Ezt nézd! – Februári nyitás

Itt a február, közeleg a tavasz, ami azt is jelenti, hogy elkezdenek sűrűsödni a kulturális programok. Mi most kiállításmegnyitókat – a Nagyházi Contemporaryban és az INDA Galériában – és online beszélgetéseket – a Vasas Könyvtár és a Trafó Galéria szervezésében – ajánlunk.

Hétfőn startol Jagicza Patrícia Blank Space című solo show-ja a Nagyházi Contemporaryban. A kiállításon az identitáskeresés és a személyes történetmesélés elemei kerülnek a középpontba. A tárlat címe egy olyan lélektani síkra utal, amin az egyén új, eddig ismeretlen, személyes rétegeit fedezheti fel és értelmezheti újra. Ennek a térnek az alkotóelemei közé tartoznak az emlékek, álmok, kognitív struktúrák, amik segítségével az egyén közelebb kerülhet saját személyisége mélyebb rétegeinek megismeréséhez is. 

144704812 212243373928822 4053740337676019496 o

Forrás: facebook.com

Kedden 17:00-kor kezdődik a Vasas Könyvtár online eseménye, amin az Esterházy-hagyatékról mesél az író idősebbik fia, Esterházy Marcell. Az író halála után ő ment be először az elárvult dolgozószobába. Lefotózta és számba vette az évtizedek alatt felhalmozott kéziratokat, leveleket, feljegyzéseket, fényképeket. A kincset érő anyag azóta a Berlini Művészeti Akadémiához került. Miért pont oda? És a házaspár könyvtárát miért éppen a Magyarországi Evangélikus Egyház gondjaira bízták? Mindezekről és saját képzőművészeti alkotásairól is mesél Esterházy Marcell.

Csütörtökön 16:00-tól látogatható Metzing Eszter önálló kiállítása, a Fabric of Childhood az INDA Galériában. A tárlaton a művész diplomamunkája kerül terítékre, ami a tudat és a tudatalatti kapcsolódásainak kérdéskörére épül. A kiállított alkotások a Belső kert felől továbbhaladva és mélyebbre ásva a gyermekkor, a gyermekkori emlékek, valamint a későbbi felnőtt identitástudat és lét viszonyát vizsgálja. 

143967920 3265531033736071 8662672491315401554 o

Forrás: facebook.com

Csütörtökön 21:00-kor ismét lesz Nyitott Műterem, ami a Trafó Galéria online műteremlátogatós, beszélgetős sorozata. Ezúttal Keresztes Zsófia kerül középpontba, aki az elmúlt évek egyik legmarkánsabb, nemzetközi sikereket is felmutató fiatal magyar képzőművésze. A sorozat kilencedik eseményén Zsikla Mónika művészettörténész, kurátor vezeti a beszélgetést. Az eseményt a Trafó Galéria Facebook-oldalán lehet élőben követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várják a kérdéseket is.


141370887_1279737639079101_7288055052562499553_o.jpg
Ezt nézd! – Programok keddre és csütörtökre

A héten két nap kerül középpontba: a kedd, ugyanis ekkortól két új kiállítás is látható lesz, az egyik a PINCE-ben, a másik a Vintage Galériában. Csütörtökre pedig két online programot ajánlunk: a Ferenczy Múzeumi Centrum építészeti előadását, valamint egy kiállításmegnyitót a MANK szervezésében.

Kristof_krisztian_kisterem_vazlat.jpg
Ezt nézd! – Kiállítások, artist talk és múzeumi programok egész sora

Ha nem csak a virtuális térben akarjuk követni a művészeti eseményeket, akkor érdemes ellátogatni a FISE Galériába, ahol az egyesület legfrissebb tagjai mutatkoznak be, vagy megnézni a Kisterem legújabb kiállítását, ahol pedig vázlatokat, skiccet nézhetünk meg a galéria művészeitől. Az online térben is bőven akad program: például az ISBN könyv+galéria artist talkja vagy a Szépművészeti Múzeum El Greco-s programdömpingje.

2923.jpg
Ezt nézd! – Párizsi műterem, múzeumi jövőkép és a monokróm festőosztály

Sűrű péntek vár ránk, ugyanis ekkor mutatják be egy kerekasztal-beszélgetésen Szántó András legfrissebb könyvet, valamint ekkor startolnak a Godot Kortárs Művészeti Intézet és a MAMŰ Galéria új kiállításai. A csütörtök este pedig egy újabb online műteremlátogatást tartogat a Trafó Galéria jóvoltából.