Ezt nézd! – Kiállításmegnyitók Budapesten és Debrecenben

A hétre három budapesti kiállítást ajánlunk: Szíj Kamilla legújabb munkáit a Vintage Galériában, az étel, az étkezés és a fotográfia kapcsolatát fejtegető workshop eredményeit bemutató anyagot a Capa Központban és Ádám Anna kísérleti-közösségi projektjét az ISBN könyv+galériában. Hétvégére pedig a debreceni MODEM nagyszabású nemzetözi kiállítását javasoljuk, amely az az Abstraction-Création csoportosulás alkotásait vonultatja fel.

Kedden 18:00-kor új kiállítással jelentkezik a Vintage Galéria: Szíj Kamilla ugyanaz mégsem című solo show-jával. A tárlaton három nagy méretű, valamint egy kisebb lapokból álló szitanyomat mutatkozik be, amelyeket a művész az elmúlt egy évben készített. A művek alapját úgy alkotta meg, hogy négy modult négyzet alakban összeillesztett, és az így kapott tömbre egy vonalat rajzolt, majd a részeket összekeverte, és a középvonalakat összekötötte egy másik vonallal. Ezt a műveletet többször megismételte, ennek eredményeként a nyomóminták tetszőleges pozíciójú és állású egymás mellé illesztése ellenére is a szerteágazó vonalak az egységek szélein esetenként folytatólagosan egymáshoz kapcsolódnak. 

242726648 1444613252591538 14273379045816884 n

Szíj Kamilla: Cím nélkül, 2021, szitanyomat papíron, 150 x 300 cm

Csütörtökön 18:00-kor startol a CAPAZINE – LET'S EAT című csoportos kiállítás a Capa Központban. Az intézmény 2020-ban harmadik alkalommal rendezte meg az évi rendszerességű CAPAZINE workshopot, amelynek központi témája ezúttal az étel, az étkezés és a fotográfia kapcsolata volt. A műhelymunka keretében az evést egyfelől mint hétköznapi és személyes cselekvést, másfelől mint politikai és közösségi, a globális léptékekre is hatást gyakorló tettet vizsgálták. A közel egyéves munkafolyamat során a fotográfus, képzőművész, food stylist és szakszövegíró résztvevők hét alkotói csoportba rendeződve közös munka keretében hoztak létre hét új fotográfiai projektet. 

Pénteken 20:00-tól Ádám Anna „Engedetlenség Leányiskolája” című projektje beköltözik az ISBN könyv+galériába, hogy a galériateret közösségi térré és radikális kísérleti platformmá alakítsa át. Egy hónapon át lehet megtekinteni, részt venni és társulni Ádám Anna képzőművészhez és kezdeményezéséhez: „az »Engedetlenség Leányiskolájában« a diákjaimat arra bíztatom, hogy ne a trendeket kövessék, ne felhívásokra alkossanak, ne akarjanak »megfelelni«. Hogy ne a szakmai elismerés legyen az elsődleges cél, ne az számítson, hogy ez vagy az a megmondó arc mit gondol majd, hogyan reagál! [...] Erősnek kell lenni! Összefogni! Egymást támogatni! Szerveződni!”

Szombaton 18:00-kor érdemes Debrecen felé venni az irányt, ugyanis ekkor kezdődik a Párizsi absztraktok. Abstraction-Création. Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy… című nemzetközi kiállítás megnyitója a MODEM-ben. Az 1500 m2-es kiállítás középpontjában a valaha volt legnagyobb hivatalos nonfiguratív csoportosulás, az Abstraction-Création áll – közel száz mű felvonultatásával. A tárlat olyan világhírű művészeinek képeit és szobrait mutatja meg a közönségnek, mint például Vaszilij Kandinszkij, Jean Hélion, Alexander Calder, Auguste Herbin, František Kupka, vagy Jean Arp. A tárlat elsőként reprezentálja itthon a világhírű magyarok, köztük Moholy-Nagy László, Alfred Reth vagy Étienne Beöthy és hazánkban elismert avantgárd alkotók, mint Tihanyi Lajos és Martyn Ferenc munkásságát a párizsi Abstraction-Création közegében.

Moholy nagy laszlo g11 1934

Moholy-Nagy László: G11, 1934 Párizs, Galerie Le Minotaure, © archives Galerie Le Minotaure

Sandra Lakićević.jpeg
Ezt nézd! – Performanszfesztivál, ökoterápia és szerzetesarchívum

E heti ajánlónkban helyet kapott egy kortárs művészeti központ, a Q Contemporary debütálása, egy solo show a Szikra Képzőművészeti Bemutatóteremben, egy performanszfesztivál a MŰTŐ szervezésében, egy ökoterápiás program a Tapolcai Használtcikk Piacon, az A2 Pop Up Galériában és a szentbékkállai Pegazusban és egy tárlatvezetés a Néprajzi Múzeum és a Pannonhalmi Főapátság közös kiállításán.

240648261_6010467482327582_6305465170667152247_n.jpeg
Ezt nézd! – Józsefvárostól az űrig

A héten különféle perspektívák kerülnek előtérbe: a Kesztyűgyár Galériában megnézhetjük, hogyan tekintenek a művészek a nagy változáson átment nyolcadik kerület mikrokörnyezetére, a PINCE-ben bepillantást nyerhetünk, milyen elvetett tervei, ötletei vannak a húszas (harmincas) éveiben járó fiataloknak, a Capa Központban egy fotóművész szemszögéből vizsgálhatjuk meg, milyen komplex kérdéseket vet fel az asztronautaperspektíva és a Molnár Ani Galériában a repetitív cselekvésen alapuló képalkotás rejtelmeibe nyerhetünk betekintést.

241077632_4537877296276578_5998991522494070254_n.jpeg
Ezt nézd! – Budapest, Budapest, Budapest

A hétre kizárólag budapesti programokat gyűjtöttünk össze: a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (éjszakai) kiállítássorozatát, a Kiscelli Múzeum grafikai gyűjteményi tárlatát, az Artus Kapcsolótér Kicsiny Balázs solo show-ját, valamint a Knoll Galéria humorral átitatott, a (poszt)felnőttséggel foglalkozó válogatását.