Ezt nézd! – Képversek, stadionok és madarak

E heti ajánlónkban különféle témákból lehet szemezgetni: a Műcsarnokban és a MissionArt Galériában előtérbe kerülnek Baranyay András művei, illetve levelezése Tandori Dezsővel, a PINCE-ben Papp Sándor Dávid fikciós jelenetét lehet megtekinteni, a Fugában a stadionok kerülnek terítékre, míg az ENIHORN showroomban Horváth Lóczi Judit képzőművész és Horn Enikő legújabb projektje debütál.

Hétfőn 18:00-kor kezdődik a „Bandynak szerettetel” – Képversek, levelek, fotóművek című kiállítás megnyitója a MissionArt Galériában. Tandori Dezső és Baranyay András fiatalkori, ám hosszantartó barátsága nyomot hagyott mindkét művész munkásságán. A kiállításon látható először nyilvánosan az a 34 db képvers, amelyeket Tandori Dezső ajándékozott barátjának, és amelyek szinte érintetlen állapotban maradtak fenn az eredeti dossziéban, egy Baranyaynak dedikált fotóval, amelyet felesége készített róla. A kamaratárlat azon túl, hogy sok-sok, mindmáig publikálatlan ritkaságot tár a látogatók elé, két irányba kívánja terelni az érdeklődőket: október 2-án nyílt meg a Tandori jelenléte(i) című tárlat a Virág Benedek Házban, másrészt kedden 18:00-kor nyílik meg a Műcsarnokban a Részben az egész – Baranyay András művészete című tárlat.

243334931 2235332133276678 4709662275097865778 n

Forrás: facebook.com

Kedden 19:00-kor startol Papp Sándor Dávid DUMMY című solo show-ja a PINCE-ben. A kiállításon bemutatott munkák olyan tevékenységekhez köthetők, amelyek a kreativitás és a manipuláció fúziójaként érik el céljukat. A pszeudo harci eszközök készítése vagy akár a műcsalis sporthorgászat egyaránt D.I.Y. módszereket alkalmazó cselekvések. Papp Sándor Dávid ezeket veti össze és keres vizuális, illetve tartalmi párhuzamokat. A művek szellemiségében visszaköszön a világháborúkban alkalmazott megtévesztő hadi objektumok kényszerűsége (olcsó alapanyagokból gyorsan, könnyű utánzatokat létrehozni). Ezeket ötvözi a mai korban könnyen hozzáférhető anyagokkal, beleértve az interneten bárki számára elérhető és elsajátítható tudást, például a hobbielektronika alkalmazásáról.

Csütörtökön 19:00-kor a Fuga is új kiállítással jelentkezik, A poszt-stadion-stádium címmel. A tárlat központi témája a stadionépítés, olyan kérdésekre keresve a választ, minthogy mihez kezd a társadalom ezekkel a gigalétesítményekkel, ha azok egyszer elvesztik eredeti funkcióikat? Képes-e egy stadion a legkülönfélébb sporttevékenységek és koncertek helyett a meditáció, az elvonulás, és a töprengés helyszínévé válni? Lehet-e fákat ültetni az üres lelátók helyére? A kérdésekből kiindulva hirdettek egy kreatív ötletpályázatot a stadionok újrahasznosításával kapcsolatos tervkoncepciók számára. 

Szombaton 17:00-kor kezdődik a Duet with Birds – A divat és a képzőművészet metszéspontjai című kiállítás és vásár az ENIHORN showroomban. A már összeszokott, de különböző művészeti területeken tevékenykedő Horváth Lóczi Judit és Horn Enikő páros most madarak formáit, színeit és mintázatait vette górcső alá. A kiválasztott madarakat (pl. királyka és őszapó) első ízben Horváth Lóczi Judit szedte vizuális elemeire, és formálta át absztrakt képekké, objektekké, majd Horn Enikő tervező álmodott meg belőlük táskákkal és ruhadarabokkal megtöltött kapszulakollekciót. 
A két alkotó azonban nemcsak az ipar- és képzőművészeti tárgyakat készíti el és mutatja be, hanem a projekt egészét egységes dizájnba foglalja, a kiállításhoz helyspecifikus installációval és egy egyedi kirakattal is készül a Budapest Design Week 2021 fesztiválra. Az eseményeken való részvételhez regisztráció szükséges az [email protected] címen vagy a +36 70 383 0384 telefonszámon.

243325584 4765492073484454 1722089320454222392 n

Forrás: facebook.com

Moholy-Nagy-Laszlo-G11-1934.jpeg
Ezt nézd! – Kiállításmegnyitók Budapesten és Debrecenben

A hétre három budapesti kiállítást ajánlunk: Szíj Kamilla legújabb munkáit a Vintage Galériában, az étel, az étkezés és a fotográfia kapcsolatát fejtegető workshop eredményeit bemutató anyagot a Capa Központban és Ádám Anna kísérleti-közösségi projektjét az ISBN könyv+galériában. Hétvégére pedig a debreceni MODEM nagyszabású nemzetözi kiállítását javasoljuk, amely az az Abstraction-Création csoportosulás alkotásait vonultatja fel.

Sandra Lakićević.jpeg
Ezt nézd! – Performanszfesztivál, ökoterápia és szerzetesarchívum

E heti ajánlónkban helyet kapott egy kortárs művészeti központ, a Q Contemporary debütálása, egy solo show a Szikra Képzőművészeti Bemutatóteremben, egy performanszfesztivál a MŰTŐ szervezésében, egy ökoterápiás program a Tapolcai Használtcikk Piacon, az A2 Pop Up Galériában és a szentbékkállai Pegazusban és egy tárlatvezetés a Néprajzi Múzeum és a Pannonhalmi Főapátság közös kiállításán.

240648261_6010467482327582_6305465170667152247_n.jpeg
Ezt nézd! – Józsefvárostól az űrig

A héten különféle perspektívák kerülnek előtérbe: a Kesztyűgyár Galériában megnézhetjük, hogyan tekintenek a művészek a nagy változáson átment nyolcadik kerület mikrokörnyezetére, a PINCE-ben bepillantást nyerhetünk, milyen elvetett tervei, ötletei vannak a húszas (harmincas) éveiben járó fiataloknak, a Capa Központban egy fotóművész szemszögéből vizsgálhatjuk meg, milyen komplex kérdéseket vet fel az asztronautaperspektíva és a Molnár Ani Galériában a repetitív cselekvésen alapuló képalkotás rejtelmeibe nyerhetünk betekintést.