Ezt nézd! – Budapest, Budapest, Budapest

A hétre kizárólag budapesti programokat gyűjtöttünk össze: a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (éjszakai) kiállítássorozatát, a Kiscelli Múzeum grafikai gyűjteményi tárlatát, az Artus Kapcsolótér Kicsiny Balázs solo show-ját, valamint a Knoll Galéria humorral átitatott, a (poszt)felnőttséggel foglalkozó válogatását.

Hétfőn 19:30-tól kezdődően ismét lesz Gallery by Night. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület évente megrendezésre kerülő kiállítássorozata 2021-ben a de, deb, deba, debb, debc címet kapta. A galéria egy héten keresztül, hétfőtől péntekig minden éjszaka nyitva tart, és a közönség naponta más-más kortárs képzőművész erre az alkalomra tervezett munkájával találkozhat. A közreműködő művészek – Váczi Lilla, Kovács Gyula A., Hoóz Anna, Lázár Dóri, VLKGYAHALD és Kamon Kardamom – az egymást követő esteken újraértelmezik, átszabják az előző est műveit: a folyamatosan változó helyzet újabb és újabb, improvizált változatait hozzák létre.

Kedden 18:00-kor kezdődik a 60 év alatt a Föld körül – Az Európai Iskola grafikái a Makarius–Müller-gyűjteményből című kiállítás megnyitója a Kiscelli Múzeumban. A tárlat folytatása annak az évek óta tartó munkának, aminek során az intézmény gyűjteményében őrzött anyagokból kiindulva egyes tárgyakon vagy műcsoportokon, azokhoz kötődő történeteken keresztül elemzik és mutatják be a második világháború utáni időszak magyarországi művészetét meghatározó jelenségeket. Ezúttal a kulturális közvetítés, a nemzetközi kapcsolatteremtés lehetőségeit vizsgálják, a kiindulópont pedig a Makarius-mappa. Ez a műtárgyegyüttes 2006-ban a New York-i biológus gyűjtőtől, dr. Müller Miklóstól került a gyűjteménybe, tovább gazdagítva az addig is jelentős súlyt képviselő Európai Iskola anyagát.

Anna margit km. 2013.13.8 507x650

Anna Margit: Kék fej, é.n., tempera, papír; 130 × 95 mm

Kedden 19:00-kor az Artus Kapcsolótér is új kiállítással jelentkezik: Kicsiny Balázs Üzemzavar – Lábjegyzet az időhúzáshoz című anyagával. Kicsiny Balázs terében úgy lehet jelen a közönség, mintha csak egy közönséges épületben járna. Más szemszögből viszont a néző egy nagyobb léptékű sakkjátszma részének látszik, s mintha mozgását a Kicsiny művészetében korábban oly sokszor felbukkant, itt azonban – csaknem teljesen – hiányzó bábuk néznék valahonnan, titokban. Sarkaiból kifordult a világ, mintha egy stabilnak hitt pontjától lassan elfordult volna, s korábbi állapotai csak ismerős-ismeretlen jelek, új összefüggésekbe átemelt negatív képek vagy töredékes folyamatábrák révén idézhetők meg.

Pénteken 19:00-kor startol a Knoll Galéria Posztfelnőtt című csoportos kiállítása. Nemcsak azáltal tűnünk gyerekeknek, ahogy gyakran öltözködünk, hanem úgy is gondolkodunk és érzünk, ahogy ők: naivan vagy koraéretten. Az egyetlen dolog, ami megszabadíthat minket új, felnőttkor utáni gyermekkorunktól, valószínűleg az lenne, ha szemügyre vennénk, elismernénk valóságát és némi szeretettel megmosolyognánk. Ha ezt tennénk, tipikusan egy felnőtt erősségét mutatnánk, amit Sigmund Freud a humor fogalmával írt le, s amiről megjegyezte, hogy a gyerekeknek nincs szükségük rá ahhoz, hogy boldogan éljenek. A kiállítás e humor bizonyítékait mutatja be a művészetben, kiegészítve tudományos és ritkasággyűjtemények leleteivel.

241077632 4537877296276578 5998991522494070254 n

Stephanie Mold: Tiger, 2020, fotónyomat papíron, 28,7 x 42 cm


231644503_5901106073263966_8045479582515413101_n.jpeg
Ezt nézd! – Kedd és péntek

A héten a keddi és pénteki esték jobbnál jobb programokkal kecsegtetnek: az ISBN könyv+galériában Fridvalszki Márk solo show-ja, a TOBE Galleryben Standovár Júlia fotósorozata, egy pop-up műteremkiállítás Keresztes Zsófiával és Zsikla Mónikával az art quarter budapestben és Kaszás Tamás egyénije a Trafó Galériában.

betty-1024x771.jpeg
Ezt nézd! – Nyár végi kiállításdömping

Lassan véget ér a nyár, ami azt is jelenti, hogy egyre több kiállítás közül válogathatunk: megnézhetjük Kovács Máté keramikus képzőművészet és dizájn határain lavírozó alkotásait, a világ egyik leghíresebb festője, Gerhard Richter műveinek első magyarországi válogatását vagy egy fiatal alkotó, Dobokay Máté Maurer Dóra-parafrázisát.

agglili2.jpg
Agg Lili: Egy sziget lehetősége

Egy barokk kastély felújított alagsorába lemenve egy ritkán lakott délnyugat-magyarországi falu közepén fiatal művész aktuális kiállításával találkozunk: a perzselő nyári nap és a pince természetes hűse közötti ellentét feszült hangulatot teremt Agg Lili installációihoz.