Ezt nézd! – A növényeké a jövő

A hétre nemcsak kiállításmegnyitókat ajánlunk – a 1111 Galériában és a Paksi Képtárban –, hanem filmklubot is az FKSE-ben, illetve egy hamarosan záró tárlatot a MANK Galériában.

Hétfőn 19:00-kor kezdődik az FKSE-ben a Splittertown című kiállításhoz kapcsolódó filmklub. Az eseményen Haruna Honcoop cseh filmrendező kísérleti dokumentumfilmjét, a Built to Last – Relics of Communist Era Architecture című alkotást vetítik le, amely a kommunizmus korszakából (1945–1989) fennmaradt grandiózus szovjet stílusú épületek és emlékművek sorsát tárja fel tizenegy közép- és kelet-európai országban. Moszkva, Berlin, Varsó, Prága, Pozsony, Budapest, Bukarest, Belgrád, Pristina, Tirana és Szófia városában adminisztratív épületek, múzeumok, műemlékek, munkásotthonok, szállodák és panellakások a kommunista párt múltbeli és jelenkori viszonyait ötvözik. A tíz kisfilmből álló sorozat a közelmúltunk történelmének olyan emlékeit vizsgálja, melyeket azzal a szándékkal építettek, hogy örökké megmaradjanak.

256427930 214612184142816 3625915300009105945 n

Forrás: facebook.com

Csütörtökön 19:00-kor új kiállítással jelentkezik a 1111 Galéria: az A Better Time, They Say című anyaggal. A kiállítás szervezői egy hosszú távú művészeti projekt résztvevői, melynek során egy olyan kort vizsgálnak, amely saját életük kezdeti időszakával párhuzamban társadalmi szinten is egy új élet reményét, a jövő ígéretet jelentette. Ők – akárcsak a most 30-as éveiben járók – a Vásárhelyi Mária azonos című kötetében megnevezett „szabadnak születtek” generációjának tagjai. Gyermekkoruk ideje egybeesik a volt szocialista régióban 1989 után pár éves eltérésekkel végbemenő társadalmi és gazdasági átrendeződés időszakával – s így az 1990-es évek, mint a résztvevők gyermekkorát meghatározó időszak, a korszakot meghatározó világszemléleti jellegzetességekkel kerül párhuzamba. A kiállításon felelevenített gyermekkor terepe többrétegű metaforaként jelenik meg: paradox módon egyszerre jelképezi az elveszett jövőképeket és a lehetséges jövőket lokális és globális értelemben egyaránt.

Pénteken 18:30-kor érdemes Paks felé venni az irányt, ugyanis ekkor startol Batykó Róbert Zoompark című egyéni kiállítása. Az alkotó életműve sorozatról sorozatra épül, mióta 2005-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. A művész elmúlt másfél évtizedben létrehozott művei bár több korszakra tagolhatók – hiszen számos egymástól eltérő szériára épülnek –, eddigi pályájának egészében mégis az a különleges, hogy az ívét páratlanul konzekvens módon feszítette ki. Jelen kiállítás a különböző korszakok és sorozatok áttekintését nyújtja, a kétezres években készült emblematikus szürke háttér előtt megjelenő zenei eszközök és munkagépek tárgyportéitól és globális márkák logóitól kezdve a hollandiai alkotói periódusában készült városi „szemét-képeken”, kamion- és csomagolás-képeken keresztül egészen az elmúlt évek digitális és média képek inspirálta sorozatokig. A megnyitóra Budapestről ingyenes buszjárat indul, amelyre az alábbi linken lehet regisztrálni.

December 4-ig, azaz jövő hét szombatig látható A növények ereje – Organikus tárlat, ahol a természet is alkot című kiállítás a MANK Galériában. A tárlat olyan, a társadalmunkat és környezetünket is érintő témákra reflektál, mint a klímaváltozás vagy a környezetünkhöz fűződő kapcsolatunk. A tárlaton előtérbe kerül a növények ereje mint a fenntarthatóság legelemibb eszköze, amelyet a művészek (Barta Zsolt Péter, Békési Ervin, Bubla Éva, Budai Lotte, Dávid Zita, Dér Adrienn, Furó Bernadett, Gedeon Tekla, Gschanes Sebastian a.k.a. Fuzzy Earth, Edyta Hul, Mátyási Péter, Módra Bettina, Süveges Rita, Sztefanu Marina, Elwira Sztetner, Újházi Adrienn és Marija Šumarac, Kaja Wielowiejska, Agnieszka Zawisza és Kövér Krisztián – BotanicArt) munkái interaktív módon szemléltetnek, s nem utolsósorban cselekvésre sarkallnak. 

Fuzzy earth capsicum vessel

Fuzzy Earth: Capsicum Vessel

trockel.jpg
Ezt nézd! – Álhírek, kortárs német művésznők, kakasok és papírporcelánok

A hét a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója kiállításával indul, amely a 21. századi információdömping kérdéseit, problémáit helyezi középpontba a Foton Galériában, majd folytatódik kortárs német művésznőkkel, akikről nemcsak legfrissebb lapszámunkban lehet olvasni, hanem a Goethe Intézet online eseményén is előtérbe kerülnek. A héten startol a 2B Galéria új kiállítása is, amely a kakas sokrétű szimbolikáját veszi górcső alá, illetve Néma Júlia porcelán és kerámia tervezőművész solo show-ja a K.A.S Galériában.

250931790_4982458418450761_4782590657142455850_n.jpeg
Ezt nézd! – Misztikus portrék, architektonikus univerzum, alkímia és festészeti gegek

A hétre négy kiállítást ajánlunk: Határ Attila misztikus portréit a LAVOR Collective Art Salonban, Stach Szumski graffitiművész legújabb munkáit az FKSE galériájában, Kovács Lola solo show-ját a neon Galériában és Góth Martin videojátékok képi elemeivel operáló alkotásait a Lollipop Factoryban.

artm_85-062.jpeg
HAVI ARCHÍV – november

Az Artmagazinnál fontosnak tartjuk, hogy habár napjaink új cikkek írásával és gondozásával, új lapszámok összeállításával telnek, mégse feledkezzünk meg korábbi tartalmainkról – főleg, hogyha azoknak ma ugyanúgy van aktualitásuk.

247648341_4431927846885122_4510445976273472735_n.jpeg
Ezt nézd! – 150 éves a Képző

A heti ajánlónkba bekerült két újabb, az MKE 150 programsorozat keretében megvalósuló program, valamint egy közel ötven évvel ezelőtt megrendezett dizájnkiállítás is előtérbe kerül, amelynek szellemiségét a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói idézik meg. Továbbá ajánlunk egy solo show-t a Nyolcésfélben – az acb Galéria szervezésében.