Ezt nézd! – Hétfő és csütörtök

Ezen a héten két-két eseményt ajánlunk hétfőre és csütörtökre: a Magyar Képzőművészeti Egyetem kerekasztal-beszélgetését, a Nagyházi Contemporary, a Trapéz és a Ludwig Múzeum kiállításmegnyitóit.

Hétfőn 18:00-kor folytatódik a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyik jubileumi programja, a Trendek és trendtelenségek – Beszélgetések a kortárs grafikáról című beszélgetéssorozat következő állomása. A grafikus hallgatók által szervezett esemény célja, hogy feltérképezze, mennyire „trendi” a képgrafika a hazai kortárs művészeti közegben. A rendezők három csoportot hoztak létre: a grafika szakon végzett és jelenleg is grafikával foglalkozó művész; a grafika szakon végzett művész, aki már csak ritkán használja a képgrafika eszközeit; nem grafika szakon végzett művész, aki viszont munkáiban grafikával is foglalkozik. A sorozat harmadik eseményén Gosztola Kitti, Metzing Eszter és Szigeti Árpád vesznek részt, a moderátor pedig Salamon Júlia, a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktori hallgatója.

Hétfőn 19:00-kor startol a Deinosz című csoportos kiállítás a Nagyházi Contemporaryban. A deinosz ógörög szó jelentése rendkívül ambivalens: a jó és rossz között húzódó spektrum mindkét végletét magába foglalja, ugyanis egyszerre kell csodálatosnak és szörnyűnek fordítanunk. Szophoklész leghíresebb sora azt állítja, hogy az ember is deinosz, mivel olyan erő lakozik benne, amely mindenkor hőssé és szörnyeteggé teszi, nem bináris oppozíció által, vagyis hol egyikként, hol másikként tűnik föl, hanem minden pillanatban ebben a kettősségben létezik. A kiállító művészek – Ámmer Gergő, Kecső Endre, Szabó Menyhért és Szabó Nóra – nemcsak szimbólumkészletüket kölcsönzik az antikvitástól, hanem Szophoklész ezen meggyőződésében is osztoznak. 

262058753 406485024504655 3856459465302393848 n

Forrás: facebook.com

Csütörtökön 18:00-kor a Trapéz is új kiállítással jelentkezik: Schmied Andi Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan című solo show-jával. Mindannyiunkban ott a vágy, hogy a magasból láthassuk Manhattant, de csak keveseknek adatik meg, hogy ezt a saját nappalijukból tegyék. A kiállítás New York elit tereibe nyújt betekintést, hogy e rejtőzködő világ iránti kíváncsiságunkat kielégítse. Schmied Andi egy lakást kereső magyar milliárdosnak adta ki magát, hogy bejusson Manhattan legexkluzívabb magasemeleti ingatlanjaiba és dokumentálja a kilátásaikat. A projekthez megalkotta Gabriellát, az antikvitásokkal foglalkozó férjével, és közös gyermekükkel Manhattanbe költözni készülő magyar nő fiktív figuráját.

Szintén csütörtökön 18:00-kor kezdődik az Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása című kiállítás megnyitója a Ludwig Múzeumban. Az idei Velencei Építészeti Biennále magyar kiállítása arra keresi a választ, hogy a modern építészet sokat vitatott, több szempontból elavult öröksége milyen lehetőségeket tartogat a jövő építészei számára. A kurátorok (Kovács Dániel, Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs és Smiló Dávid, akiket meginterjúvoltunk a projekt kapcsán) tizenkét kelet-közép-európai építészirodát kértek fel arra, hogy gondoljanak újra tizenkét ikonikus budapesti modern épületet, ezzel egy lehetséges utat mutatva múlt és jövő építészetének összeegyeztetésére.

Képkivágás paradigma

Részlet a b210 munkájából, amely az OKISZ székházzal foglalkozik

artm_84-038.jpeg
HAVI ARCHÍV – december

Az Artmagazinnál fontosnak tartjuk, hogy habár napjaink új cikkek írásával és gondozásával, új lapszámok összeállításával telnek, mégse feledkezzünk meg korábbi tartalmainkról – főleg, hogyha azoknak ma ugyanúgy van aktualitásuk.

258381903_960447431219540_2056641101950422288_n.jpeg
Ezt nézd! – Ház, kert, otthon

E heti ajánlónkba több olyan kiállítás is bekerült, amelyek a pandémia és az ahhoz szorosan kapcsolódó bezártság, otthonmaradás kérdéseivel foglalkoznak – mint a Faur Zsófi Galéria vagy az INDA Galéria solo show-ja –, míg egy másik belső utazásra, egy képzeletbeli kertbe invitálja a nézőket az ISBN könyv+galériában, de olyat is ajánlunk, amely a 80-as évek magyar festészetének egy szűk halmazát mutatja be a Knoll Galériában.

fuzzy-earth-Capsicum-Vessel.jpeg
Ezt nézd! – A növényeké a jövő

A hétre nemcsak kiállításmegnyitókat ajánlunk – a 1111 Galériában és a Paksi Képtárban –, hanem filmklubot is az FKSE-ben, illetve egy hamarosan záró tárlatot a MANK Galériában.

trockel.jpg
Ezt nézd! – Álhírek, kortárs német művésznők, kakasok és papírporcelánok

A hét a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója kiállításával indul, amely a 21. századi információdömping kérdéseit, problémáit helyezi középpontba a Foton Galériában, majd folytatódik kortárs német művésznőkkel, akikről nemcsak legfrissebb lapszámunkban lehet olvasni, hanem a Goethe Intézet online eseményén is előtérbe kerülnek. A héten startol a 2B Galéria új kiállítása is, amely a kakas sokrétű szimbolikáját veszi górcső alá, illetve Néma Júlia porcelán és kerámia tervezőművész solo show-ja a K.A.S Galériában.