Ezt nézd! – Kiállítások, artist talk és múzeumi programok egész sora

Ha nem csak a virtuális térben akarjuk követni a művészeti eseményeket, akkor érdemes ellátogatni a FISE Galériába, ahol az egyesület legfrissebb tagjai mutatkoznak be, vagy megnézni a Kisterem legújabb kiállítását, ahol pedig vázlatokat, skiccet nézhetünk meg a galéria művészeitől. Az online térben is bőven akad program: például az ISBN könyv+galéria artist talkja vagy a Szépművészeti Múzeum El Greco-s programdömpingje.

Kedden 17:00-kor startol a FISE 2020-ban felvett tagjainak munkáiból válogató kiállítás. A Fresh FIShEs XIII. című tárlaton Diósi Máté, Győrbíró Csenge, Hári István, Komár Sabrina, Labus Lili, Márföldi Dóra, Márton Marianna, Póth Rebeka, Simon Réka, Turzó Kristóf, Vándor Krisztina, Vincze-Bába Gabriella és Wachsler Vica alkotásai kerülnek bemutatásra. A járványhelyzet miatt előzetes bejelentkezés alapján várják az érdeklődőket január 19-én és 20-án, 17:00 és 19:00 között – az alábbi oldalan lehet visszajelezni. 

Szerdán 20:30-kor kezdődik a Horváth Gideon Faun realness című kiállításhoz kapcsolódó online artist talk. Szóba kerülnek a művész inspirációi, az alkotói folyamat és a kiállítás különböző rétegei. A beszélgetést az ISBN könyv+galéria Facebook-oldalán lehet követni, aminek a végén kérdéseket is feltehetnek a nézők. A Faun realness még február 5-ig látogatható a galéria terében, a bolt nyitvatartási idejében.

Csütörtökön 18:30-kor kezdődik a Szépművészeti MÚZEUM+ sorozatának extra, online kiadása. Az El Greco Light című eseményen El Greco, a „Görög”, a spanyol manierizmus legnagyobb mestere kerül középpontba – aki a korszakalkotó Tizianótól tanult, de többet akart, mint a valóságot, mesterfokon másolni, a megrendeléseket tökéletesen kivitelezni. Magánélete legalább olyan izgalmas volt, mint munkássága. A témát ingyenes tárlatvezetésekkel, előadással, beszélgetéssel, könyvbemutatóval, kreatív workshoppal járják körbe – a részletes program az alábbi linken érhető el.

548

El Greco: Angyali üdvözlet, 1600 körül, olaj, vászon, 91 × 66,5 cm, Szépművészeti Múzeum, Budapest

Január elejétől látogatható a Kisterem legfrissebb kiállítása, ami a galéria művészeinek alkotói folyamatát tárja fel. A Vázlat című válogatáson skicceket, mérnöki pontosságú terveket, szinte már kész műveket és werkfotókat is láthatunk. Ritkán adatik meg a lehetőség, hogy bekukkanthatunk egy-egy művész előkészítő fázisaiba, megláthatjuk, honnan jutnak el azokhoz a művekig, amik az alkotás végén kikerülnek a kiállítóterek falaira. A műterembeszélgetések, az interjúk ugyan felfedik az alkotómódszerük kulisszatitkait, de ilyen formában nem sűrűn kerülnek terítékre. A legizgalmasabb pedig az, hogy a különféle módszerrel dolgozó művészek vázlatai mennyire eltérnek egymástól: például Molnár Zsolt részletgazdag és precíz rajza, ami egy mezőgazdasági gép mechanizmusát ábrázolja. Vagy Kokesch Ádám színes skiccei, amik nemcsak azért érdekesek, mert az installatív munkáinak papírra vetett alakjait vázolják fel, hanem mert ha jobban megnézzük a lapokat, különféle „fecniket” láthatunk a mindennapi életéből – mondjuk egy IKEA-s összeszerelési útmutatót.

Kristof krisztian kisterem vazlat

Kristóf Krisztián rajzai a Kisterem Vázlat című kiállításán. Fotó: © Artmagazin

2923.jpg
Ezt nézd! – Párizsi műterem, múzeumi jövőkép és a monokróm festőosztály

Sűrű péntek vár ránk, ugyanis ekkor mutatják be egy kerekasztal-beszélgetésen Szántó András legfrissebb könyvet, valamint ekkor startolnak a Godot Kortárs Művészeti Intézet és a MAMŰ Galéria új kiállításai. A csütörtök este pedig egy újabb online műteremlátogatást tartogat a Trafó Galéria jóvoltából.

03-19_PaaE_Ad-Minoliti_12-2-1024x681.jpg
2021: tíz kiállítás Európában, amiket nem érdemes kihagyni

2020-ban rengeteg kiállítást elhalasztottak vagy töröltek, de reményeink szerint az idei év más lesz. Íme egy összefoglaló arról, milyen meghatározó tárlatokra számíthatunk 2021-ben.

konok_tamas_9185.jpeg
Ezt nézd! – Újévi programok

Január első hete számos kulturális programmal kecsegtet: például kiállításmegnyitókkal a FERiben és az ISBN könyv+galériában, online műteremlátogatással a Trafó Galéria Facebook-oldalán vagy éppen a nemrégiben elhunyt Konok Tamásra emlékező beszélgetéssel a Ludwig Múzeum kiállításához kapcsolódva.