Petőfi Irodalmi Múzeum héten záró tárlata, a Mai Manó Ház és a Capa Központ fotókiállításai vagy a nyári szezon kortárs képzőművészeti vására, a Garten. Ráadásként: már csak a héten láthatók a MOME frissen diplomázott fotográfusainak alkotásai a köztéri plakátokon.

Szerdára két tárlatvezetést is ajánlunk: 18:00-kor kezdődik az Egy írónő modellt áll. Kádár Erzsébet (1901–1946) című kiállítás finisszázsa a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amelyen most nem az írónő, hanem a festő Kádár Erzsébet kerül a középpontba. Az eseményen Szilágyi Judit kurátor és Szikra Renáta művészettörténész vezet végig a művész festményeiből álló, eddigi legteljesebb tárlaton. 

Szintén 18:00-kor az Újranézve – Válogatás a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című válogatáson a kiállítás kurátorai kalauzolják végig a látogatókat a Mai Manó Házban. A tárlat a múzeum gyűjteményéből öt kiemelkedő magyar fotográfus – Székely Aladár, Máté Olga, Haller F.G., Haár Ferenc és Berekméri Zoltán – életművének egy-egy szeletét mutatja be öt eltérő kurátori koncepció alapján, kronologikus sorrendben.

Csütörtökön 17:30-kor a Capa Központban is kezdődik egy kurátori tárlatvezetés. A fény ritmusa című Thomaz Farkas-kiállítás a Brazíliában a modern fotográfia és dokumentumfilm egyik legnagyszerűbb képviselőjeként számon tartott, neves, magyar származású brazil fotográfus munkásságába enged betekintést. A tárlat válogatást nyújt a negyvenes években és az ötvenes évek végén készült fotográfiáiból, valamint felvonultatja az ugyanebben az időszakban készült legfontosabb dokumentumfilmjeit is.

Pénteken 18:00-kor kezdődik Topor Tünde művészettörténész tárlatvezetése a Gartenen, Lovason. Mit jelent ma kortárs művésznek lenni? Milyen kérdések foglalkoztatják a fiatal alkotókat ma a világgal és a művészettel kapcsolatban? Hogyan gondolkoznak a művészetről? Hogyan lépnek ki a megszokott keretek közül? Pár kérdés azok közül, melyekre választ kaphatunk Topor Tünde tárlatvezetése során.

A héten már csak pár napig látható az Urbanlights – egészen pontosan augusztus 14-éig –, azaz a MOME frissen diplomázott fotográfusainak alkotásai az utcákon. A budai busz- és villamosmegállókban lévő fotók szerteágazó témáikkal megmutatják, milyen témák érdeklik ma a fiatal fotóművészeket. Eördögh Lola álomszerű képei kiszakítanak minket a városból és egy egészen más vidékre csábítanak, míg Varga Domonkos és Kepes Dorottya fotósorozatai egy-egy disztópikus jövőképet tárnak elénk – ráadásként pedig Gajda Barna apokaliptikus víziója mutat be egy új világrendet. Lászlók Noel a jelenünkkel foglalkozik, pontosabban a természeti erőkkel és veszélyeikkel, Novák Doro szintén, ő a szélsőséges világszemlélet cáfolását tűzi ki célul. Turi András a tudomány esztétikáját veszi górcső alá, míg Nagy Izabella különféle fajok DNS-t vegyítve hozza létre különleges lényeit, a kímérákat. A személyes témák is terítékre kerülnek: Horváth Adrienn a kettős nemzetiség belső konfliktusait dolgozza fel, Nemeskéri-Tóth Zsófia a gyermekkor vizualizálását helyezi előtérbe, míg Orbán Szilárd önelemző terápiájának középpontjában a saját lelke áll.

Nemeskeritothzsofia

Nemeskéri-Tóth Zsófia: Gyermekkor vizsgálata (részlet)

Eugène_Delacroix_-_La_liberté_guidant_le_peuple.jpg
Bovaryné másik élete – a Marie Claire kulturális hangjátéksorozata

A Marie Claire Bovaryné másik élete című kulturális podcast-sorozatának legfrissebb részében Topor Tündével, az Artmagazin főszerkesztőjével beszélgetett Szederkényi Olga Delacroix A Szabadság vezeti a népet című festményéről.

Screenshot 2020-07-27 at 19.11.52.jpg
Ezt nézd! – Kedd és szombat

Habár a művészeti programok tekintetében a nyári hónapok uborkaszezonnak számítanak, mégis találtunk olyan programokat, amiket jó szívvel ajánlunk: ilyenek Bullás József és Felsmann István egyéni kiállításai az Ybl Budai Kreatív Házban, illetve a Telep Galériában, vagy a COLONY című összművészeti esemény a Népszigeten és az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Garten Lovason.

eordog1.jpg
Ezt nézd! – Kint és bent

A hétre nem csak kültéri projekteket ajánlunk, hiszen annak ellenére, hogy javában tart a nyár, időnként zivatarok is megszakítják a jó időt. A napokban startol egy köztéri projekt, ahol a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem frissen végzett fotográfusai mutatkoznak be – akik viszont a beltéri programokat előnyben, nekik javasoljuk a Kassák Múzeum grafikai workshopját, a Modem villámkiállítását és a Viltin Galéria csoportos tárlatát.