HAVI ARCHÍV – november

Az Artmagazinnál fontosnak tartjuk, hogy habár napjaink új cikkek írásával és gondozásával, új lapszámok összeállításával telnek, mégse feledkezzünk meg korábbi tartalmainkról – főleg, hogyha azoknak ma ugyanúgy van aktualitásuk.

Éppen azért, hogy az általunk kedvelt, szeretett, sokszor forgatott Artmagazin-cikkek ne merüljenek feledésbe, néhány éve elkezdtük az Artmagazin Online HETI ARCHÍV rovatát, ahol minden szerdán valamelyik munkatársunk választott a heti aktualitásokhoz kapcsolódó tartalmat az Artmagazin nyomtatott és digitális archívumából.

Változtattunk a taktikán: immár minden hónap első szerdáján jelentkezünk, és egyszerre több archív tartalmat is ajánlunk, amiből a hónap során szabadon válogathatnak kedves olvasóink.

Íme a második HAVI ARCHÍV, csupa októberi történéshez és kiállításhoz kapcsolódó olvasnivalóval:

Október 29-én nyílik az ENTER_the_FUNKY_JUNGLE című, a cyberspace kaleidoszkópvalóságával foglalkozó kiállítás az art quarter budapestben. Ehhez kapcsolódóan kiváló felkészülésként ajánljuk nektek 2015-ből Németh Szilvi nagy posztinternet művészet összefoglalóját. Az internet ugyanakkor egy könnyen hozzáférhető, mozgékony közeg, amely olyan eszményi feltételeket biztosít a művészek számára, amilyeneket a hierarchikus intézményrendszerben nem tapasztalhatnak meg. A földrajzi távolság okozta nehézségek helyett pedig a mindenütt való jelenlét és a bárhova való közvetítés (pl. Skype-megnyitó) is megoldható.” 

Képernyőfotó 2021 11 03 du. 3.20.07

Holly Herndon: Home (rendezte: Metahaven, 2014), forrás: YouTube

Szintén október 29-től látogatható a Szépművészeti Múzeum Cézanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig című időszaki kiállítása, amely a francia mester életművének és az európai avantgárd művészetnek 1906 és 1930 közötti kapcsolatait vizsgálja. A kiállítás előzményének is tekinthető, nagysikerű Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő címet viselő korábbi kiállítás apropóján 2013-ban P. Szűcs Julianna írt az Artmagazinnak, most ezt ajánljuk újraolvasásra.

Nincsen igazi horrorfilm (se metálzenekar) álarcok mögé bújt szektatagok nélkül. És bár Magyarországon nincsen Halloween, október végi rettegésobjektumnak ajánljuk Gaál József kegyetlen maszkjairól szóló 2013-as cikkünket

Horváth Ádám Sense Of Sediment And Ash In My Vessels című kiállítása – amely a mély múltba ereszkedik a misztikus természet felfedezéséhez – november harmadikán nyílt a Horizont Galériában. A tárlat apropóján a realitáson túli világot megmutatni vágyó művészeket bemutató Keserű Luca-cikkünket ajánljuk. 

Képernyőfotó 2021 11 03 du. 3.20.33

Piet Mondrian: Evolúció triptichon, 1911, olaj, vászon, 183 x 87,5 cm (középső tábla), 178 x 85 cm (szárnyak), Gemeentemuseum Den Haag, Hága

November 9-én az ISBN könyv+galéria a művésszel együtt szervezett közösségi főzéssel ünnepli David Horvitz Hogyan lopjunk könyveket című könyvének magyarországi kiadását. A könyv nagy kedvencünk, nem is olyan régen mi is beszámoltunk róla.

Már csak a héten, november 5-ig látogatható Szíj Kamilla solo show-ja a Vintage Galériában. A tárlaton látható legfrissebb munkák bepillantást engednek Szíj egész munkásságát átszövő gondolkodás- és alkotómódjába. Az Artmagazin 60. lapszámában Dékei Kriszta készített interjút a művésszel, amelyből többek között az is kiderül, miért választotta a grafika területét és miért vonzotta a rajzolás művészete.

A K.A.S. Galériában november 11-ig látható Méhes Lorán Zuzu Nyugi, nyugi / A kerék forog című kiállítása. Méhes Lóránt (Zuzu) és Vető János (NahTe) 1980 szilveszterén, egy házibulin kezdtek el együtt rajzolni, és egészen 1986 végéig, szétválásukig közösen szerepeltek a hazai és külföldi képzőművészeti kiállításokon. A páros munkásságáról Forián Szabó Noémi írt az Artmagazin 18. számába – akinek egyébként nemrég jelent meg egy átfogó interjúja Vető Jánossal az Artmagazin Online-on.

A pécsi m21 Galériában jelenleg Nemes Csaba Alakváltás című egyéni kiállítása látható. A tárlat, amely egy több mint harminc éve alakuló életmű áttekintése, anyagában helyet kaptak az aktivista, politikai indíttatású alkotások is – többek között ezekről beszélgetett a művésszel Mélyi József az Artmagazin 85. lapszámban megjelent interjúban. A tárlat már csak ebben a hónapban, november 28-ig látogatható. Aki pedig Budapestről szeretne eljutni a kiállításra, november 11-én egy buszos utazás keretében is megteheti. 

Artm 85 062

Nemes Csaba: Festő az illiberális demokráciában, 2015, olaj, vászon, 150 × 200 cm

tasnadi1.jpg
HAVI ARCHÍV – október

Az Artmagazinnál fontosnak tartjuk, hogy habár napjaink új cikkek írásával és gondozásával, új lapszámok összeállításával telnek, mégse feledkezzünk meg korábbi tartalmainkról – főleg, hogyha azoknak ma ugyanúgy van aktualitásuk.