Ezt nézd! – Budapest és Szentendre

A hétre csupa kiállításmegnyitót ajánlunk: a Capa Központ a járvány idején született fotográfiákat mutat be, az ÚjMűhely Galéria csoportos kortárs ékszer és képzőművészeti válogatást vonultat fel, a Budapest Galéria a mindennapi szorongásainkat, a teljesítménykényszert, a munkából fakadó kiégést veszi górcső alá, míg a MAMŰ Galéria solo show-ja kortárs „tájképeket” tár elénk.

107020805 1742302285909449 4043098382332270075 n

Biró Zsófia Gizella

Kedden 18:00-kor startol a Capa Központ legújabb kiállítása, a Nyolc hét. Magyar fotográfusok a járvány idején. Ahogy a címe is elárulja: a tárlaton kortárs magyar fotográfusok tevékenységét követhetjük végig a pandémia alatt. A Capa Központ blogján publikált nyolcrészes válogatás egy pop-up kiállítás keretében most a valós térben jelenik meg, emléket állítva az elmúlt hónapok eseményeinek. 

Szerdán 18:00-kor érdemes ellátogatni Szentendrére, ugyanis ekkor nyílik a Csodakamra. A dolgok rendje című kiállítás. Az ÚjMűhely Galéria csoportos kortárs ékszer és képzőművészeti válogatása a wunderkammer, azaz a csodakamra fogalma köré épül. Ez, a 16. századi Európában kialakult műfaj olyan természeti képződmények és ember alkotta tárgyak gyűjteménye, amelyek magával ragadják a képzeletet, csodálatra és elmélyülésre invitálják a befogadót. A kiállítótérbe belépve egy kortárs csodakamrába érkezünk, amelyben a növény-, állat- és ásványvilág tárgyakba lényegített kortárs csodái hatnak egymásra.

Csütörtökön 18:00-kor a Budapest Galéria is új kiállítással jelentkezik. Az Eddig minden rendben közel három hónapos késéssel nyílik meg, és még aktuálisabban kapcsolódik a tematika a járvány miatt kialakult helyzethez. A kiállítás a mindennapi szorongásainkat, a teljesítménykényszert, a munkából fakadó kiégést, valamint az erre való reakciókat vizsgálja Adelina Cimochowicz, Ember Sári, Barbora Kleinhamplová és Tereza Stejskalová, Kateřina Konvalinová, Kristóf Krisztián, Virginia Lupu, Szemző Zsófia, Varju Tóth Balázs és Madalina Zaharia alkotásain keresztül. A megnyitó nyilvános, de regisztrációhoz kötött, ami az alábbi linkről érhető el

Pénteken 19:00-kor kezdődik a Tájképzetek című kiállítás megnyitója a MAMŰ Galériában.  Kopacz Kund solo show-ja utazások, művésztelepek és műtermi gyötrődések vagy épp mezőgazdasági és kőműves munkák során született ötletek, alkalmi fellángolások természetszemléletté érlelt gondolatait mutatja be. Tájképzetek, amik kutakodások, észrevételek, felismerések, meggyőződések és visszaigazolások lenyomataiként jöttek létre.

full_005041.png
Ezt nézd! - Félévkezdés

Az egyetemek vizsgaidőszak utáni ébredezése mellett tovább pörögnek a kiállítóhelyek is – a hétre mi kisebb kiállításokat és előadásokat ajánlunk. Azoknak, akik úgy érzik nagykiállításos elmaradásokkal indítják ezt a hónapot, szeretettel ajánljuk az elmúlt hetek Ezt nézd!-jeit!

 

full_004826.png
Ezt nézd! – A diadalmas disznó hete

A héten beleshetünk a legkortársabb kreatív laborokba (MOME, MeetLab), mehetünk kiállításokra, de ami a legfontosabb: kortárs aukción verhetjük el a verejtékkel megkeresett betevőnk. Na, a helyzet persze nem ilyen drámai, de mindenképpen érdemes végigpörgetni vasárnapi aukciónk katalógusát, hogy legyen egy teljes hetünk végiggondolni, mire is vágyunk igazán.

full_004666.png
Ezt nézd! – A művészet vajon mi?

Ezen a héten a művészet legkülönfélébb megnyilvánulásaival és aspektusaival ismerkedhetünk meg. Kérdések tömkelegében tobzódunk. Milyen szerepet játszanak a múzeumok a közösségi emlékezet ápolásában? Van-e jövője a fotókönyveknek? Mi a képzőművész? A képzőművészet vajon mindenkié? Hogyan köszönnek vissza az ősi szimbólumok a mindennapi kulturális jelenségekben, pl. egy műtárgyban? Ha rászánjuk a hetünket, az alábbi programok minden bizonnyal segítenek kérdéseink pontosításában, sőt talán még néhány választ is megtalálunk.