Ezt nézd! – Belső utazás, tánc és kizsákmányolás

A hétre egy finisszázst és néhány kiállításmegnyitót ajánlunk: a Kesztyűgyár Galéria debütáló show-jához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetést, Moizer Zsuzsa „visszatérését” a Deák Erika Galériában, a Budapest Galéria két, a tánc tematikához kötődő válogatását, valamint a Trafó Galéria tárlatát, ami a természet ellen vétett erőszakos és kizsákmányoló tettek nyomait tárja fel.

Kedden 18:00-kor kezdődik a Józsefváros, ami sosem tud ugyanaz lenni, de sose más című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetés és finisszázs a Kesztyűgyár Galériában. Az eseményen olyan témák kerülnek előtérbe, mint a szociális városrehabilitáció eredményei a Magdolna negyedben, a 8. kerületet érintő dzsentrifikáció tapasztalatai és tanulságai, a közösségi részvételiség múltja, jelene és jövője. A programon való részvétel ingyenes, viszont előzetes regisztrációhoz kötött, amit az alábbi linken lehet elérni.

Csütörtökön 18:00-kor új kiállítással jelentkezik a Deák Erika Galéria: Moizer Zsuzsa Hold Plútó című solo show-jával. A művész legújabb munkái elsősorban önarckép-sorozatként értelmezhetők, festményei és rajzai egy intenzív belső utazás leképezései, saját vívódásait, a szexualitás, az élet és halál kérdéseit feszegetik. Személyes, már-már az intim szférájába is bepillantást engedő képein szomorúan lágy, sebezhető testekkel találkozunk. Utolsó, valóságos tájképeket megmutató sorozata után most visszakanyarodik saját magához, a tájképek világára még mindig emlékeztető új sorozata azonban inkább a lélek tájaira vezet.

245531406 4459094370803903 5901785424104416735 n

Moizer Zsuzsa: Hold Plútó, 2021, olaj, vászon, 100 x 80 cm

Szintén csütörtökön 18:00-kor startol a Budapest Galéria két új kiállítása. A Mozgásban – A Budapest Tánciskola című tárlat egy magát időről időre újra átformáló – a magyarországi kortárstánc életet a mai napig meghatározó – intézmény 1970-es évek végén kezdődő történetét idézi meg, akkori és mai szemmel is emblematikusnak ítélt előadások révén. A kulturális élet peremvidékén egyensúlyozó intézmény negyven éves története – a meg nem valósult tervekkel kontrasztban – egyedi fényben láttatja a szocializmus utolsó évtizedének és a rendszerváltás utáni Magyarország kultúratámogatási közegét. A másik kiállítás, az És a falakat bőrnek nézed azt vizsgálja, hogyan foglalkoznak kortárs képzőművészek a tánccal mint közösségi mozgásformával és rituális gyakorlattal. A kiállítás címe, mely a vietnámi-amerikai író, költő Ocean Vuong egy versének részletéből származik, utal arra a paradox helyzetre, hogy egy olyan dinamikus műfaj, mint a tánc, hogyan tud egy kiállítótér falai közt bemutatásra kerülni és az alapvetően statikus kiállítás formájában önazonosan megjelenni. Ez leginkább a mozgóképen keresztül valósulhat meg: így válik a videó és a film a kiállítás fő médiumává.

Pénteken 19:00-kor kezdődik Anca Benera és Arnold Estefán A természetalatti című kiállításának megnyitója a Trafó Galériában – amelynek keretében a művészek tárlatvezetést tartanak. A két alkotó kutatásalapú művészeti gyakorlata történelmi, társadalmi vagy geopolitikai narratívák mögött húzódó láthatatlan és rejtett mintákra fókuszál. A Trafó Galériában rendezett egyéni kiállításuk a bányászat, az urbanizáció, az iparosodás, a háborúk és más, a természeten végrehajott emberi beavatkozások lenyomataira és azok nemkívánatos melléktermékeire koncentrál; a természet lenézett elemeire, az erőszakos és kizsákmányoló tettek nyomaira, a katonai és politikai beavatkozások lerakódásaira, a mindent beborító, mégis láthatatlan törmelékrétegre.

torula_rezidencia.jpg
Ezt nézd! – Budapest, Pécs és Győr

A héten nemcsak a budapesti programok kerülnek középpontba: ajánljuk Nemes Csaba egyénijét a pécsi m21 Galériában, ami egy átfogó válogatást mutat be életművéből, illetve a győri Torula nemzetközi projekt keretében megvalósuló csoportos kiállítását, ami Győr városára, ipari múltjára és hagyományaira reflektál. Budapesten pedig a mozgó- és az állóképek ötvözésén alapuló, női történeteket bemutató válogatást az INDA Galériában, valamint a képzőművészetet és az irodalmat összekapcsoló projektet a Faur Zsófi Galériában.

tasnadi1.jpg
HAVI ARCHÍV – október

Az Artmagazinnál fontosnak tartjuk, hogy habár napjaink új cikkek írásával és gondozásával, új lapszámok összeállításával telnek, mégse feledkezzünk meg korábbi tartalmainkról – főleg, hogyha azoknak ma ugyanúgy van aktualitásuk.

243334931_2235332133276678_4709662275097865778_n.jpeg
Ezt nézd! – Képversek, stadionok és madarak

E heti ajánlónkban különféle témákból lehet szemezgetni: a Műcsarnokban és a MissionArt Galériában előtérbe kerülnek Baranyay András művei, illetve levelezése Tandori Dezsővel, a PINCE-ben Papp Sándor Dávid fikciós jelenetét lehet megtekinteni, a Fugában a stadionok kerülnek terítékre, míg az ENIHORN showroomban Horváth Lóczi Judit képzőművész és Horn Enikő legújabb projektje debütál.

Moholy-Nagy-Laszlo-G11-1934.jpeg
Ezt nézd! – Kiállításmegnyitók Budapesten és Debrecenben

A hétre három budapesti kiállítást ajánlunk: Szíj Kamilla legújabb munkáit a Vintage Galériában, az étel, az étkezés és a fotográfia kapcsolatát fejtegető workshop eredményeit bemutató anyagot a Capa Központban és Ádám Anna kísérleti-közösségi projektjét az ISBN könyv+galériában. Hétvégére pedig a debreceni MODEM nagyszabású nemzetözi kiállítását javasoljuk, amely az az Abstraction-Création csoportosulás alkotásait vonultatja fel.