Ezt nézd! – Nyár végi kiállításdömping

Lassan véget ér a nyár, ami azt is jelenti, hogy egyre több kiállítás közül válogathatunk: megnézhetjük Kovács Máté keramikus képzőművészet és dizájn határain lavírozó alkotásait, a világ egyik leghíresebb festője, Gerhard Richter műveinek első magyarországi válogatását vagy egy fiatal alkotó, Dobokay Máté Maurer Dóra-parafrázisát.

Kedden 18:00-kor startol Kovács Máté keramikus Térkövetelő tárgyak című kiállítása a FISE galériájában. Az alkotó önálló művészi tevékenysége mellett fontosnak tartja a közösségben létezést, a CriminalCraft alkotócsoport alapító tagja. A csoport révén került közelebb a magas hőfokú fatüzelésű égetési eljáráshoz. Második önálló kiállításán az elmúlt év ezen technikával készült tárgyaiból összeállított válogatás látható, a Zebegényben épített, Kádasi Éva által tervezett kemencéjükben égetve. A szakmában megszokottá vált tárgytípusok mellett megjelennek már-már funkcionalitásukat vesztett műtárgyak, ezzel újabb határterületet megnyitva a képzőművészet felé. 

240562354 1989296587901330 2450934936778616880 n

Forrás: facebook.com

Szerdán 18:00-kor Kis Judit tart beszámolót New York-i rezidenciaprogramjáról az FKSE Rottenbiller utcai bázisán. 2020-ban Kis Judit nyerte el az ACAX_Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit ebben a formában másodszor írt ki a két magyar kortárs művészetet támogató szervezet. Az elismeréssel járó három hónapos műteremprogramon a New York-i Residency Unlimited (RU) vendégeként, a TMU (Trust for Mutual Understanding) támogatásával idén május és július között vett részt a kortárs művészet legfontosabb centrumában. Judit most egy nyilvános prezentáció keretében beszél a nyertes pályázati anyagáról, a rezidencia virtuális/online részéről, a járvány alatti előkészületekről és terveinek megvalósításáról. A korlátozások miatt a New York-i programot megelőzte egy számára nagyon inspiráló és produktív két hetes tranzit időszak Mexikóban is. A beszámolóban szó esik majd a fontosabb stúdiólátogatásokról, közösségi eseményekről és kiállításokról, amiken részt vett.

Csütörtökön 17:00-kor debütál Gerhard Richter Valós látszat című kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában. Gerhard Richter sokrétű munkássága nem egyetlen, önmagában teljes és célirányos művészeti koncepcióból ered. Sokkal inkább egy olyan szövevényből, amely gyakran következetes intenciókból épül fel, néha viszont a festészet, illetve a művészet feltételeiről szóló, egymásnak ellentmondó elképzelésekből áll össze. Az új lehetőségek folyamatos keresése, a határok átlépése, a kiszámíthatóság és a kötelező doktrínák kerülése melletti elkötelezettség köti össze Gerhard Richtert a 20. század legfontosabb művészeivel. A kiállítást 60 darabos válogatás zárja Benjamin Katz fényképeiből, amelyeken Gerhard Richtert kölni műtermében láthatjuk alkotás közben. A tárlaton vetített Gerhard Richter, a festő című filmből megismerhetjük Richter alkotómódszereit és a művészetről vallott nézeteit. A többszörösen díjnyertes dokumentumfilm bemutatja a festő ritkán látott műtermét, ahol Richter beszél a festészet lényegéről és a műtermen kívüli világgal való ellentmondásos kapcsolatáról.

Betty 1024x771

Gerhard Richter: Betty (CR: 425-4 ), 1977, olaj, vászon,30 × 40 cm, Museum Ludwig, Köln (tartós letét magángyűjteményből, 2007). © Gerhard Richter 2021

Szombaton 17:00-kor a PINCE is új kiállítással jelentkezik: Dobokay Máté Aggregation című solo show-jával. A Maurer Dóra Nyomtatás kimerülésig (1978–1979) munkájának parafrázisa köré szerveződő, helyspecifikus műegyüttese lírai érzékiségével és a process arttal rokonítható jellegével egyértelműen kiemelkedik az alkotó eddigi munkásságából. A mediális önreflexió központi szerepén és a fotográfiát a sokszorosított grafikához fűző, hasonló képelméleti problémákon túl fontosabb a kapcsolat a két képzőművész közt munkamódszerüket is alapvetően meghatározó alkotói attitűdjükben: az alkalmazott képalkotási eljárásaikhoz szükséges komoly szaktudás birtokában, a tudatosság és racionális önkontroll gyakorlása mellett a véletlen, az ösztönösség és a kísérletező kedvű játékosság ambivalens párhuzamossága, mely egyszerre hűvös és intim, tudományos és szubjektív munkákban ölt testet.

agglili2.jpg
Agg Lili: Egy sziget lehetősége

Egy barokk kastély felújított alagsorába lemenve egy ritkán lakott délnyugat-magyarországi falu közepén fiatal művész aktuális kiállításával találkozunk: a perzselő nyári nap és a pince természetes hűse közötti ellentét feszült hangulatot teremt Agg Lili installációihoz.

torula1.jpg
Időutazás a múltba és jövőbe – a győri Torula Művésztér kiállítása

A közel másfél éves kényszerszünet után egy nem mindennapi eseménnyel tért vissza a győri Torula. A Púder Vol. 4. – Are you sure you want to reset? címet viselő tárlat már csak a héten, augusztus 14-éig látogatható.

233680947_1423324388036342_5675935572236311928_n.jpeg
Ezt nézd! – Ingázás Budapest és Szentendre között

A hétre felváltva ajánlunk budapesti és szentendrei programokat: kiállításmegnyitót a MAMŰ Galériában, a MŰTŐ-ben és a Vajda Lajos Stúdió Pinceműhelyben, valamint egy tárlatvezetést a Kmetty Múzeumban.

kallai_elefant.jpg
Ezt nézd! – Budapesttől Csopakig

A hétre főleg budapesti programokat ajánlunk: az ISBN könyv+galéria kiállítását Gróf Ferenc legfrissebb alkotásaival, amik Fajó János grafikai munkásságával foglalkoznak, a VILTIN Galéria solo show-ját, ahol Orbán Előd fiatal képzőművész mutatja be legújabb műveit, valamint a Kiscelli Múzeum tárlatát, ahol a Budapest FotóFesztivál fotográfiai műfajokat taglaló kiállítássorozatának folytatása látható. Ugyanakkor egy vidéki kiállítást is ajánlunk, Robitz Anikó egyénijét, ami a Garten Balaton keretében valósult meg a Zámbó Műterem és Galériában.