Ezt nézd! – Gyűjtemények

Lépold Zsanett

Az elmúlt két hétben három nagyszabású magángyűjteményi válogatás is bemutatkozott Budapesten – pontosabban csak egy-egy kisebb szelet belőlük. A Q Contemporaryban és a rákosmentei Vigyázó Sándor Művelődési Központban egy-egy hazai műgyűjtő házaspár kollekciója, míg a Mai Manó Házban egy francia gyűjtőé.

A Q Contemporary Örökségünk – Válogatás a Balázs-Dénes Gyűjteményből című kiállítása egészen március 19-ig látható. A Balázs Árpád és Dénes Andrea több mint egy évtizede épülő és gyarapodó, mintegy háromszázötven műtárgyat rejtő magángyűjteményéből összeálló anyag összetett képet ad a házaspár preferenciáiról. A kiállításon több szekció is helyet kapott – mint például a disztópikus jövőképet felvázoló, az absztrakció örökségét megújító vagy az építészeti és urbanisztikai szemléletben született alkotások –, s ez a tagolás amellett, hogy átfogó képet ad a gyűjteményről, párbeszédbe állítja a különféle témákat a különféle időszakokban létrejött művek által. Olyan alkotók munkái kerültek egymás mellé, mint például Molnár Zsolt, Albert Ádám, Lakner Antal, Fodor János és Komoróczky Tamás, míg egy másik térben Csákány István szobra került „kereszttűzbe” Maurer Dóra és Lakner László alkotásai között.

272858147 7049067588498186 3264740924604971908 n

Forrás: facebook.com

A műgyűjtés szenvedélye – Válogatás a Millot-Durrenberger gyűjteményből című kiállítás március 20-ig tekinthető meg a Mai Manó Házban. Madeleine Millot-Durrenberger francia műgyűjtő – aki egyben a kiállítás kurátora is – a nyolcvanas évek óta építi fotográfiai kollekcióját, amely immáron száz fotográfus közel ezerháromszáz munkáját tartalmazza. És bár eleinte az intuíció vezette a művészeti érdeklődését (főként rokonai és barátai közbenjárásával), idővel a szenvedélyévé vált a műgyűjtés. Elsősorban a fikciós és megrendezett jelenetekkel operáló alkotások vonzzák, olyan művek, amelyek eltávolodnak a fotográfia eredeti célkitűzésétől, a realitás ábrázolásától. A kiállítást látva ez az érdeklődési kör igen hamar szembetűnővé válik, s az is kiderül, hogy a különféle játékos megoldásokkal készült fotográfiák rendkívül széles időszakot fednek le. A hátborzongató, groteszk vagy éppen humoros kompozíciók mögött pedig olyan nagy neveket találunk, mint például Henri Cartier-Bresson, Joel-Peter Witkin, Sophie Calle vagy John Baldessari.

Bernard plossu mexikó i. 24x30 cm zselatinos ezüst nagyításbernard plossu mexico i. 24x30 cm gelatin silver print fotokredit ©millot durrenberger collection 1024x668

Bernard Plossu: Mexikó I., 24 x 30-cm, zselatinos ezüst nagyítás, © Millot-Durrenberger Collection

Január 22-én, a magyar kultúra napján nyílt meg a Párizsi magyarok című kiállítás a rákosmentei Vigyázó Sándor Művelődési Központban. A kiállítás, amely a Szöllősi-Nagy–Nemes-gyűjtemény válogatott alkotásaiból áll össze, február 20-ig látható. Szöllősi-Nagy András és Nemes Judith magángyűjteménye elsősorban a 20. században Párizsban alkotó magyar művészek munkáiból áll, s főként az absztrakt (elsősorban geometrikus és konstruktivista) művészet iránt fogékonyak. A kiállítás éppen ezt az érdeklődést erősíti, ugyanis olyan, egykor hosszabb, rövidebb időt Párizsban élt magyar művészek munkáiba ad betekintést, mint Rippl-Rónai József, Czóbel Béla, Prinner Anton (Anna), Henri Nouveau (Neugeboren Henrik), Tihanyi Lajos, Beöthy-Steiner Anna, Szittya Emil, Bálint Endre, Rozsda Endre, Szobel Géza, Lengyel-Braun Vera, Frank Magda, Hantai Simon, Konok Tamás, Anna Mark, Major Kamill, Étienne Hajdu [István], Josheph Kadar [József], Victor Vasarely vagy Vera Molnar.

 272659722 5061913347205824 6919087935249137631 n

Forrás: facebook.com

vecseijulia.jpg
Ezt nézd! – Óbudai trip

Az elmúlt két hétben sorra nyíltak az újabbnál újabb kiállítások Óbudán – mi most ezekből választottunk hármat, amelyeket nem érdemes kihagyni. A Budapest Galériában két bécsi „telephelyű” művész legújabb munkái mutatkoznak be, a Vasarely Múzeumban az OSAS idei első kiállítása debütál, míg a Kiscelli Múzeumban egy sok éve tartó projekt tárul a nagyközönség elé.

272010882_3213744452229691_8128089258651343094_n.jpeg
A héten két, Fajó János műveit bemutató kiállítás is látogatható Budapesten

Ezek egyike pénteken 18:00-kor zár, míg a másik csütörtökön délután nyílik – helyszíneik, az Einspach Fine Art & Photography, valamint a Deák Erika Galéria nincsenek is messze egymástól, így csütörtökön vagy pénteken egy mindkét helyszínt érintő galéria-túra kereteiben akár egymás után is megtekinthetőek. Arról nem is beszélve, hogy a két kiállítás kiinduló gondolatát a művész két, egymástól majdnem tíz évre rendezett budapesti tárlata és azok apropóján megfogalmazott gondolatai adták.

271973209_307001358036158_7427809620679421850_n.jpeg
Ezt nézd! – Kollektív és egyéni emlékezet

E heti ajánlókban olyan kiállításokat válogattunk össze, amelyek ugyan különféle módokon, de mindegyik egy-egy emlékkel vagy a közelmúlt történéseivel foglalkozik. A Trafó Galéria kiállítása a zsidó identitással és az antiszemitizmussal foglalkozik a rendszervátás időszakában, az A.P.A. Galériában egy szobrászművész hozza elő a gyermeki kíváncsiságot és emlékeket installációszerű szobraival, míg a Puccs Contemporary kirakatában egy bő tíz évvel ezelőtti emlék/élmény alakul át műalkotássá.

szabonora.csoncsongyuru2.jpg
HAVI ARCHÍV – január

Az Artmagazinnál fontosnak tartjuk, hogy habár napjaink új cikkek írásával és gondozásával, új lapszámok összeállításával telnek, mégse feledkezzünk meg korábbi tartalmainkról – főleg, hogyha azoknak ma ugyanúgy van aktualitásuk.

szentpéteryadam_covid20.jpg
Ezt nézd! – Sokszög, kör, vonal

A hétre csupa olyan kiállítást ajánlunk, amelyek egyszerű geometriai formákra helyezik a hangsúlyt. A különféle alakzatokból építkező, azokat variáló, megbontó alkotások sorába tartozik Káldi Katalin egyéni kiállítása a Kisteremben, amelyet a sokszögek és a matematikai számítások koherens egysége övez. Ezt folytatja a VILTIN Galéria válogatása is, ahol a művészek a kör formáját vették górcső alá. Vagy Vera Molnar egyéni kiállítása a Vintage Galériában, akinek munkáiban egy egyszerű vonalból egyszerre rendezett és kaotikus egység születik meg.