Ezt nézd! – Párizsi műterem, múzeumi jövőkép és a monokróm festőosztály

Sűrű péntek vár ránk, ugyanis ekkor mutatják be egy kerekasztal-beszélgetésen Szántó András legfrissebb könyvet, valamint ekkor startolnak a Godot Kortárs Művészeti Intézet és a MAMŰ Galéria új kiállításai. A csütörtök este pedig egy újabb online műteremlátogatást tartogat a Trafó Galéria jóvoltából.

Csütörtökön folytatódik a Trafó Galéria online műteremlátogató-sorozata. A Nyitott Műterem hatodik epizódjában Gróf Ferenc képzőművész párizsi műtermébe nyerhetünk betekintést, a beszélgetést pedig a Galéria vezetője, Szalai Borbála vezeti majd. A művész tervezőgrafika és térbeli kísérletek keresztmetszetében létrejövő munkái ideológiai lenyomatokkal foglalkoznak. Alapító tagja a 2004-ben Jean-Baptiste Naudyval közösen létrehozott Société Réaliste művészcsoportnak, aminek fókuszában a kortárs politikai reprezentáció kérdései és szövegközpontú intervenciók álltak. 

2923

Gróf Ferenc: Everyone’s No Man’s Land, 2015, képeslapok (OFF-Biennále Budapest). Forrás: acbgaleria.hu

Pénteken 12:00-kor kezdődik a Szántó András legújabb könyvéhez, a The Future of the Museumhoz (A múzeum jövője) kapcsolódó virtuális kerekasztal-beszélgetés. Hogyan alkalmazkodnak a múzeumok azokhoz a társadalmi változásokhoz, amik manapság az egész világot érintik? A kiadvány többek között erre a kérdésre keresi a választ a 28 nemzetközi múzeumi vezetővel készült interjún keresztül. Az eseményt kétféleképpen lehet követni: egyrészt Facebookon közvetítik, ahol bárki megtekintheti ingyenesen, másrészt be lehet csatlakozni Zoomon keresztül is egy regisztrációt követően, ekkor egy szabadon választott összeget kell fizetni – utóbbit azoknak ajánljuk, akik szeretnének kérdéseket is feltenni.

Pénteken 14:00-tól látogatható a Tabula Rasa – Károlyi Zsigmond és a „monokróm festőosztály” című kiállítás a Godot Kortárs Művészeti Intézetben. A 90-es évek rendszerváltása a Magyar Képzőművészeti Főiskola szellemiségében is fontos fordulópontot jelentett, hiszen ekkoriban került az intézmény oktatói közé Beke László, Maurer Dóra, Jovánovics György, Károlyi Zsigmond, Klimó Károly, Peternák Miklós és Sugár János. Továbbá ekkor indította el Károlyi Zsigmond monokróm kurzusát, ami a 19. századi pedagógiai elvekkel szemben a monokróm/radikális festészetet tekintette az új akadémiai gondolkodás alapjának. A kiállítás a „legendás” monokróm festőosztály történetét mutatja be a tanárok – Károlyi Zsigmond, Bernát András, Gál András – és a hallgatók – Braun András, Erdélyi Gábor, Gálik András, Havas Bálint, Káldi Kata, Szabó Dezső, Uglár Csaba – válogatott alkotásain keresztül.

Kaldikatalin ragyogas

Káldi Katalin: Ragyogás, 2019, kerámia, mozaik, 100 x 125 cm. Forrás: instagram.com/tabula_rasa_1990

Pénteken 18:00-kor startol a SKURC GROUP legújabb kiállítása, a T Ö R E D E K É K E K a MAMŰ Galériában. A kiállításon láthatóvá válik, hogy a csoport tagjai – Bencs Dániel, Lázár Kristóf, Matisz Richárd, Németh Dávid, Németh László és Üveges Mónika – a töredékesség értelmezéséhez különböző motivációval jutnak el, mégis azonos formanyelvvel. A töredékesség lehet egy alapvető értelmetlenség vagy az értelmezés eszköze.

konok_tamas_9185.jpeg
Ezt nézd! – Újévi programok

Január első hete számos kulturális programmal kecsegtet: például kiállításmegnyitókkal a FERiben és az ISBN könyv+galériában, online műteremlátogatással a Trafó Galéria Facebook-oldalán vagy éppen a nemrégiben elhunyt Konok Tamásra emlékező beszélgetéssel a Ludwig Múzeum kiállításához kapcsolódva.

03-19_PaaE_Ad-Minoliti_12-2-1024x681.jpg
2021: tíz kiállítás Európában, amiket nem érdemes kihagyni

2020-ban rengeteg kiállítást elhalasztottak vagy töröltek, de reményeink szerint az idei év más lesz. Íme egy összefoglaló arról, milyen meghatározó tárlatokra számíthatunk 2021-ben.

130849694_127032499217202_6884474466735639707_o.jpg
Megnyílt a Gallery MAX legfrissebb kiállítása, ami női alkotókat helyez előtérbe

A NŐI (ir)REALITÀSOK című tárlat mellett több pop-up kiállítással is várja az érdeklődőket a Gallery MAX.